αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΞεκινά η επέκταση του Golden Hall- Τι αναμένεται να δούμε εκεί

Ξεκινά η επέκταση του Golden Hall- Τι αναμένεται να δούμε εκεί

Ενισχυμένες επιδόσεις εμφάνισαν το πρώτο τρίμηνο του 2017 τα τρία εμπορικά κέντρα της Lamda Development σε Μαρούσι (Mall Athens, Golden Hall) και Θεσσαλονίκη (Mediterranean Cosmos), σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν, χθες, στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, τα στελέχη της εισηγμένης εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων. Όπως ακόμη κατέστη σαφές, χθες, η εταιρεία επικεντρώνεται εντός Ελλάδας, στην ανάπτυξη του Ελληνικού και στην ενίσχυση της δραστηριότητας ακινήτων, με νέες αναπτύξεις, όπως η επέκταση του εμπορικού κέντρου Golden Hall.

Τα μεγέθη

Ο αριθμός επισκεπτών στα τρία εμπορικά κέντρα της Lamda Development αυξήθηκε σε ποσοστό 6,7%, ενώ οι πωλήσεις ενισχύθηκαν, κατά μέσο όρο 7,8%, με το Golden Hall να παρουσιάζει την μεγαλύτερη άνοδο σε ποσοστό 10%. Υπολογίζεται ότι από το 2009, έτος κατά το οποίο η εταιρεία εμφάνισε τις καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία της, ο τζίρος μειώθηκε 15%. Ωστόσο, η πτώση αυτή είναι πολύ χαμηλότερη εάν συγκριθεί με αυτήν του λιανεμπορίου, όπου ο κύκλος εργασιών μειώθηκε, σε ποσοστό 50%.

Το 2017 η Lamda Development είχε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τα οικονομικά προβλήματα της Φ. & Κ. Λεμονής (“Καλογήρου”) που οδήγησαν στο κλείσιμο των καταστημάτων της. Συνολικά 11 καταστήματα λειτουργούσαν στα εμπορικά κέντρα της εισηγμένης από τα οποία τα περισσότερα βρίσκονταν στο Golden Hall. Ωστόσο, από τον περασμένο Σεπτέμβριο τα καταστήματα της πρώην Καλογήρου έχουν ενοικιαστεί και στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται ότι στο Golden Hall τα έσοδα θα αυξηθούν φέτος. Βέβαια, η επίπτωση της Λεμονής περιόρισε το 2017 την άνοδο στα έσοδα σε 500.000 ευρώ, μέγεθος που θα μπορούσε να αγγίξει το 1 εκατ. ευρώ, εάν δεν υπήρχε η απώλεια εσόδων το δεύτερο εξάμηνο του 2017 (λόγω του retailer).

Αξιοσημείωτη είναι η συνεισφορά στην αύξηση εσόδων από δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με το “hard core” αντικείμενο της Lamda Development, όπως οι διαφημίσεις εταιρειών τηλεπικοινωνίας και αυτοκινητοβιομηχανιών. Το 2017 ενισχύθηκαν κατά 500 χιλιάδες ευρώ.

Αύξηση κατέγραψαν το 2017 και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ebitda) της μαρίνας Φλοίσβου που προέκυψε από αναπροσαρμογή του μισθώματος μετά από διαδικασία διαιτησίας.

Συνολικά, τα ebitda αυξάνονται για τρεις συνεχείς χρονιές, γεγονός που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για την εταιρεία, η οποία από πωλήσεις οικοπέδων το 2017 είχε έσοδα της τάξης των 31,2 εκατ. ευρώ, τα οποία οδήγησαν στην μείωση δανεισμού.

Στο επίκεντρο το Ελληνικό

Η Lamda Development στρέφει το κέντρο βάρους στην υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό. Στο πλαίσιο αυτό, αποεπενδύει από το εξωτερικό, πουλώντας τα ακίνητά της έστω και με ζημιά: πέρυσι πούλησε τρεις εκτάσεις στο Βελιγράδι και τη Σόφια, με τη διαφορά μεταξύ της αποτίμησης και της τιμής πώλησης να ανέρχεται σε -15,4 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της εκτάσεις στο Βελιγράδι, στο Βουκουρέστι και στο Μοντενέγρο.

Σχετικά με την επένδυση του Ελληνικού, οι εκπρόσωποι της εταιρείας ανέφεραν ότι βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης όσον αφορά τα γραφειοκρατικά διαβήματα. Οι βασικές εκκρεμότητες σχετίζονται με την έκδοση των απαιτούμενων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) για μελέτες που θα καταθέσει, το αμέσως προσεχές διάστημα, η Lamda, όπως και με την διενέργεια του διαγωνισμού για την παραχώρηση άδειας λειτουργίας του καζίνο στην έκταση.

Ο δεύτερος πυλώνας της Lamda Development σχετίζεται με το real estate και προς την κατεύθυνση αυτή, πραγματοποιήθηκε η στρατηγική συμμαχία με την Varde, όπως αναφέρθηκε χθες.

Η επέκταση του Golden Hall

Η εισηγμένη εκτιμά ότι τον Ιούνιο θα ξεκινήσει την επέκταση του εμπορικού κέντρου Golden Hall, καθως βρίσκεται πολύ κοντά στην εξασφάλιση της απαιτούμενης αδειοδότησης. Εκτιμάται ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν το χειμώνα του 2019, με τις νέες χρήσεις να περιλαμβάνουν την υλοποίηση μουσείου ολυμπιακών αγώνων και χώρων που επικεντρώνονται στο family entertainment. Οι εκμισθώσιμοι χώροι που θα προστεθούν ανέρχονται σε 11,5 χιλ. τ.μ., ενώ 7,5 χιλ. τ.μ. θα είναι οι χώροι στάθμευσης. Το project θα φέρει στο Golden Hall αυξημένα έσοδα τόσο από την εκμετάλλευση των χώρων όσο και από την αύξηση των επισκεπτών.

Ως εκ τούτου, κλείνει ένα κεφάλαιο γραφειοκρατίας για την εισηγμένη στην οποία η σύμβαση παραχώρησης της έκτασης 21,6 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, του πρώην κέντρου ραδιοτηλεόρασης IBC στο Μαρούσι, κατακυρώθηκε τον Οκτώβριο του 2012. Τον Δεκέμβριο του 2013 εγκρίθηκε με Προεδρικό Διάταγμα το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης δημοσίου ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) και από τότε χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από τέσσερα χρόνια, προκειμένου η εταιρεία να είναι σε θέσει να ξεκινήσει την επέκταση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 + eight =