αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΞεκίνησες μια επιχείρηση με έναν φίλο; Εδώ είναι 5 κινήσεις που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις μετά

Ξεκίνησες μια επιχείρηση με έναν φίλο; Εδώ είναι 5 κινήσεις που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις μετά

Οι φίλοι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Είναι οι άνθρωποι που μας βοηθούν να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να πετύχουμε τους στόχους μας κατά την παιδική ηλικία, την εφηβεία και την ενηλικίωση. Αλλά μπορείτε να ξεκινήσετε μια επιχείρηση με έναν φίλο και να είστε επιτυχημένοι;

Το βλέπουμε και στην Ελλάδα: Πολλοί ξεκινούν ένα business project μαζί με έναν ή περισσότερους φίλους. ‘Η ακόμα και με συγγενείς.

Τελικά μπορεί αυτό το μοντέλο να λειτουργήσει; Μπορεί ναι, μπορεί όχι. Αν θες να είσαι στην πρώτη κατηγορία, πρέπει να κάνεις 5 συγκεκριμένες κινήσεις. Δες τις παρακάτω, όπως τις διαβάσαμε στο αμερικανικό addicted2success.com.

1# Αξιολόγησε τις δεξιότητες του άλλου και να είσαι ειλικρινής. Μπορεί ο φίλος σας να είπε ότι είναι ειδικευμένος σε κάτι. Είναι όμως έτσι; Μπορεί ο συγκεκριμένος άνθρωπος να προσφέρει στο project που θέλετε να ξεκινήσετε; Πολλές φορές μάλιστα πέφτουμε στην παγίδα να μην αξιολογούμε τους φίλους μας με αντικειμενικά κριτήρια πάνω στην δουλειά. Ακριβώς λόγω τις φιλικής σχέσης που έχουμε. Είναι καλύτερο να είστε ειλικρινείς με τους φίλους σας όταν αξιολογείτε τις ικανότητές τους. Θα μπορούσατε ακόμη και να βάλετε ένα τρίτο άτομο για να σας βοηθήσει να κρίνετε τις ικανότητες και τη συμβατότητά σας ως επιχειρηματικοί εταίροι.

2# Ο ένας να κατανοήσει σαφώς τον ρόλο του άλλου. Μπορεί να είναι αρκετά αγχωτικό όταν κάποιος από εσάς πρέπει να κάνει… ένα σωρό πράγματα για την επιχείρηση. Η καλύτερη προσέγγιση είναι σε κάθε έναν να ανατεθεί συγκεκριμένος ρόλος. Είναι καλό να βασίζετε τις ευθύνες που θα αναλάβετε στα δυνατά σημεία και στις δεξιότητες σας. Και για αυτό χρειάζεστε έναν φίλο με διαφορετικές αλλά ουσιαστικές δεξιότητες, όταν ξεκινάτε μια συγκεκριμένη επιχείρηση. Και το σημαντικότερο: Να καθορίσετε ποιος θα κάνει τι.

3# Τα γραπτά μένουν. Οι επιχειρήσεις μπορεί να έχουν συγκρούσεις που σχετίζονται με επενδύσεις, ρόλους και άλλα πράγματα. Εάν δεν έχετε γραπτή καταγραφή, είναι δύσκολο να γνωρίζετε ποιος έχει δίκιο. Μπορεί ο ένας από εσάς να επένδυσε περισσότερα χρήματα από τον άλλο. ‘Η κάποιος από εσάς να έχει ανώτερο ρόλο στη λήψη αποφάσεων. Όταν κάποιος από εσάς κάνει λάθος, μπορείτε εύκολα να επιστρέψετε στα αρχεία και να επιλύσετε το ζήτημα σε χρόνο μηδέν.

4# Μην φέρνεις… την διασκέδαση στη δουλειά. Δεν είναι κακό να διασκεδάζετε λίγο στη δουλειά. Στην πραγματικότητα, το να είσαι ευτυχισμένος είναι απαραίτητο για αυξημένη παραγωγικότητα. Αλλά δεν πρέπει να το παρακάνετε. Θα μπορούσατε να δημιουργήσετε ένα πρωτόκολλο όπου ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν στη δουλειά. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχουν λιγότερες περιπτώσεις καθυστέρησης, απουσίες, εργασία χαμηλής ποιότητας και άλλες ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Ακόμα καλύτερα, θα μπορούσατε να έχετε και μια στρατηγική ανταμοιβής όπου κάποιος λαμβάνει χρηματικές ή άλλες ανταμοιβές για την καλή δουλειά του. Αυτό το είδος κινήτρου λειτουργεί καλά τις περισσότερες φορές. Εσείς και ο φίλος/συνεργάτης σας θα εργαστείτε σκληρά για να έχετε τέτοια οφέλη.

5# Μην αφήνεις την επιχείρηση να επηρεάζει την φιλία σου. Ενώ ερευνούμε τι πρέπει να κάνετε για να έχετε μια επιτυχημένη επιχείρηση με έναν φίλο, είναι απαραίτητο να διατηρήσετε τη φιλία σας. Και επειδή η αποτυχία μιας επιχείρησης δεν είναι ασυνήθιστη, πρέπει να διατηρήσετε τη φιλία σας άθικτη σε περίπτωση που συμβεί. Θα μπορούσατε ακόμη και να ξεκινήσετε μια νέα επιχείρηση χωρίς ανησυχίες, ενώ θα διορθώσετε τα λάθη που κάνατε προηγουμένως. Σε κάθε περίπτωση, είναι πάντα χρήσιμες μερικές ημέρες άδειας ή έστω μια βραδινή έξοδος εκτός γραφείου, για να συζητήσετε θέματα που δεν έχουν να κάνουν με την δουλειά. Όπως κάνατε πριν. Η φιλία δεν πρέπει να «σβήσει».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × four =