αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι Έλληνες εφοπλιστές που έχουν μπει στη Wall Street και καταγράφουν μεγάλα κέρδη

Οι Έλληνες εφοπλιστές που έχουν μπει στη Wall Street και καταγράφουν μεγάλα κέρδη

Αύξηση τζίρου και καθαρής κερδοφορίας κατέγραψαν στο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους οι περισσότερες ναυτιλιακές, ελληνικών συμφερόντων, οι οποίες είναι εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες και οι εταιρείες που πρωταγωνιστούν δραστηριοποιούνται στους κλάδους μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, χύδην ξηρού φορτίου και LNG, τα ναύλα των οποίων “απογειώθηκαν” φέτος.

Παρά την ήπια διόρθωση που καταγράφεται τελευταία στα ναύλα των containerships και την απότομη πτώση στα bulk carriers, οι “Greeks” έχουν κατορθώσει να “κλειδώσουν” τα μεγαλύτερα τμήματα των στόλων τους σε πολυετείς και επικερδείς ναυλώσεις, γεγονός που αναμένεται να προσφέρει ανθεκτικότητα, όταν οι αγορές βρεθούν στο χαμηλό σημείο του κύκλου.

Ποιοι ανακοίνωσαν αποτελέσματα

Αρχικά, η Costamare της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου σημείωσε έσοδα από ταξίδια ύψους 509,7 εκατ. δολαρίων στο εννεάμηνο του 2021, έναντι 341,1 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Παράλληλα, η εταιρεία κατέγραψε καθαρά κέρδη 273,9 εκατ. δολαρίων, έναντι ζημιών 18,1 εκατ. δολαρίων πέρυσι.

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση αποτελεσμάτων, η αύξηση οφείλεται στη μεγέθυνση του στόλου με νέα containerships και bulk carriers και τις συμφερότερες ναυλώσεις που έκλεισαν τους προηγούμενους μήνες. Ανάμεσα σε αυτές συμπεριλαμβάνεται ναύλωση για το “Glen Canyon” (5.642 TEUs, 2006) για περίοδο 39-42 μηνών, έναντι 62.500 δολαρίων την ημέρα.

Ο στόλος της Costamare αποτελείται από 78 containerships και 37 bulk carriers.

Τα καλύτερα αποτελέσματα των τελευταίων ετών ανακοίνωσε η Safe Bulkers, συμφερόντων του Πόλυ Χατζηιωάννου για το φετινό εννεάμηνο. Ειδικότερα, τα έσοδα ενισχύθηκαν στα 247 εκατ. δολάρια από 151,6 εκατ. δολάρια πέρυσι. Παράλληλα, οι περσινές ζημιές ύψους 20,5 εκατ. δολαρίων γύρισαν σε κέρδη 109,1 εκατ. δολαρίων. 

Οι αυξημένες σε κέρδη και διάρκεια ναυλώσεις και η “στροφή” σε eco πλοία, τα οποία προτιμούν οι ναυλωτές συνέβαλαν τα μέγιστα για τη θετική επίδοση της ναυτιλιακής.

Η εταιρεία διαχειρίζεται 42 πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, ενώ έχει παραγγείλει οκτώ ακόμη βαπόρια, με “πράσινες” προδιαγραφές.

Στα 76,5 εκατ. δολάρια ανήλθαν τα κέρδη της GasLog Partners του Πήτερ Λιβανού στο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους, από 34,2 εκατ. δολάρια το εννεάμηνο του 2020. Ο τζίρος έμεινε σχεδόν αμετάβλητος. Συγκεκριμένα, υποχώρησε στα 237,9 εκατ. δολάρια, έναντι 248,6 εκατ. δολαρίων πέρυσι. 

Η GasLog Partners είναι θυγατρική του ομίλου GasLog και διαχειρίζεται ένα στόλο 15 LNG carriers.

Έσοδα ύψους 121 εκατ. δολαρίων ανακοίνωσε η Capital Product Partners, συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη στους εννέα μήνες του 2021, όταν πέρυσι την ίδια περίοδο είχε καταγράψει έσοδα 105,7 εκατ. δολαρίων. Επίσης, τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν στα 58,1 εκατ. δολάρια από 23 εκατ. δολάρια πέρυσι.

Μέχρι πρότινος η ναυτιλιακή ήταν σχεδόν “pure player” στα containerships. Ωστόσο, εσχάτως επεκτάθηκε και στο LNG, εξασφαλίζοντας μακροχρόνιες ναυλώσεις.

Στο τέλος του έτους, η ναυτιλιακή θα διαθέτει 21 πλοία, εκ των οποίων 14 είναι containerships, ένα bulk carrier και έξι LNG carriers.

Αύξηση 130% στον κύκλο εργασιών κατέγραψε στο εννεάμηνο η Seanergy Maritime του Σταμάτη Τσαντάνη. Ειδικότερα, ανήλθε στα 100 εκατ. δολάρια, έναντι 43,5 εκατ. δολαρίων την ίδια περίοδο του 2020. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 20,7 εκατ. δολάρια έναντι καθαρής ζημιάς 16 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

“Η σημαντική οικονομική απόδοση της Seanergy οφείλεται στο συνδυασμό των έγκαιρων αγορών πλοίων που ολοκληρώσαμε μέσα στη χρονιά, καθώς και της υψηλότερης αγοράς ξηρού φορτίου της τελευταίας δεκαετίας” σχολίασε, στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων, ο κ. Τσαντάνης.

Η ναυτιλιακή είναι η μοναδική εταιρεία εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο που διαχειρίζεται αποκλειστικά στόλο πλοίων τύπου capesize. Συγκεκριμένα ελέγχει 17 τέτοια βαπόρια.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × three =