αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΞεκινά η «Cyber Week» με προσφορές για να ψωνίσεις online

Ξεκινά η «Cyber Week» με προσφορές για να ψωνίσεις online

Ελπίδες αναθέρμανσης της αγοράς, μετά από ένα υποτονικό πρώτο τρίμηνο του έτους στο λιανικό εμπόριο, δημιουργεί η εβδομάδα ηλεκτρονικού εμπορίου (Cyber Week) που ξεκινάει τη Δευτέρα 4 Απριλίου και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 10 Απριλίου με σημαντική συμμετοχή ελληνικών ηλεκτρονικών καταστημάτων.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γιορτή του ελληνικού eCommerce και μια πρωτοβουλία του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA) η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Την διάχυτη αισιοδοξία στην αγορά επιβεβαιώνει το γεγονός ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο αποδείχθηκε μέσα στην πανδημία ο μεγάλος νικητής με τον τζίρο στην Ελλάδα να σημειώνει το 2021 νέο ρεκόρ φτάνοντας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Eltrun (Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών), στα 14 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2020 ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 11,5 δισ. ευρώ ενώ το 2019 υπολογίζεται στα 9 δισ. ευρώ.

«Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της πανδημίας το ηλεκτρονικό εμπόριο μεγάλωσε και έχει πλέον διεισδύσει για τα καλά στην καθημερινότητα των Ελλήνων καταναλωτών. Πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις εκμεταλλεύτηκαν την διεθνή συγκυρία σαν επιταχυντή εξελίξεων αναπτύσσοντας τεχνολογικά εργαλεία και δεξιότητες, ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής» επισημαίνει σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Χρίστος Δήμας, υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

«Είναι χαρακτηριστικό πως βλέπουμε όλο και περισσότερες ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, κυρίως αυτές που δραστηριοποιούνται στην δημιουργία λογισμικών/εφαρμογών να πετυχαίνουν σπουδαίες συνεργασίες με μεγάλες επιχειρήσεις από το εξωτερικό» αναφέρει ο κ. Δίμας και συμπληρώνει: «Πλέον έχουν όμως ως σύμμαχο την Πολιτεία η οποία μέσω του Elevate Greece διαθέτει σημαντικά εργαλεία όπως κίνητρα για επενδυτικούς αγγέλους, απόκτηση μετοχών προαίρεσης, δράσεις ενίσχυσης ρευστότητας και συνέργειες που ενισχύουν το οικοσύστημα καινοτομίας, υποστηρίζοντας ενεργά τις ιδέες του αύριο».

Την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή ελληνικών eShops στην εβδομάδα ηλεκτρονικού εμπορίου εκφράζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μάκης Σαββίδης, αντιπρόεδρος του GRECA, εκπρόσωπος για την Ελλάδα και μέλος ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ηλεκτρονικού Εμπορίου και αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτό που προσδοκά ο GRECA είναι η συμμετοχή όσο γίνεται περισσότερων ελληνικών ηλεκτρονικών καταστημάτων. Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 250 ενώ η λίστα διευρύνεται συνεχώς, καθώς η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη. Επίσης, προσδοκούμε να μάθει περαιτέρω ο Έλληνας καταναλωτής το ηλεκτρονικό εμπόριο, να του προσφέρουμε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές, ποιοτικά προϊόντα και τις καλύτερες υπηρεσίες».

Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, με μότο: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι να ψωνίζεις online!» η φετινή εβδομάδα ηλεκτρονικού εμπορίου έχει στόχο να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο στους καταναλωτές να ψωνίζουν διαδικτυακά, δείχνοντάς τους τα πλεονεκτήματα των online αγορών, καθώς επίσης δίνοντας βαρύτητα στην εκπαίδευση και ενημέρωση τους για τα θέματα που τους απασχολούν και τους προβληματίζουν. «Οι καταναλωτές στην Ελλάδα, όπως και σε τρεις – τέσσερις ακόμα χώρες στην Ευρώπη, είναι πιστοί στο εγχώριο ηλεκτρονικό εμπόριο» σημειώνει ο κ. Σαββίδης και συμπληρώνει: «Οι Έλληνες κατά 85% εμπιστεύονται το ελληνικό ηλεκτρονικό εμπόριο».

Τονίζει επίσης ότι, λόγω της πανδημίας, παρατηρήθηκε μια έκρηξη επενδύσεων από το ηλεκτρονικό εμπόριο της χώρας. Συγκεκριμένα, «πριν την πανδημία οι επιχειρήσεις που ασχολούνταν με το ηλεκτρονικό εμπόριο ήταν γύρω στις 6.000 εκ των οποίων πολύ μικρό ποσοστό λειτουργούσε πραγματικά το ηλεκτρονικό του κατάστημα. Πλέον, ο αριθμός των επιχειρήσεων που προσφέρουν τα προϊόντα τους ηλεκτρονικά έχει εκτιναχθεί πάνω από τις 15.000, εκ των οποίων πάνω από 10.000 είναι ενεργά ηλεκτρονικά καταστήματα και διοχετεύουν τα προϊόντα τους στο ηλεκτρονικό κανάλι. Αυτό δείχνει την μεγάλη ανάπτυξη του κλάδου».

Ο αντιπρόεδρος του GRECA επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η κυβέρνηση πρέπει να βοηθήσει, με εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, τις επιχειρήσεις να μην στρέφονται μόνο στην Ελλάδα για να εξυπηρετούν μόνο τους Έλληνες καταναλωτές, αλλά και στο εξωτερικό. Πρέπει δηλαδή, να ενισχυθεί η εξωστρέφεια του ηλεκτρονικού εμπορίου, ώστε οι επιχειρήσεις να αρχίσουν να εξάγουν τα προϊόντα τους, κυρίως ελληνικά, εκτός Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη «το στοίχημα για το ελληνικό ηλεκτρονικό εμπόριο είναι η εξωστρέφεια και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αναλάβουν περαιτέρω πρωτοβουλίες, τόσο η κυβέρνηση όσο και ο GRECA. Η εξωστρέφεια του ελληνικού ηλεκτρονικού εμπορίου θα συμπαρασύρει και την ανάπτυξη της ελληνικής παραγωγής».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two + 9 =