αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΞεκινά τα ταξίδια το πρώτο φεριμπότ υδρογόνου

Ξεκινά τα ταξίδια το πρώτο φεριμπότ υδρογόνου

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν καθημερινά στον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιβιβαστούν σε ένα από τα πλέον σύγχρονα πλοία του κόσμου –ένα φεριμπότ που κινείται με υδρογόνο αντί με ντίζελ.

Ο ηλεκτρικός κινητήρας του καταμαράν των 75 θέσεων τροφοδοτείται από κυψέλες υδρογόνου, διατάξεις στις οποίες το υδρογόνο αντιδρά ελεγχόμενα με οξυγόνο και δημιουργεί ηλεκτρική τάση.

«Όταν χρησιμοποιείς υδρογόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το μόνο παραπροϊόν είναι κυριολεκτικά ζεστό νερό. Έχει επομένως μηδενικές εκπομπές και είναι απολύτως καθαρό» δήλωσε στο δίκτυο CBS ο Ρον Ουίλι, πρόεδρος της αμερικανικής All American Marine που ναυπήγησε το φεριμπότ.

Στην πραγματικότητα, τα οχήματα υδρογόνου έχουν μηδενικές εκπομπές μόνο αν το υδρογόνο που χρησιμοποιούν παράγεται χωρίς χρήση ορυκτών καυσίμων. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής υδρογόνου προέρχεται από χημική μετατροπή του φυσικού αερίου, μια διαδικασία που εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα.

Στο μέλλον, όμως, το υδρογόνο θα μπορούσε να παράγεται με καθαρές τεχνολογίες, όπως η ηλεκτρόλυση του νερού με ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Το λεγόμενο «πράσινο υδρογόνο» θα ήταν ιδανική λύση για τις αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές, στις οποίες ηλεκτροκίνηση δεν είναι βιώσιμη επιλογή.

Το υδρογόνο θα μπορούσε έτσι να περιορίσει δραστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ναυτιλίας, η οποία αντιστοιχεί σήμερα περίπου στο 3% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα – ποσοστό που υπερβαίνει το μερίδιο των αεροπορικών μεταφορών.

Ένα μεγαλύτερο φεριμπότ υδρογόνου ναυπηγείται σήμερα στην Ευρώπη και η τεχνολογία των κυψελών καυσίμου θα μπορούσε τελικά να επεκταθεί στα πλοία εμπορευματοκιβωτίων.

Πηγή: in.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 3 =