αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι άνθρωποι που κατηγορούν πάντα τους άλλους για τα προβλήματα τους, έχουν αυτά τα 5 χαρακτηριστικά

Οι άνθρωποι που κατηγορούν πάντα τους άλλους για τα προβλήματα τους, έχουν αυτά τα 5 χαρακτηριστικά

Όλοι έχουμε τον δικό μας μοναδικό τρόπο πλοήγησης στη ζωή. Ωστόσο, κάποιοι άνθρωποι, αντί να διευθύνουν το πλοίο τους, προτιμούν να κατηγορούν… την καταιγίδα για το ναυάγιο τους.

Μπορεί να έχετε συναντήσει άτομα που δείχνουν συνεχώς με το δάχτυλο τους άλλους για τα προβλήματά τους και δεν αναλαμβάνουν ποτέ την ευθύνη για τις πράξεις τους. Ή ίσως, πιάνετε τον εαυτό σας να παλεύει με αυτή τη συμπεριφορά.

Ποια είναι τα ενδεικτικά σημάδια των ατόμων που αποφεύγουν να λογοδοτήσουν με συνέπεια;

Τώρα θα δούμε μια λίστα με 7 συμπεριφορές που εμφανίζονται συχνά από άτομα που κατηγορούν τους άλλους για τα προβλήματά τους.

1) Κατηγορούν τους άλλους αντί να αναλαμβάνουν την ευθύνη

Ένα κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των ατόμων που αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη είναι ένας ατελείωτος κύκλος κατηγοριών προς άλλους. Κάθε πρόβλημα, κάθε εμπόδιο, κάθε αποτυχία είναι λάθος κάποιου άλλου.

Είτε πρόκειται για μια χαμένη προθεσμία, μια αποτυχημένη σχέση ή ένα προσωπικό λάθος, αυτά τα άτομα έχουν μια παράξενη ικανότητα να εκτρέπουν την ευθύνη σε άλλους.

2) Απόρριψη ανατροφοδότησης και κριτικής

Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να σκεφτεί κανείς, τα άτομα που κατηγορούν συχνά τους άλλους για τα προβλήματά τους είναι συχνά έντονα επικριτικά με τους άλλους, αλλά αρνούνται να δεχτούν οι ίδιοι οποιαδήποτε μορφή κριτικής ή ανατροφοδότησης.

Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι που βιάζονται να κρίνουν τους άλλους θα είναι εξίσου ανοιχτοί στο να δεχτούν κριτική. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει σπάνια.

Γενικά δεν μπορούν να αποδεχτούν ότι θα μπορούσαν να φταίνε ή ότι χρειάζονται βελτίωση, βλέποντας οποιαδήποτε ανατροφοδότηση ως επίθεση στον χαρακτήρα τους και όχι ως εργαλείο ανάπτυξης.

3) Παίζοντας το θύμα

Μια άλλη κοινή συμπεριφορά μεταξύ εκείνων που αποφεύγουν την ευθύνη είναι να παίζουν το θύμα. Είναι ειδικοί… στο να ανατρέπουν τα δεδομένα, κάνοντας τους εαυτούς τους να εμφανίζονται ως ο ‘τραυματίας’, ανεξάρτητα από την κατάσταση.

Όλα όσα τους συμβαίνουν είναι αποτέλεσμα των πράξεων κάποιου άλλου. Παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως αβοήθητα θύματα που έχουν παγιδευτεί σε μια καταιγίδα από λάθη ή κακές προθέσεις άλλων ανθρώπων.

Αυτή η τακτική τους επιτρέπει να αποφεύγουν την ευθύνη για τις δικές τους ενέργειες, ενώ συγκεντρώνουν τη συμπάθεια και την υποστήριξη από τους άλλους.

4) Δεν λένε συγγνώμη

Οι άνθρωποι που αποφεύγουν να αναλάβουν την ευθύνη, δεν λένε συχνά συγγνώμη.

Η αλήθεια είναι ότι το να κατηγορείς τους άλλους μπορεί να γίνει ένας αμυντικός μηχανισμός για την προστασία του ‘εγώ’ ή της εικόνας του εαυτού σου. Η παραδοχή του λάθους ή η συγγνώμη μπορεί να εκληφθεί ως απειλή για αυτήν την εικόνα, η οποία τελικά έχει ως αποτέλεσμα την άμυνα και την αντίσταση.

5) Δημιουργία ενός κύκλου αρνητικότητας

Μια λιγότερο αναγνωρισμένη αλλά διαδεδομένη συμπεριφορά μεταξύ των ανθρώπων που αποφεύγουν τη λογοδοσία είναι η δημιουργία ενός αρνητικού κύκλου. Η συνεχής μετατόπιση ευθυνών και η άρνησή τους να αναλάβουν την ευθύνη, συχνά οδηγεί σε μια σπείρα αρνητικότητας.

Αντί να βρίσκουν λύσεις ή να κάνουν βελτιώσεις, εστιάζουν στο να βρουν κάποιον που θα κατηγορήσουν για τα προβλήματά τους. Αυτή η συμπεριφορά όχι μόνο εμποδίζει την προσωπική τους ανάπτυξη αλλά δημιουργεί και ένα τοξικό περιβάλλον γύρω τους.Αυτή η αρνητικότητα μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις και τη συνολική ποιότητα ζωής τους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 3 =