αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΞεκίνησε η πρωτοβουλία της Βιανέξ για την ανάπλαση της Βαρυμπόμπης μετά τις πυρκαγιές- Ποιο είναι το πλάνο

Ξεκίνησε η πρωτοβουλία της Βιανέξ για την ανάπλαση της Βαρυμπόμπης μετά τις πυρκαγιές- Ποιο είναι το πλάνο

Η πρώτη ανακοίνωση είχε βγει στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική. Τότε, η Βιανέξ ανακοίνωσε ο΄τι θα στηρίξει και θα δρομολογήσει την οργανωμένη αναδάσωση και ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής της Βαρυμπόμπης, ώστε να συμβάλει στην προσπάθεια αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι τα γραφεία της εταιρίας είναι στην περιοχή.

Στη προσπάθεια αυτή, η ΒΙΑΝΕΞ, κάλεσε και άλλες ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να συνδράμουν και να συνεργαστούν, ώστε να πραγματοποιηθούν καταλυτικές δράσεις που θα επιφέρουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής.

Τώρα ξεκίνησε η εν λόγω πρωτοβουλία, με το όνομα Varibopi-Reset. Η πρώτη συνάντηση των συμμετεχόντων στην μεγάλη πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου. Ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας, κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, υποδέχτηκε τον Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή κ. Σπυρίδωνα Κίντζιο και τον Αντιπρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή κ. Σταύρο Ζωγραφάκη, προκειμένου να ενημερώσουν όλους τους συμμετέχοντες αναφορικά με την εξέλιξη της ερευνητικής διαδικασίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Βιανέξ:

«Η μεγάλη πρωτοβουλία Varibopi-Reset δημιουργήθηκε μετά την άμεση κινητοποίηση του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ και του Προέδρου Δ.Σ και Διευθύνοντα Συμβούλου του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ, κ. Δημήτρη Π. Γιαννακόπουλου, για την ανάπλαση της Βαρυμπόμπης μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή στις αρχές του Αυγούστου που μας πέρασε.

Συγκεκριμένα, στις 5 Αυγούστου 2021, μόλις 2 μέρες μετά την αναζωπύρωση της μεγάλης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης, η ΒΙΑΝΕΞ και ο κ. Γιαννακόπουλος, θέλησαν να σταθούν δίπλα στην Πολιτεία για ένα καλύτερο αύριο για το περιβάλλον της περιοχής που δέχτηκε ένα καταστροφικό πλήγμα. Ως θεματοφύλακας αξιών και πολιτισμού, η ΒΙΑΝΕΞ ηγήθηκε της προσπάθειας αναδάσωσης, ανάπλασης και επαναφοράς της περιοχής, με την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας Varibopi-Reset, με στόχο τη διασφάλιση του μέλλοντος των Ελλήνων, με την αποκατάσταση ενός από τους πιο σημαντικούς πνεύμονες οξυγόνου της Αττικής.

Σε αυτό το πλαίσιο, και σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και με τη συνδρομή του ερευνητικού φορέα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών «BEYOND Center of Excellence» (http://www.beyond-eocenter.eu/index.php) πρωταρχικό βήμα είναι η εκπόνηση επιστημονικής έρευνας για το συνολικό σχέδιο ανάπλασης της Βαρυμπόμπης.

Στη προσπάθεια αυτή, η ΒΙΑΝΕΞ, με πνεύμα συλλογικότητας και αλληλεγγύης, κάλεσε και άλλες ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να συνδράμουν και να συνεργαστούν, ώστε να πραγματοποιηθούν καταλυτικές δράσεις που θα επιφέρουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής.

Η πρώτη συνάντηση των συμμετεχόντων στην μεγάλη πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου. Ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας, κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, υποδέχτηκε τον Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή κ. Σπυρίδωνα Κίντζιο και τον Αντιπρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή κ. Σταύρο Ζωγραφάκη, προκειμένου να ενημερώσουν όλους τους συμμετέχοντες αναφορικά με την εξέλιξη της ερευνητικής διαδικασίας.

https://www.vianex.gr/images/Varipobireset/Varibopi-Reset_20211022_4.jpg

Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, ευχαρίστησε όλους, όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για την προσπάθεια αποκατάστασης της Βαρυμπόμπης, σημειώνοντας ότι η συμμετοχή όλων «αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα πως όταν ενώνουμε δυνάμεις και ανθρώπους μπορούμε να παράγουμε αποτελέσματα για τα οποία θα είμαστε υπερήφανοι». Ειδικά στη Βαρυμπόμπη, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «βρίσκεται το δεύτερο σπίτι μας, ο τόπος που εδώ και δεκαετίες φιλοξενεί τις επιχειρήσεις μας και αποτελεί την επαγγελματική εστία εκατοντάδων εργαζομένων μας». Αναφερόμενος στις πυρκαγιές και την επόμενη μέρα, όπου φάνηκε το εύρος της καταστροφής, ο κ. Γιαννακόπουλος τόνισε ότι «Μπορούμε όλοι μαζί να βάλουμε το λιθαράκι μας για να γίνει η περιοχή ακόμα καλύτερη, ακόμα πιο πράσινη από ό,τι ήταν πριν. Και η συμμετοχή σας στο εγχείρημα του Varibopi reset το αποδεικνύει».

