αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΞενοδοχεία… με στιλ Airbnb στην Ελλάδα (και γιατί αυτό έχει εξαγριώσει του υπόλοιπους ξενοδόχους)

Ξενοδοχεία… με στιλ Airbnb στην Ελλάδα (και γιατί αυτό έχει εξαγριώσει του υπόλοιπους ξενοδόχους)

Ως αθέμιτο ανταγωνισμό που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και δεν μπορεί πλέον να παραγνωρίζεται βλέπουν οι Ελληνες ξενοδόχοι τις επιχειρήσεις ενοικίασης κατοικιών και αυτοτελών δωματίων που λειτουργούν ως ξενοδοχεία υπό τον μανδύα των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Οπως τεκμηριώνεται επισήμως, υπάρχουν δεκάδες μεγάλες τέτοιες επιχειρήσεις ανά την επικράτεια, και ειδικά στις μητροπολιτικές περιφέρειες, που εκμεταλλεύονται ολόκληρα κτίρια με αυτόνομα δωμάτια που τα ενοικιάζουν σε ξένους ταξιδιώτες μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες τύπου Airbnb, τα οποία λειτουργούν ως ξενοδοχεία, χωρίς όμως τις φορολογικές και κανονιστικές υποχρεώσεις που αυτό απαιτεί, εξηγεί η Καθημερινή.

Αποσπούν ωστόσο σημαντικότατα μερίδια από την ταξιδιωτική κίνηση, υπονομεύοντας τη λειτουργία του συντεταγμένου ξενοδοχειακού κλάδου με πρακτικές που οι ξενοδόχοι χαρακτηρίζουν ως ξεκάθαρα αθέμιτες. Είναι χαρακτηριστικό πως ένας εκ των συνδέσμων επιχειρήσεων βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων δηλώνει ευθαρσώς πως έχει 23 μέλη τα οποία ελέγχουν 2.457 δωμάτια. Ητοι 106 δωμάτια κατά μέσον όρο η καθεμία.

Σε αυτό το περιβάλλον, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και άλλοι φορείς αξιολογούν τις νομικές επιλογές τους προκειμένου να στραφούν κατά του αθέμιτου αυτού ανταγωνισμού, ενώ παράλληλα έχουν καταθέσει πρόταση στην κυβέρνηση για τη ρύθμιση της εν λόγω δραστηριότητας. Οπως έχει επισημάνει μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Αθηνών Αλέξανδρος Βασιλικός, «δεν μπορεί να συντηρείται άλλο αυτή η “γκρίζα ζώνη” των βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπου επιχειρηματίες αγοράζουν ή νοικιάζουν πολυκατοικίες ολόκληρες, τις διαμορφώνουν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ κατά σύμπτωση στο ισόγειο υπάρχει και ένα καφέ που όλως τυχαίως σερβίρει και πρωινό, και αυτοδιαφημίζονται ως ξενοδοχεία στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες κρατήσεων χωρίς καμία σχετική άδεια, έλεγχο και ρύθμιση».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 4 =