αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΞεκινά… η εκκένωση του Ελληνικού. Και δεν είναι τόσο εύκολο

Ξεκινά… η εκκένωση του Ελληνικού. Και δεν είναι τόσο εύκολο

Όσο λιτή υπήρξε η χθεσινή ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για την αναζήτηση νέων χώρων, τόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα της μετεγκατάστασής της από την έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Το μόνο βέβαιο είναι ότι για την μετακόμιση του οργανισμού, του οποίου οι εγκαταστάσεις εκτείνονται σήμερα σε 274 στρέμματα στο Ελληνικό, υπολογίζεται, όπως υποστηρίζουν ορισμένες πηγές, ότι θα μπορούσαν να χρειαστούν πολλοί μήνες, ίσως μέχρι και ένας χρόνος. Το συγκεκριμένο εγχείρημα έρχεται να προστεθεί στα ανοιχτά ζητήματα της μεγάλης επένδυσης του Ελληνικού.

Η ΥΠΑ

Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, παρά τη χθεσινή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στην ΥΠΑ φαίνεται ότι ακόμη δεν έχουν καταλήξει στις προδιαγραφές του απαιτούμενου ακινήτου. Εξάλλου, χθες, συνεδρίασε, για πρώτη φορά, η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί για την μεταφορά της κρατικής υπηρεσίας από την έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, για την μετεγκατάσταση περίπου 650 ατόμων που απασχολούνται στις υποστηρικτικές υπηρεσίες του Κέντρου Ελέγχου Περιοχής Αθηνών-Μακεδονίας (θα παραμείνει εκεί σε έκταση 17,8 στρεμ. με τους περίπου 700 υπαλλήλους που απασχολούνται σε αυτό) απαιτούνται τέσσερα-πέντε κτήρια εμβαδού έως 9.000 τ.μ. Ενδεικτικά, σήμερα, μόνο οι αποθήκες της ΥΠΑ καταλαμβάνουν επιφάνεια 4.500 τ.μ.

Την ίδια στιγμή, η μετεγκατάσταση της Διεύθυνσης Πτητικών Προτύπων (Δ2) αποτελεί, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν, ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, καθώς η συγκεκριμένη υπηρεσία διαθέτει μεγάλο αρχειακό υλικό, πτυχία, βιβλιοθήκες κτλ.

Όσον αφορά στην τοποθεσία των νέων εγκαταστάσεων, σύμφωνα με παλαιότερες εισηγήσεις, αυτές θα πρέπει να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση στο Κέντρο Ελέγχου, “ώστε η ΥΠΑ να μην κατακερματιστεί”, όπως υποστηρίζουν πηγές. Αυτή βέβαια, είναι η μία όψη του νομίσματος, με την άλλη να θέλει την μετεγκατάσταση σε κτήρια του Δημοσίου σε όλη την Αττική.

Στο τραπέζι έχει πέσει και η μετεγκατάσταση σε κτήρια που γειτνιάζουν με την έκταση του Ελληνικού και δεν ανήκουν στο έργο της Μητροπολιτικής Παρέμβασης, αλλά χρειάζονται εκτεταμένη ανακαίνιση και συνεπώς καθυστερούν την μετακόμιση της ΥΠΑ.

Παρόλ’ αυτά, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υποδομών Χρ.Σπίρτζη, η μετεγκατάσταση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου, δηλαδή σε δυόμιση μήνες. Για την ανάθεση υπηρεσιών μεταφοράς, αποσυναρμολόγησης και συναρμολόγησης πάσης φύσεως υλικών, επίπλων, μηχανημάτων, εξοπλισμού συνεργείων και γραφείων, εργαλείων, αρχείων κτλ, από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της ΥΠΑ στις νέες έχει εγκριθεί πίστωση 620.000 ευρώ. διαδικασία για την οποία έχει εγκριθεί πίστωση ύψους 620.000 ευρώ.

Δύσκολη είναι και η μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου της ΟΣΥ (λεωφορεία, τρόλεϊ) που καλύπτει έκταση 80.000 τ.μ και φιλοξενεί περισσότερα από 350 λεωφορεία, καθώς δεν έχει, ακόμη, βρεθεί ο κατάλληλος χώρος.

Υπολογίζεται ότι συνολικά 69 φορείς θα πρέπει να μετεγκατασταθούν από την έκταση του Ελληνικού, εγχείρημα που είναι βέβαιο ότι δεν θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου, συμβατική προθεσμία-βάσει του προγράμματος οικονομικής στήριξης- για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης.

Οι εκκρεμότητες

Εκτός από την μετεγκατάσταση των φορέων υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες που πρέπει να ολοκληρωθούν για να ξεκινήσει το έργο. Σε αυτές ανήκουν η διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας καζίνο, η έγκριση των πολεοδομικών μελετών δια Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, η διανομή του δικαιώματος κυριότητας μεταξύ των συνιδιοκτητών, η μεταβίβαση στην Ελληνικό Α.Ε. των εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί του ακινήτου και η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης από τη Βουλή ανήκουν στις πιο σημαντικές εκκρεμότητες που πρέπει να τακτοποιηθούν για να ξεκινήσει το έργο.

Παράλληλα με τις παραπάνω διαδικασίες, μεγάλος αριθμός δημόσιων υπηρεσιών και φορέων (Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων κτλ.) και των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος να προχωρήσουν στην έκδοση των απαιτούμενων εγκρίσεων δόμησης.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 5 =