αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι Έλληνες αποκτούν πολυτελή αυτοκίνητα… με Βουλγαρικές πινακίδες

Οι Έλληνες αποκτούν πολυτελή αυτοκίνητα… με Βουλγαρικές πινακίδες

Άλλοι προσπαθούν να τα ξεφορτωθούν, άλλοι να τα αποκτήσουν. Το κόστος χρήσης και συντήρησής τους δεν συμβαδίζει με την οικονομική συγκυρία. Αλλά τι γίνεται όταν η επιθυμία είναι ισχυρότερη των δυνατοτήτων; Ο Ελληνας βρίσκει τη λύση. Ή καλύτερα, βρίσκει άλλο μονοπάτι… προκειμένου να ικανοποιήσει τις πολυτελείς συνήθειές του. Ο λόγος για τα μεγάλου κυβισμού, πανάκριβα και ογκώδη αυτοκίνητα, τα οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων ξεπερνούν τις οικονομικές δυνατότητες των πολιτών αυτής της χώρας. Εκεί βρίσκεται και η λύση. Το «άλλο μονοπάτι» στην προκειμένη περίπτωση είναι συνήθως στη Βουλγαρία.

Οι δρόμοι της χώρας έχουν αρχίσει να φιλοξενούν σημαντικό αριθμό πολυτελών αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες. Δεν είναι τυχαίο ότι η πλειονότητα των Ι.Χ. με ξένες πινακίδες που κυκλοφορούν σε διάφορες πόλεις και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα είναι πολυτελή, ακριβά τζιπ.

Και αυτό γιατί η απόκτηση αλλά κυρίως η συντήρησή τους στην Ελλάδα κοστίζουν χρυσάφι σε αντίθεση με τις γειτονικές χώρες. Οι πινακίδες κυκλοφορίας από την αλλοδαπή περιορίζουν σημαντικά το κόστος ασφάλισης (ασφαλίζονται στη χώρα προέλευσης), τα τέλη κυκλοφορίας, το ΚΤΕΟ, ενώ οποιαδήποτε κλήση από την Τροχαία… εξαφανίζεται καθώς είναι δύσκολος ο εντοπισμός του ιδιοκτήτη.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, τα χρήματα που γλιτώνει ο ιδιοκτήτης ενός Ι.Χ. 2000 κυβικών, για παράδειγμα, με ξένες πινακίδες είναι αρκετά καθώς για ασφάλιστρα θα χρειαστεί περίπου 100 ευρώ ετησίως (ή 300 ευρώ για μεικτή ασφάλεια) και 100 – 120 ευρώ για τέλη κυκλοφορίας. Τα ποσά αυτά σε περίπτωση που διατηρούσε ελληνικές πινακίδες θα ήταν τουλάχιστον πενταπλάσια. Η απόκτηση ενός αυτοκινήτου με βουλγαρικές πινακίδες, που είναι και η συνηθέστερη προέλευση, δεν είναι δύσκολη υπόθεση. Καθένας, χωρίς να έρθει αντιμέτωπος με την παραμικρή γραφειοκρατία, μπορεί να συστήσει εταιρεία, περιουσιακό στοιχείο της οποίας θα είναι το αυτοκίνητο. Το κόστος ίδρυσης εταιρείας στη Βουλγαρία ανέρχεται σε 300 ευρώ.

Με δεδομένο ότι η Βουλγαρία αποτελεί πλήρως ενταγμένο μέλος της Ε.Ε. δεν υπόκειται σε ελέγχους κατά τη διέλευση των συνόρων από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − 4 =