αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Ξεκινήσαμε 4ημερη εργασία τον Μάιο του 2020. Εδώ είναι όλα όσα έχουμε δει»: Δύο ιδρύτριες εξηγούν

«Ξεκινήσαμε 4ημερη εργασία τον Μάιο του 2020. Εδώ είναι όλα όσα έχουμε δει»: Δύο ιδρύτριες εξηγούν

Όλο και περισσότερες εταιρίες «βουτούν» στο μοντέλο της 4ημερης εργάσιμης εβδομάδας. Πριν μερικές ημέρες γράφαμε για το μπάσιμο που κάνει η Βρετανία, η οποία ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών, ετοιμάζεται να λανσάρει το δικό της πιλοτικό πρόγραμμα 4ημερης εργασίας. Το πιλοτικό πρόγραμμα, αποτελεί μέρος εξάμηνης δοκιμής η οποία διενεργείται από ακαδημαϊκούς στα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης. Μέχρι τον Ιούνιο που θα ξεκινήσει επίσημα το πρόγραμμα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα έχουν προσελκύσει συνολικά 20- 30 επιχειρήσεις. Μέσα στις εταιρίες που έχον ήδη πει το «ναι» είναι και το τμήμα της Canon στη χώρα.

Έχουν προηγηθεί άλλες μεγάλες εταιρίες που έχουν μπει στον ίδιο δρόμο διεθνώς. Όπως οι κολοσσοί Kickstarter και Unilever.

Πριν μερικές ημέρες, το ξενοδοχείο πέντε αστέρων The Landmark London ξεκίνησε ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στους σεφ του να εργάζονται σε μια τετραήμερη εβδομάδα, με αυξημένη αμοιβή, ως μέρος της συνεχούς δέσμευσης να επενδύουν στην ευημερία των εργαζομένων.Σύμφωνα με την επιχείρηση, η αλλαγή επινοήθηκε από τον εκτελεστικό επικεφαλής σεφ Gary Klaner, προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για τους σεφ και να βελτιωθεί το εργασιακό περιβάλλον στις κουζίνες.

Με το θέμα ασχολήθηκαν πρόσφατα οι Financial Times. Σε άρθρο τους με τίτλο: «Get ready for the four-day working week».

Δύο ιδρύτριες που ξεκίνησαν αυτό το μοντέλο στην εταιρία τους πριν μερικούς μήνες, παραθέτουν τώρα τα συμπεράσματα τους. Ξεκίνησαν μέσα στην πανδημία, τότε που πολλοί εργαζόμενοι έφτασαν στα όρια τους. «Όλοι είχαν πραγματικά φτάσει στο burnout μέχρι το τέλος της εβδομάδας», λέει στο CNBC η Christina Carbonell, συνιδρύτρια και co-CEO της Primary. Πρόκειται για μία εταιρία που λειτουργεί ως online retailer παιδικών ρούχων.

«Όταν οι άνθρωποι επέστρεφαν τη Δευτέρα, δεν ήταν ανανεωμένοι και αυτό επηρέαζε την παραγωγικότητα», συμπληρώνει.

Τον Μάιο του 2020, η εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη μίκρυνε την εβδομάδα εργασίας της και η Carbonell παρατήρησε αμέσως μια αλλαγή, με τους ανθρώπους να εμφανίζονται στη δουλειά ανανεωμένοι.

Αυτό το προνόμιο έγινε από τότε μέρος της εταιρικής κουλτούρας — και θα παραμείνει μετά την πάροδο της πανδημίας, αρκεί να λειτουργεί με τον τρόπο που πρέπει. Αυτό σημαίνει συγκεντρωμένους εργαζόμενους και καμία πτώση στην παραγωγικότητα.

«Αισθάνεσαι ότι αλλάζει η ζωή, γνωρίζοντας ότι έχεις εκείνη την ημέρα για να προλάβεις ο,τι θες, είτε σκέφτεσαι ένα πρόβλημα που χρειάζεται σκληρή δουλειά, είτε εκείνο το ραντεβού με έναν γιατρό στο οποίο δεν έχεις πάει», εξηγεί η συνιδρίτρια Galyn Bernard.

Σήμερα, οι 60 υπάλληλοί της εργάζονται από Δευτέρα έως Πέμπτη, εκτός από την ομάδα υποστήριξης πελατών, η οποία έχει τετραήμερο πρόγραμμα που περιλαμβάνει την Παρασκευή.

Τονίζεται ότι η μετατροπή σε 4ημερη εργασία έγινε χωρίς μείωση μισθού.

Η αποτελεσματικότητα θεωρείται το κλειδί. Επιπλέον, οι συσκέψεις έχουν περικοπεί — και ορισμένες ώρες αποκλείονται ως meeting-free.

Με την τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα σε ισχύ, οι προθεσμίες για τα εποχικά λανσαρίσματα δεν άλλαξαν και τα προϊόντα έφτασαν στις αποθήκες στην ώρα τους. «Δεν χρειάστηκε να υποχωρήσουμε από τις φιλοδοξίες μας ή τους στόχους μας, ή να ελαφρύνουμε τον φόρτο εργασίας για τους ανθρώπους», λέει η Bernard. «Στάθηκαν πραγματικά στο ύψος των περιστάσεων», τονίζει.

Η ηγετική ομάδα της Primary αναφέρει ότι πέτυχε δύο βασικούς στόχους: Την ευεξία των εργαζομένων σε συνδυασμό με τη συνολική επιτυχία της εταιρείας.

Όσον αφορά τα άτομα που αναζητούν εργασία και τις νέες προσλήψεις, πολλοί είναι στην αρχή δύσπιστοι όταν ακούνε για μια πολιτική τετραήμερης εργασίας. «Η απάντηση από τους νεοπροσλαμβανόμενους είναι ότι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό. Δεν μπορούν να πιστέψουν ότι το κάνουμε πραγματικά», λέει η Carbonell. «[Αλλά] σίγουρα είναι ελκυστικό για όλους όσους ψάχνουν να βρουν τη σωστή ισορροπία στη ζωή τους», καταλήγει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 1 =