αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΞεκινά η ανάπλαση του Πειραιά με έργα 100 εκατ. ευρώ

Ξεκινά η ανάπλαση του Πειραιά με έργα 100 εκατ. ευρώ

Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει ένα από τα μεγαλύτερα έργα αστικής ανάπλασης στην Αττική, το οποίο σε συνδυασμό με άλλες επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη, θα μεταμορφώσει την υποβαθμισμένη περιοχή του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά.

Οι παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν σε έκταση 470 στρεμμάτων και έχουν ως βασικό στόχο τη διατήρηση και ανάδειξη του βιομηχανικού χαρακτήρα του Αγίου Διονυσίου, την προσέλκυση νέων δραστηριοτήτων και τη σύνδεση τόσο της βιομηχανικής, όσο και της περιοχής κατοικίας, με το λιμάνι του Πειραιά.

Η μελέτη του έργου προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διαπλάτυνση πεζοδρομίων, τη δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων και χώρων στάθμευσης οχημάτων, την τοποθέτηση νέου εξοπλισμού φωτισμού, την αύξηση των χώρων πρασίνου και την ανακατασκευή του οδοστρώματος σε 12 οδούς.

Όταν ολοκληρωθεί το φιλόδοξο έργο αρκετές από τις 12 οδούς θα μετατραπούν σε δρόμοι απλής διέλευσης, ενώ θα δημιουργηθούν οργανωμένες διελεύσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ο Άγιος Διονύσιος θα αποτελέσει επίσης μία από τις πρώτες περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα στην οποία θα τοποθετηθούν βυθιζόμενοι κάδοι απορριμμάτων.

Προσωρινός ανάδοχος του έργου κηρύχθηκε η ΤΕΚΑΛ, προσφέροντας έκπτωση ύψους 56% επί του αρχικού προϋπολογισμού των 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Επενδύσεις 100 εκατομμυρίων στον Άγιο Διονύσιο

Η ανάπλαση της βιομηχανικής περιοχής του Αγίου Διονυσίου χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής με εποπτεύουσα αρχή το δήμο Πειραιά και εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο το οποίο προβλέπει επενδύσεις οι οποίες υπερβαίνουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση όλης της περιοχής.

Βασικός πυλώνας του επενδυτικού σχεδίου αποτελεί η ανάπλαση 3 κτηρίων τα οποία έως το 2008 χρησιμοποιούσε ως εργοστάσια, αποθήκες και γραφεία η καπνοβιομηχανία «Παπαστράτος».

Η πρώτη φάση της ανάπλασης ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2018 με τη μετατροπή των παλιών αποθηκών της καπνοβιομηχανίας σε σύγχρονο κτήριο γραφείων, έκτασης 11.000 τμ. Το σύνολο της επένδυσης ανήλθε σε 14 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το κτήριο είναι ήδη μισθωμένο και στεγάζει περίπου 1.500 εργαζόμενους.

Το κτήριο μάλιστα έχει περάσει στον πλήρη έλεγχο της Grivalia Properties, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών από την εταιρεία Dimand, η οποία ειδικεύεται σε real estate projects.

Η Grivalia συμμετέχει και στο project για την αξιοποίηση δύο οικοδομικών τετραγώνων όπου στο παρελθόν στεγάζονταν τα κεντρικά γραφεία της «Παπαστράτος», ενώ έχει συμφωνήσει να αποκτήσει και το σύνολο των μετοχών της εταιρείας Piraeus Port Plaza 3, η οποία είναι κάτοχος του κτηρίου που στέγαζε το παλιό εργοστάσιο της καπνοβιομηχανίας.

Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί μόλις η Dimand ολοκληρώσει τα έργα ανακατασκευής των εγκαταστάσεων. Το παλιό εργοστάσιο θα μετατραπεί σε συγκρότημα γραφείων και καταστημάτων συνολικής επιφάνειας 44.000 τμ και αναμένεται να είναι έτοιμο το 2020.

Πηγή: Economistas.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 − 2 =