αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι άνθρωποι που παίρνουν καλές αποφάσεις στην ζωή τους εφαρμόζουν αυτούς του 5 απλούς κανόνες

Οι άνθρωποι που παίρνουν καλές αποφάσεις στην ζωή τους εφαρμόζουν αυτούς του 5 απλούς κανόνες

Η ζωή έχει να κάνει με τη λήψη αποφάσεων. Μερικές είναι απλές, ενώ άλλες μπορεί να είναι ειλικρινά τρομακτικές.

Αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς ορισμένοι άνθρωποι παίρνουν με συνέπεια καλές αποφάσεις; Δεν είναι μια υπερδύναμη, αλλά ένα σύνολο συνηθειών που έχουν καλλιεργήσει σχολαστικά.

Η λήψη ορθών αποφάσεων αφορά λιγότερο την ακατέργαστη νοημοσύνη και περισσότερο την ανάπτυξη μιας πρακτικής ρουτίνας.

Και ευτυχώς, αυτές οι συνήθειες είναι πράγματα που μπορούμε όλοι να υιοθετήσουμε. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε 5 συνήθειες των ανθρώπων που παίρνουν σταθερά καλές αποφάσεις.


1) Συλλέγουν πληροφορίες

Οι καλές αποφάσεις δεν βγαίνουν… από τον αέρα. Είναι προϊόν προσεκτικής συλλογής πληροφοριών.

Οι άνθρωποι που παίρνουν σταθερά καλές αποφάσεις έχουν την ικανότητα να ερευνούν και να συλλέγουν τα σχετικά δεδομένα πριν αποφασίσουν. Δεν βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα, ούτε κάνουν υποθέσεις. Αντίθετα, αφιερώνουν χρόνο για να κατανοήσουν πλήρως την κατάσταση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ξοδεύουν μια αιωνιότητα στην ανάλυση. Σημαίνει απλώς ότι δεν βιάζονται να πάρουν αποφάσεις στα τυφλά.

Είναι σαν να αγοράζεις αυτοκίνητο. Δεν θα διάλεγες το πρώτο που θα έβλεπες, σωστά; Θα κοιτάζατε τις προδιαγραφές, θα συγκρίνατε τις τιμές, θα διαβάσατε κριτικές και ίσως ακόμη και να το πάρετε για ένα test drive.

Η ίδια αρχή ισχύει για κάθε λήψη αποφάσεων. Συγκεντρώνοντας αρκετές πληροφορίες, μειώνετε τον κίνδυνο να πάρετε μια κακή απόφαση. Επιπλέον, γίνεστε πιο σίγουροι για την επιλογή σας.

2) Δεν φοβούνται να ζητήσουν συμβουλές

Ίσως τις καλύτερες αποφάσεις που έχεις πάρει, δεν τις πήρες εντελώς μόνος.

Το μάθημα εδώ είναι απλό: Μη φοβάστε να ζητήσετε συμβουλές. Θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη λήψη μιας καλής απόφασης.

Οι άνθρωποι που λαμβάνουν με συνέπεια καλές αποφάσεις κατανοούν την αξία των διαφορετικών οπττικών.

Δεν είναι κολλάνε να αναζητήσουν βοήθεια και να λάβουν υπόψη τις απόψεις των άλλων. Δεν αφήνουν τους άλλους να παίρνουν αποφάσεις για αυτούς, αλλά μάλλον να αποκτούν μια πιο σφαιρική άποψη της κατάστασης.

3) Λαμβάνουν υπόψη τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Ο αντίκτυπος μιας απόφασης δεν είναι πάντα άμεσος. Μερικές φορές, ξεδιπλώνεται σε μια περίοδο εβδομάδων, μηνών ή και ετών. Οι άνθρωποι που παίρνουν συχνά καλές αποφάσεις το καταλαβαίνουν αυτό. Λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο τις άμεσες επιπτώσεις μιας απόφασης αλλά και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της.

Είτε πρόκειται για επιλογές σταδιοδρομίας, οικονομικές αποφάσεις ή προσωπικές σχέσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μπορεί να κάνει την διαφορά μεταξύ μιας καλής απόφασης και μιας κακής απόφασης.

4) Δεν φοβούνται να κάνουν λάθη

Τα λάθη, αν και συχνά τα φοβόμαστε, μπορεί να είναι οι μεγαλύτεροι δάσκαλοί μας. Οι άνθρωποι που λαμβάνουν σταθερά καλές αποφάσεις το καταλαβαίνουν βαθιά.

Δεν παραλύουν από τον φόβο να κάνουν λάθος. Αντίθετα, βλέπουν κάθε απόφαση ως μια ευκαιρία για μάθηση και ανάπτυξη.

Σίγουρα, σε κανέναν δεν αρέσει να μπλέκει. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι τα λάθη είναι μέρος της ζωής.

Είναι ο τρόπος για να ανακαλύπτουμε τι λειτουργεί και τι όχι. Είναι το πώς βελτιωνόμαστε. Δεν χρειάζεται να το κάνεις πάντα σωστά. Εχει να κάνει με τη μάθηση και την ανάπτυξη στην πορεία.

5) Παίρνουν χρόνο

Μην πας βιαστικά. Πάρε τον χρόνο σσου.

Πριν πάρεις οποιαδήποτε σημαντική απόφαση, κάνε ένα βήμα πίσω και σκέψου – τους στόχους σου, τις αξίες σου και πώς η απόφαση ευθυγραμμίζεται με αυτούς.

Είναι χρήσιμο κάποιες φορές να γράφεις τις σκέψεις σου. Αυτή η συνήθεια μπορεί να αλλάξει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Θα σε βοηθήσει να κάνεις επιλογές που είναι πιο ευθυγραμμισμένες με το ποιος είσαι και τι θέλεις από τη ζωή.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 − 4 =