αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΞενοδόχος στην Κρήτη έχασε 650.000 ευρώ με την χρεοκοπία της Thomas Cook

Ξενοδόχος στην Κρήτη έχασε 650.000 ευρώ με την χρεοκοπία της Thomas Cook

Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις από την χρεοκοπία της Thomas Cook και στην Ελλάδα. Αφού η εταιρία είχε σημαντική παρουσία στην χώρα μας. Αυτή τη στιγμή στην Κρήτη είναι 15.000 πελάτες της Thomas Cook από την Αγγλία, ωστόσο ζήτημα παραμένει τι θα γίνει με τους 60.000 Γερμανούς που κι αυτοί βρίσκονται στην Κρήτη. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης κάνει λόγο για τεράστιο πλήγμα για τον τουρισμό του νησιού την φετινή περίοδο, αλλά και ακόμα μεγαλύτερο για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Κρήτης.

Με μια πρώτη εκτίμηση η οικονομική ζημιά στα ξενοδοχεία της Κρήτης εκτιμάται σε δεκάδες εκατομμύρια, σύμφωνα με όσα τονίζει ο κ. Χαλκιαδάκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, με την ανακοίνωση της χρεοκοπίας, ξενοδόχος του Ηρακλείου, απώλεσε 650.000 ευρώ.

Η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων της Κω, Κωνσταντίνα Σβύνου, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το πλήγμα είναι πολύ βαρύ και για το νησί της Κω, αφού το 25% των ξενοδόχων συνεργάζεται με την Thomas Cook. «θα γονατίσουν από το κανόνι»…σημειώνει η κυρία Σβύνου. Ζητά μάλιστα από τα αρμόδια υπουργεία να εξετάσουν την φορολογική απαλλαγή των ξενοδοχείων που επλήγησαν. Σε κάθε περίπτωση στη διάρκεια της ημέρας θα υπάρξουν και νέες πληροφορίες για το εύρος των συνεπειών από το κανόνι της Thomas Cook. Για την επόμενη περίοδο οι εκτιμήσεις των ξενοδόχων αναφέρουν ότι το κενό που αφήνει η Thomas Cook θα καλυφτεί και δεν αναμένονται περαιτέρω αναταράξεις. Την ίδια στιγμή ωστόσο η κυρία Σβύνου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων, μετά την έξοδο της Thomas Cook.

Στις Σποράδες -και κυρίως στην Σκιάθο- όπου παραδοσιακά οι Βρετανοί αποτελούν το 45-50% των τουριστών εδώ και δεκαετίες, η ανακοίνωση τα ξημερώματα της χρεοκοπίας της Thomas Cook σήμανε συναγερμό στους επιχειρηματίες των νησιών. Στην Σκιάθο, που αποτελεί της τουριστική ναυαρχίδα του Βόρειου Αιγαίου, επιχειρηματίες μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, που χρόνια συνεργάζονται με την Thomas Cook, σε δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκαναν λόγο για καταστροφή και για ένα αβέβαιο αύριο στην τουριστική βιομηχανία. «Τα οικονομικά ανοίγματα με την Thomas Cook είναι τόσο μεγάλα που δεν ξέρουμε αν θα αντέξουμε. Αυτές τις ημέρες που πλησιάζει το τέλος της σεζόν, το ξενοδοχείο είναι γεμάτο από Άγγλους σε ποσοστό 75% που θα πρέπει να επαναπατριστούν. Βέβαια, υπάρχουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά ο χρόνος πιέζει και μαζί θα πιέζουν και οι τράπεζες» ανέφερε επιχειρηματίας, ενός από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Σκιάθου με μονάδα πάνω από 300 κλίνες.

Αλλος επιχειρηματίας στην Σκιάθο εκτίμησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «η ζημιά είναι ανυπολόγιστη αυτή την στιγμή και δεν μπορεί να αποτιμηθεί, παρά μόνο σε βάθος χρόνου. Έχουμε πολλούς τουρίστες από την Αγγλία, είναι πανικόβλητοι οι άνθρωποι, αλλά δεν θα τους αφήσουμε στο έλεος του Θεού. Ψυχραιμία».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four + 15 =