αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Οι Έλληνες είναι κολλημένοι σε άθλιες συνθήκες εργασίας, ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει»: Ένα αιχμηρό δημοσίευμα από την Deutsche Welle

«Οι Έλληνες είναι κολλημένοι σε άθλιες συνθήκες εργασίας, ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει»: Ένα αιχμηρό δημοσίευμα από την Deutsche Welle

“Οι Έλληνες είναι κολλημένοι σε άθλιες συνθήκες εργασίας και ημιαπασχόλησης, ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει” είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του γερμανικού πρακτορείου Deutsche Welle για την ελληνική αγορά εργασίας.

“Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, που κάποτε ήταν σε ρεκόρ 27%, μπορεί να μειώθηκε επτά ποσοστιαίες μονάδες από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, αλλά σχεδόν 6 στους 10 είναι εγκλωβισμένοι σε μία αγορά στην οποία κυριαρχούν οι εκ περιτροπής θέσεις εργασίας ή ημιαπασχόλησης”, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Οι αδιέξοδες θέσεις εργασίας “στοιχειώνουν” το μεγαλύτερο μέρος του ευρωπαϊκού Νότου, υποστηρίζει η Deutsche Welle, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ισπανία  όπου τα τελευταία χρόνια οι μισοί νέοι εργαζόμενοι έχουν προσωρινές συμβάσεις εργασίας, αλλά και την Ιταλία, που αυτό ισχύει για τα 2/5. “Όμως, στην Ελλάδα τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα δείχνουν μία ανησυχητική τάση: 6 στους 10 είναι εγκλωβισμένοι σε άθλιες, ανασφαλείς θέσεις εργασίας ημιαπασχόλησης”.

“Η υπόθεση εργασίας ήταν ότι νέες θέσεις θα δημιουργούνταν μετά την περικοπή των μισθών και τους ευκολότερους για τους εργοδότες όρους για προσλήψεις και απολύσεις. Τελικά αυτό γύρισε μπούμερανγκ, δημιουργώντας μια τερατώδη, εργασιακή ζούγκλα. Περιττό να πω ότι οι πιο ευάλωτοι επλήγησαν περισσότερο”, δήλωσε στην Deutsche Welle ο Γιώργος Κόλλιας, επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ.

Το δημοσίευμα σημειώνει ακόμη ότι, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα, 5 στους 10 Έλληνες εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι κατά μέσο όρο για έξι μήνες, από εργοδότες που ήδη πληρώνουν λιγότερα από 500 ευρώ τον μήνα για ημιαπασχόληση.

“Τα επίσημα στατιστικά αυτόν τον μήνα έδειξαν ότι το κάποτε τρομακτικό ποσοστό ανεργίας του 27% της Ελλάδας έπεσε περίπου στο 20%, αλλά παραμένει σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ του 8,8%. Καθώς η κυβέρνηση καταγράφει κάθε άτομο που δουλεύει τουλάχιστον 2 ώρες την εβδομάδα ως εργαζόμενο, αναλυτές, πολιτικοί και άνθρωποι σε όλη τη χώρα έχουν ξεσηκωθεί. Ιδιωτικές οργανώσεις εργασίας και think tank τοποθετούν το πραγματικό ποσοστό σε περίπου 25%. Ακόμη κι έτσι, η κυβέρνηση λέει ότι κάνει σημαντικά βήματα”, καταλήγει η Deutsche Welle.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two + seventeen =