αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι άνθρωποι με σαρκασμό είναι πιο δημιουργικοί, σύμφωνα με έρευνα

Οι άνθρωποι με σαρκασμό είναι πιο δημιουργικοί, σύμφωνα με έρευνα

Οι περισσότεροι αγαπούν τον σαρκασμό. Δημιουργεί ιδιαίτερες σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους, και μπορεί να σε βοηθήσει να κερδίσεις φίλους ή θαυμαστές.

Από την άλλη μεριά βέβαια, οι περισσότεροι career coaches μέσα στα χρόνια λένε ότι πρέπει να αποφεύγεις τον σαρκασμό στο γραφείο. Διότι δεν είναι ένα στοιχείο που θα σε βοηθήσει να αναρριχηθείς στην δουλειά σου. ‘Η μήπως όχι;

Νέα έρευνα λέει το αντίθετο. Ο σαρκασμός δεν σας κάνει μόνο ευτυχισμένους, αλλά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να είστε πιο δημιουργικοί και επιτυχημένοι στην δουλειά σας.

Η έρευνα The Highest Form of Intelligence: Sarcasm Increases Creativity Through Abstract Thinking for Both Expressers and Recipients πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα ερευνητών του Harvard, του Columbia και άλλων διάσημων ιδρυμάτων. Η ομάδα των ερευνητών δοκίμασε τις επιπτώσεις του σαρκασμού βάζοντας μερικούς εθελοντές να συμμετάσχουν σε κάποια ειλικρινή, σαρκαστική ή ουδέτερη αλληλεπίδραση μεταξύ τους, πριν από την ολοκλήρωση ενός task που είχε σχεδιαστεί για να αξιολογήσει τη δημιουργικότητά τους.

Τι βρήκαν οι ερευνητές; Ο σαρκασμός, όπως αποδεικνύεται, είναι μια αρκετά καλή ‘ψυχική προπόνηση’. «Για να δημιουργήσουν ή να αποκωδικοποιήσουν τον σαρκασμό, τόσο οι εκφραστές όσο και οι αποδέκτες του σαρκασμού έπρεπε να ξεπεράσουν την αντίφαση (δηλαδή, την ψυχολογική απόσταση) μεταξύ των κυριολεκτικών και πραγματικών σημασιών των σαρκαστικών εκφράσεων», λέει η Francesca Gino, ερευνήτρια του Harvard που συμμετείχε στην μελέτη.

Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο, αναπτύσσεται η δημιουργική σκέψη.

Το συμπέρασμα της έρευνας: «Όσοι βρίσκονταν σε συνθήκες σαρκασμού, στη συνέχεια απέδωσαν καλύτερα σε εργασίες δημιουργικότητας από εκείνους που ήταν σε ‘ελεγχόμενες συνθήκες’».

Προσοχή όμως: Ο σαρκασμός… δεν βγαίνει πάντα σε καλό. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, αν δεν θέλετε να βλάψετε ανθρώπους και να ‘κάψετε γέφυρες’, πρέπει να περιορίσετε τα σαρκαστικά σχόλια σας σε περιβάλλοντα όπου η εμπιστοσύνη έχει ήδη εδραιωθεί. Με απλά λόγια, καλός ο σαρκασμός, αλλά αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και μια σχετική οικειότητα μεταξύ των ανθρώπων που μπαίνουν στο «παιχνίδι», είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αρνητικά αποτελέσματα και… παρεξηγήσεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 + twelve =