αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι έξυπνοι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτές τις 6 φράσεις για να λένε «όχι» όταν χρειάζεται

Οι έξυπνοι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτές τις 6 φράσεις για να λένε «όχι» όταν χρειάζεται

Τα «όχι» είναι απαραίτητα στη δουλειά και στη ζωή μας γενικότερα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Steve Jobs πίστευε ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από τα «όχι». Τα «όχι» σου δίνουν το περιθώριο να μην κάνεις πράγματα που δεν θες, ενώ παράλληλα σου ανοίγουν χώρο για να εστιάσεις στα σημαντικά. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα ταυτόχρονα. Μόνο αν πεις κάποια «όχι» θα μπορέσεις να επικεντρωθείς εκεί που πρέπει, θα είσαι αποτελεσματικός και θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να φτάσεις σε μια μεγάλη επιτυχία.

Το «όχι» προστατεύει το χρόνο, την ενέργεια και την εστίασή σου. Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ότι πρέπει να το λένε συχνότερα, αλλά τελικά δεν το κάνουν. Συνήθως, συνειδητοποιούν ότι έπρεπε να πουν «όχι» μόνο αφότου δεν το έκαναν.

Και η αλήθεια είναι ότι δεν είναι πάντα εύκολο να αρνηθείς κάτι. Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να υποστηρίξουν την επιλογή/ αντίθεση τους, και έτσι δεν λένε τα χρήσιμα «όχι» στη δουλειά και στη ζωή τους. Το αμερικανικό CNBC παραθέτει μια λίστα που μπορεί να σε βοηθήσει. Σε αυτή θα δεις 6 φράσεις με τις οποίες οι έξυπνοι άνθρωποι λένε «όχι». Και μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις όταν προκύψει ανάγκη.

1# «Μπορώ να πάρω 1 ημέρα περιθώριο για να σου απαντήσω;». Πάρε τον χρόνο σου. Δεν χρειάζεται να απαντάς άμεσα σε όλα τα αιτήματα. Δες τα δεδομένα και πάρε πιο ορθολογικές αποφάσεις.

2# «Μπορώ να το κάνω για σένα αυτή τη φορά, αλλά δεν μπορώ να το κάνω για σένα κάθε φορά». «Προσγειώστε» ένα απαιτητικό άτομο αργά από τις προσδοκίες του και δημιουργήστε το έδαφος για ένα μελλοντικό «όχι».

3# «Δεν λειτουργεί (ή δεν θα λειτουργήσει) για μένα να…». Μια ουδέτερη φράση μέσα από την οποία μπορείς να αρνηθείς κάτι, χωρίς να δημιουργήσεις τριβές. Αρκεί να προσέξεις τον τόνο της φωνής σου.

4# «Δεν μπορώ, αλλά εδώ είναι μια άλλη επιλογή για εσένα». Μια από τις καλύτερες επιλογές. Λες το δικό σου «όχι» αλλά παράλληλα δίνεις μια εναλλακτική λύση ή πρόταση στο άτομο που χρειάζεται κάτι.

5# «Δεν είναι καλό για μένα τώρα, αλλά ας κοιτάξουμε τα ημερολόγια μας για το μέλλον». Αν το πρόβλημα είναι το timing, τοποθέτησε την υποχρέωση κάποια στιγμή στο μέλλον.

6# «Συγνώμη, όχι». Ναι, και αυτό αρκεί αν δεν θες να κάνεις κάτι. Μπορείς να το πεις, χωρίς να χρειάζεται να δώσεις επιπλέον εξηγήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μέθοδος για να σου ανοίγονται οι άνθρωποι που μόλις γνώρισες: Εξηγεί ένας πρώην πράκτορας του FBI

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 + 3 =