αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη δεν λένε αυτές τις 5 φράσεις στο γραφείο

Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη δεν λένε αυτές τις 5 φράσεις στο γραφείο

Ο δείκτης συναισθηματικής νοημοσύνης μας (Emotional Intelligence), ή αλλιώς EQ, καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα, τόσο τα δικά μας, όσο και των άλλων και μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στον καθορισμό της ευτυχίας και της επιτυχίας μας.

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι μερικοί άνθρωποι στη δουλειά φαίνεται να τα πηγαίνουν καλά με όλους; Ξέρουν πάντα τι να πουν και πότε να το πουν. Μπορούν να χειριστούν δύσκολες καταστάσεις χωρίς να χάσουν την ψυχραιμία τους. Αυτό δεν είναι μαγικό – έχει να κάνει με την συναισθηματική Νοημοσύνη.

Αλλά αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον, είναι ότι δεν είναι μόνο καλοί στο να ξέρουν τι να πουν, είναι επίσης ειδικοί στο να ξέρουν τι να ΜΗΝ πουν.

Λοιπόν, ας μπούμε σε αυτό. Εδώ είναι 5 πράγματα που αποφεύγουν να πουν οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι στη δουλειά.

1. «Αυτό δεν είναι δική μου δουλειά»

Όλοι το έχουμε ακούσει, και πιθανότατα, όλοι το έχουμε πει. Αλλά οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι αποφεύγουν αυτή τη φράση.

Δεν είναι πρόθυμοι να πάρουν πάνω τους σε κάθε εργασία που τους έρχεται, αλλά κατανοούν τη δύναμη του να δείχνουν ευελιξία- και μια νοοτροπία προσανατολισμένη στην ομάδα.

Αντί να μετακυλίσουν την ευθύνη, είναι πιο πιθανό να πουν κάτι σαν, “Πιστεύω ότι αυτό το έργο θα ταίριαζε καλύτερα στον [όνομα συναδέλφου] λόγω της εξειδίκευσής του σε αυτόν τον τομέα, αλλά είμαι στην ευχάριστη θέση να βοηθήσω αν χρειαστεί”.

Με αυτόν τον τρόπο, δεν αρνούνται κατηγορηματικά την εργασία, αλλά προτείνουν έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο για να γίνει. Αυτή η προσέγγιση δείχνει κατανόηση, συνεργασία και προθυμία να συμβάλεις στη συνολική επιτυχία.

2. «Σου το είπα…»

Μπορεί να είναι δελεαστικό να πείτε αυτά τα λόγια, ειδικά όταν έχετε αποδείξει ότι έχετε δίκιο σε μια κατάσταση.

Ωστόσο, οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι αντιστέκονται σε αυτήν την παρόρμηση επειδή γνωρίζουν ότι δεν είναι ωφέλιμο για κανέναν.

Δεν είναι χρήσιμο για τη δημιουργία ισχυρών σχέσεων στο χώρο εργασίας.

Αντίθετα, μπορεί να πουν, «Χαίρομαι που μάθαμε κάτι από αυτήν την κατάσταση» ή «Ας το εκμεταλλευτούμε ως ευκαιρία για βελτίωση την επόμενη φορά». Κάνοντας αυτό, δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη και τη μάθηση αντί να επικεντρώνονται στο λάθος.

3. «Δεν έχω χρόνο για αυτό»

Όλοι έχουμε αισθανθεί καταπονημένοι στη δουλειά. Αλλά το να πείτε «δεν έχω χρόνο για αυτό» μπορεί να φανεί ως περιφρονητικό και ασεβές, ειδικά αν το άτομο με το οποίο μιλάτε εκτιμά την εργασία ή την ειδίκευση που έχετε.

Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι το προσεγγίζουν διαφορετικά.

Θα μπορούσαν να πουν, «Είμαι αρκετά πηγμένος αυτή τη στιγμή, αλλά ας βρούμε έναν χρόνο που να λειτουργεί και για τους δύο μας για να το συζητήσουμε», κάτι που δείχνει σεβασμό για τις ανάγκες του άλλου ατόμου ενώ αναγνωρίζει επίσης τον δικό φόρτο εργασίας.

4. «Αυτό είναι αδύνατο»

Ο εργασιακός χώρος μπορεί συχνά να μας φέρνει δύσκολες καταστάσεις που φαίνονται ανυπέρβλητες. Ωστόσο, οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι αποφεύγουν να πουν «Αυτό είναι αδύνατο», επειδή κατανοούν ότι μπορεί να αποθαρρύνει τους άλλους και να δημιουργήσει μια αρνητική ατμόσφαιρα.

Αντίθετα, μπορεί να πουν κάτι σαν, «Αυτή είναι πράγματι μια δύσκολη πρόκληση, αλλά ας προσπαθήσουμε να βρούμε έναν τρόπο να το κάνουμε να λειτουργήσει».

Μια τέτοια προσέγγιση μπορεί να εμπνεύσει ελπίδα και να παρακινήσει την ομάδα να σκέφτεται δημιουργικά και ‘έξω από το κουτί’.

5. «Δεν φταίω εγώ»

Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να το καταπιείς. Σε κανέναν δεν αρέσει να παραδέχεται ότι έχει κάνει ένα λάθος, ειδικά στη δουλειά, όπου νιώθεις ότι η επαγγελματική σου φήμη είναι κομβική

Αλλά ένα πράγμα που θα μάθεις αν είσαι γύρω από συναισθηματικά έξυπνους ανθρώπους, είναι ότι δεν διστάζουν να πάρουν την ευθύνη. Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι κατανοούν ότι όλοι κάνουν λάθη και αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία από το να ρίχνουν αλλού ευθύνες είναι να μαθαίνουν από αυτά τα λάθη για να βελτιωθούν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen − 13 =