Τέλος, ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος σημείωσε αναφορικά με την έναρξη του συνολικού εγχειρήματος: «Τις δύσκολες ώρες της φωτιάς, όταν πήρα την απόφαση να απευθύνω το κάλεσμα για την ανάπλαση της περιοχή μας, προσπάθησα να σκεφτώ τον ιδανικό φορέα που θα αναλάβει το επιστημονικό έργο του εγχειρήματος και θεωρώ πως το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτελεί τον εγγυητή αυτού του έργου. Το αποδεικνύουν άλλωστε τα ερευνητικά του προγράμματα και οι ακαδημαϊκές συνεργασίες του. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με την δική μας οικονομική στήριξη είναι η καρδιά του Varibopi reset. Θέλω να ευχαριστήσω τόσο τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, κύριο Σπυρίδωνα Κίντζιο, όσο και τον Aντιπρύτανη, κύριο Σταύρο Ζωγραφάκη που ανταποκρίθηκαν χωρίς δισταγμό στο κάλεσμα μας και ουσιαστικά θα παραδώσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο-πρόταση για την συνολική ανάπλαση της περιοχής, πέρα από τα έργα που χρειάζονται σε πρώτη φάση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις πλημμύρες. Αυτό το σχέδιο θα παραδοθεί στους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, έτσι ώστε να έχουν την ευκαιρία να υλοποιήσουν μια ολοκληρωμένη και επιστημονικά ορθή συνολική ανάπλαση της περιοχής».

Κατά την ομιλία του, ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Καθηγητής κ. Κίντζιος, παρουσίασε την ομάδα εργασίας που θα αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης, η οποία θα αποτελείται από επιστημονικό προσωπικό 9 Τμημάτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Ως σκοπό της μελέτης, ο Καθηγητής κ. Κίντζιος όρισε «Την ανάπτυξη δράσεων παρακολούθησης και αποκατάστασης των καμένων δασικών οικοσυστημάτων, δημόσιων περιαστικών-αστικών περιοχών και πολιτισμικών χώρων στη ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης και ο σχεδιασμός της δασικής διαχείρισης με στόχο την αντιπυρική προστασία».

Βασικά αντικείμενα της μελέτης θα αφορούν τα εξής:

α) Οριοθέτηση και υπολογισμό των καμένων περιοχών των διαφορετικών χρήσεων γης
β) Παρακολούθηση των υδρογεωμορφολογικών δεδομένων των καμένων εκτάσεων
γ) Παρακολούθηση της εξέλιξης της φυσικής αναγέννησης των καμένων εκτάσεων
δ) Συλλογή σπερμάτων και παραγωγή φυτευτικού υλικού
ε) Δράσεις για το αστικό και περιαστικό πράσινο
στ) Μελέτη προστασίας οικιστικών περιοχών από μελλοντικά πιθανά περιστατικά πυρκαγιών

Ολοκληρώνοντας, ο Πρύτανης, Καθηγητής κ. Κϊντζιος, με τη συνδρομή του Αντιπρύτανη, Καθηγητή κ. Ζωγραφάκη, παρουσίασαν τις επιμέρους ενέργειες και τα βήματα που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της έρευνας, προκειμένου να είναι επιστημονικά άρτια και να αποτελέσει έναν ολοκληρωμένο οδηγό για την πλήρη και ορθή αποκατάσταση της περιοχής στην προηγούμενή της μορφή.

Ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής κ. Σπυρίδων Κίντζιος, δήλωσε για τη συνεργασία και την πρωτοβουλία: «Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτελεί ένα από τα κορυφαία ιδρύματα της χώρας σε περιβαλλοντικά θέματα, ενώ διαθέτουμε όλη την τεχνογνωσία και το επιστημονικό προσωπικό, προκειμένου να υλοποιήσουμε με συνέπεια και μεθοδικότητα μία άρτια και ολοκληρωμένη πρόταση. Μας τιμά ιδιαίτερα να αποτελούμε μέρος αυτής της μεγάλης πρωτοβουλίας που αποσκοπεί σε ένα μεγάλο όφελος για όλη την κοινωνία».

Μέσα στο προσεχές διάστημα, ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ και ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής κ. Σπυρίδων Κίντζιος, θα συναντηθούν με τον κ. Κώστα Σκρέκα, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να τον ενημερώσουν αναφορικά με την πρωτοβουλία και τη συνέχειά της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά 97 εταιρείες έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμά της ΒΙΑΝΕΞ και του κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλου και δήλωσαν πρόθεση συνδρομής με κάθε μέσο.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με πνεύμα σύμπνοιας και αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα. Για την επαναφορά του πλούσιου περιβάλλοντος μια ιστορικής περιοχής, με δράσεις που θα δείχνουν το δρόμο για ένα καλύτερο και πιο πράσινο μέλλον, ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές που αξίζει να το διεκδικήσουν».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − sixteen =