αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΞεμένεις από χρήματα πριν το τέλος του μήνα; Εδώ είναι 4 τακτικές που μπορείς να εφαρμόσεις

Ξεμένεις από χρήματα πριν το τέλος του μήνα; Εδώ είναι 4 τακτικές που μπορείς να εφαρμόσεις

Ίσως είσαι από αυτούς που ξεμένουν από χρήματα στο τέλος του μήνα. Και ενώ το εισόδημα που έχεις παίζει ρόλο, υπάρχει κάτι ακόμα σημαντικό: Το πως διαχειρίζεσαι τα χρήματα σου.

Αρκετοί είναι αυτοί που σπαταλούν χρήματα… χωρίς να το καταλάβουν. Και κάπως έτσι ξεμένουν από χρήματα πριν τελειώσει ο μήνας. Εδώ είναι 4 τακτικές που μπορούν να σε βοηθήσουν να κάνεις μια πιο σωστή διαχείριση.

Η μέθοδος “50/30/20”

Η συγκεκριμένη μέθοδος απευθύνεται σε εκείνους που διαθέτουν ένα σταθερό εισόδημα, αλλά δεν καταφέρνουν να αποταμιεύσουν χρήματα. Αυτό που πρέπει να κάνεις, αν ανήκεις σ’ αυτή τη κατηγορία, είναι να υπολογίσεις ότι το 50% του μισθού σου θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη αναγκών, όπως οι λογαριασμοί και η τροφή.

Παράλληλα, θα υπολογίσεις ποιο είναι το ποσό που αντιστοιχεί στο 30% του μισθού σου, προκειμένου να το διαθέσεις σε λιγότερο σημαντικά πράγματα για την διαβίωσή του, όπως ο ρουχισμός, η διασκέδαση και η συνδρομές στα ιδιωτικά κανάλια. Τέλος, υπολόγισε πoιο είναι το ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του μισθού σου και άφησέ το στην άκρη για ώρα ανάγκης.

Η “απλή” μέθοδος

Η δεύτερη μέθοδος απευθύνεται σε εκείνους που δεν τους αρέσει να βάζουν αυστηρούς κανόνες στον εαυτό τους.

Η “απλή” μέθοδος προτείνει τον διαχωρισμό του budget σε δυο μέρη, τα μόνιμα έξοδα και όλα τα υπόλοιπα. Ως μόνιμα έξοδα ορίζεται το ποσό που ξοδεύεις για τα απαραίτητα, τροφή- λογαριασμούς, ενώ ως “όλα τα άλλα” ορίζεται η διασκέδαση και οι αγορές, χωρίς τις οποίες μπορείς να ζήσεις.

Έλεγχος μέσω web banking

Eλεγχος του λογαριασμού σου μέσω του web banking. Γιατί όχι και κατεβάζοντας τις κατάλληλες εφαρμογές; Πρόσεξε όμως. Δεν εννοούμε τον έλεγχο που γίνεται μια φορά τον μήνα, για να δεις αν μπήκε ο μισθός ή η πληρωμή. Οκ, αυτό είναι κάτι που κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι/-ες. Εννοούμε να αναλύσεις στο τέλος κάθε μήνα ένα προς ένα τα έξοδα σου. Ίσως και να αρχίσεις να καταγράφεις αθροιστικά ποια είναι αυτά που σου είναι απολύτως απαραίτητα. Το φαγητό, το ρεύμα, το νοίκι, η βενζίνη. Αφού βγάλεις αυτά από την εξίσωση, δες τελικά πώς θα διαχειριστείς τα υπόλοιπα. Ανάλογα βέβαια και με τις ανάγκες σου. Για παράδειγμα, μάζεψε τις συνδρομές που έχεις και κάνε το άθροισμα του ποσού που δίνεις κάθε μήνα. Υπολόγισε πόσες από αυτές σου είναι πραγματικά απαραίτητες και ποιες σε κάνουν χαρούμενο.

Η μέθοδος του εβδομαδιαίου “επιδόματος”

Η τελευταία μέθοδος για να αποταμιεύσεις χρήματα αφορά εκείνους που μένουν, ξαφνικά, χωρίς ρευστό αρκετές ημέρες πριν από την πληρωμή τους.

Και σ’ αυτή τη μέθοδο θα πρέπει να υπολογίσεις πόσα χρήματα ξοδεύεις το μήνα και πόσα θέλεις να αποταμιεύσεις. Το επόμενο βήμα είναι να μοιράσεις το πρώτο ποσό σε τέσσερις εβδομάδες, δίνοντας στον εαυτό σου ένα εβδομαδιαίο “επίδομα”, το οποίο μπορείς να ξοδεύεις όπως επιθυμείς. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάσαι πως απαγορεύεται να ξεπεράσεις το όριο των μηναίων εξόδων.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen − 17 =