αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΞοδεύουμε 9 εκατ. ευρώ κάθε ημέρα για καφέ

Ξοδεύουμε 9 εκατ. ευρώ κάθε ημέρα για καφέ

Το ασύλληπτο ποσό των 9,041 εκατ. ευρώ, για την αγορά καφέ και ροφημάτων με βάση τον καφέ από το σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα εστίασης, ξοδεύουν κάθε ημέρα οι Έλληνες.

Συνολικά η αξία, σε τιμές λιανικής, της αγοράς καφέ στην Ελλάδα υπολογίζεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, στα 3,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 δισ. ευρώ αφορούν την επιτόπια κατανάλωση στα καταστήματα εστίασης ενώ τα υπόλοιπα 300 εκατ. ευρώ είναι ο τζίρος που κάνει το συγκεκριμένο προϊόν στα σούπερ μάρκετ. Δηλαδή ο μέσος Έλληνας δαπανά ετησίως 307,83 ευρώ -σ.σ. ο υπολογισμός έχει γίνει με βάση τον πληθυσμό της χώρας χωρίς να υπολογίζεται στην πράξη ο αριθμός των ξένων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα- ποσό που αντιστοιχεί στο 50,13% του κατώτατου μισθού.

Κόστος το οποίο αυξήθηκε 7,1% τον περασμένο Απρίλιο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, και θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα, με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που έχουν στείλει οι εταιρείες στα συνεργαζόμενα δίκτυα.

Στο ράφι των σούπερ μάρκετ οι ανατιμήσεις είναι από 0,50 ευρώ έως και 2 ευρώ το κιλό συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

«Αντιμετωπίζουμε μία ειδική συνθήκη από πέρυσι με τον παγετό που χτύπησε την παραγωγή στη Βραζιλία με υπερδιπλασιασμό της τιμής του καφέ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε λίγους μήνες και αύξηση των ναύλων που έφεραν πολύ μεγάλη πίεση στα κοστολόγια, ενώ ακολούθησαν οι πιέσεις σε έξοδα συσκευασίας, ενέργεια” λέει ο Γιάννος Μπενόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ.

Μέσα σε έναν χρόνο, λόγω της πανδημίας των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα και του παγετού που έπληξε τις φυτείες καφέ στη Βραζιλία, τριπλασιάστηκαν τα ναύλα από τα 2.000 δολάρια στα 6.000 δολάρια για ένα κοντέινερ από τη Βραζιλία ενώ πολλαπλάσιο είναι πλέον το κόστος για την εισαγωγή καφέ από την Ινδία. Το κοντέινερ από την Ινδία είχε 1.500 δολάρια και έφτασε 9.000 με 10.000 δολάρια. Τα παραπάνω ποσά αφορούν σε κοντέινερ καφέ με χωρητικότητα 20 τόνους (19.200 κιλά) δηλαδή σε 320 τσουβάλια των 60 κιλών.

Η αύξηση πρώτων υλών, των μεταφορικών και του κόστους ενέργειας το κόστος ενός κιλού καφέ σε τιμές χονδρικής έχει ανατιμηθεί 2-3 ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Η τιμή του «πράσινου» ωμού καφέ από τη Βραζιλία να φθάνει πλέον στα 5 ευρώ το κιλό, συν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, και στα 8 ευρώ για τον ωμό καφέ προ επεξεργασίας (ψήσιμο).

Η αύξηση της μέσης τιμής λιανικής αλλά και το γεγονός ότι εφέτος η αγορά της εστίασης δεν τελούσε υπό lockdown, όπως συνέβη τους πρώτους μήνες της περασμένης χρονιάς, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου κατανάλωσης το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου κατά 5-6%. Βέβαια την τελευταία διετία, λόγω της πανδημίας ο όγκος πωλήσεων εντός των σούπερ μάρκετ, αυξήθηκε 10% σε όγκο. Σε ότι αφορά τον κλάδο της εστίασης, όπου η τιμή στο τελικό προϊόν επιβαρύνεται και με το περιβαλλοντικό τέλος στην περίπτωση που ο πελάτης πάρει το προϊόν σε πλαστικό κύπελο, η αγορά κινείται οριακά ανοδικά.

Εκτός όμως από τα εξωγενή προβλήματα -πανδημία, κλιματική αλλαγή, διατάραξη της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας-, οι εγχώριοι παίκτες του κλάδου αντιμετωπίζουν και ενδογενή. Το βασικό πρόβλημα παραμένει ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, τον οποίο έχουν ζητήσει ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια είτε να καταργηθεί ή να μειωθεί, υποστηρίζοντας ότι λόγω του ΕΦΚ αυξάνονται οι τιμές και ευνοείται το λαθρεμπόριο το οποίο αντιστοιχεί στο 10% της ετήσιας κατανάλωσης. Τα ετήσια έσοδα του κράτους από τον ΕΦΚ στον καφέ διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 135-140 εκατ. ευρώ, από 123 εκατ. ευρώ το 2020 και 140 εκατ. ευρώ το 2019.

Εκτός από την κατάργηση ή τη μείωση του ΕΦΚ ένα ακόμη πρόβλημα που αναδεικνύει ο κ. Μπενόπουλος είναι το χαρτόσημο υπέρ του Δημοσίου στα χρησιδάνεια -η μηχανή που χορηγείται στο κατάστημα εστίασης από τις εταιρείες καφέ. “Πρόκειται για παλαιωμένο σύστημα με αυστηρές και περίεργες γραφειοκρατικές διαδικασίες όπου εάν δεν δηλώσεις το χρησιδάνειο εντός πέντε ημερών το πρόστιμο είναι 500 ευρώ, δηλαδή 10-15 φορές της αξίας του χαρτοσήμου”, λέει.

Επίσης οι εταιρείες ζητούν την ένταξη του κλάδου της μεταποίησης του καφέ στο ΕΣΠΑ. “Δεν θέλουμε οι επιχειρήσεις μας να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ για να φυτέψουμε φυτείες αλλά για να αγοράσουμε μηχανήματα επεξεργασίας” σημειώνει ο ίδιος. Ο κ. Μπενόπουλος, ο οποίος δεν μπορεί να δώσει σαφή απάντηση για το ύψος των κεφαλαίων που χρειάζεται ο κλάδος μέσω ΕΣΠΑ, αναφέρει ότι η Ελληνική Ένωση Καφέ βρίσκεται σε συζητήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου ο κλάδος επεξεργασίας του καφέ από την εποπτεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να μεταφερθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − 9 =