αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Ξεκίνησα να δουλεύω remote, ταξιδεύοντας με το βαν μου. Και εδώ είναι όσα διαπίστωσα»: Εξηγεί μία digital νομάς

«Ξεκίνησα να δουλεύω remote, ταξιδεύοντας με το βαν μου. Και εδώ είναι όσα διαπίστωσα»: Εξηγεί μία digital νομάς

«Αφού βάλαμε τις τελευταίες πινελιές στο πρόσφατα ανακαινισμένο βαν μας, ένα Sprinter του 2004, ο σύντροφός μου και εγώ ξεκινήσαμε για να δούμε αν ο τρόπος ζωής του «digital nomad» είναι τόσο εφικτός όσο τον κάνουν να φαίνεται οι influencers στο Instagram. Η σύντομη απάντηση; Δεν είναι. Αλλά με έναν υποστηρικτικό εργοδότη, προετοιμασία και λίγη τύχη, είναι απολύτως εφικτό να ακολουθήσετε το προσωπικό σας πάθος ενώ αναπτύσετε την καριέρα σας». Έτσι ξεκινά το άρθρο της στο FastCompany η Laura Tiensuu. Μία Φινλανδη digital νομάς που έχει βρει τον δικό της τρόπο για να δουλεύει ενώ παράλληλα ταξιδεύει.

Η ίδια, στέκεται και σε αυτό που προβάλλεται στα social media: Συχνά βλέπουμε άτομα να αναρτούν τις «κορυφαίες στιγμές τους», χωρίς όμως να δείχνουν την δουλειά και τις δυσκολίες που κρύβονται από πίσω.

Η Laura έχει μπει στο «νομαδικό» μοντέλο τους τελευταίους 9 μήνες, και έχει διαπιστώσει ΄ότι δεν είναι τόσο απλό να πορευτείς με αυτόν τον τρόπο. Οι άλλοι απορούν όταν βλέπουν τις αναρτήσεις της: «Όταν ένας συνάδελφος ή ένας φίλος βλέπει ένα story στο Instagram όπου έχω κατασκηνώσει στην έρημο κατά τη διάρκεια μιας εργάσιμης ημέρας, μου έρχεται συχνά η ερώτηση: “Πώς το κάνεις να λειτουργεί;”. Σχεδόν πάντα, κάνουν μια ακόμα ερώτηση αφού τους λέω πώς είναι δυνατό: ”Πιστεύεις ότι θα μπορούσα να το κάνω κι εγώ;”».

«Ο σύντροφός μου και εγώ γίναμε μανιώδεις ορειβάτες πριν από έξι χρόνια. Η πρώτη φορά που ανεβήκαμε μαζί σε ένα βουνό ήταν το 2019. Αλλά ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να ενσωματώσω το πάθος μου για την αναρρίχηση στη ζωή μου σε μια κλίμακα που θα με έκανε πραγματικά ευτυχισμένη, ενώ παράλληλα θα ακολουθούσα μια καριέρα. Συχνά έκανα scroll στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού μου διαλείμματος και έβλεπα ανθρώπους να εργάζονται από ειδυλλιακές παραθαλάσσιες πόλεις και βουνοπλαγιές. Ποιο είναι το μυστικό τους;» αναρωτιέται η ίδια.

Και συνεχίζει: «Η εταιρεία στην οποία εργάζομαι, η Aiven, έχει προσφέρει στους υπαλλήλους της υψηλό επίπεδο ευελιξίας ακόμη και πριν το απαιτήσει η πανδημία. Με έδρα το Ελσίνκι και hubs στο Βερολίνο, τη Βοστώνη, το Παρίσι, το Τορόντο, το Σίδνεϊ και τη Σιγκαπούρη, η Aiven ανέκαθεν επέτρεπε στους υπαλλήλους της να εργάζονται remote ή σε υβριδικό περιβάλλον στο πλαίσιο της πολιτικής της ευέλικτης εργασίας. Αλλά ήταν η έναρξη της πανδημίας που με έκανε να αναρωτηθώ αν η πολιτική επεκτείνεται και στην εργασία σε ένα βαν δίπλα στον γκρεμό. Άλλωστε λέει ”από οπουδήποτε”, σωστά;»

«Ο τρόπος ζωής που υιοθετήσαμε είναι γεμάτος περιπέτειες και προκλήσεις. Έχουμε ταξιδέψει σε περισσότερες από επτά χώρες, συναντήσαμε δεκάδες συναδέλφους ορειβάτες και κανένας από εμάς δεν χρειάστηκε να θυσιάσει την καριέρα του για να το πετύχει. Ανεξάρτητα από αυτό, ο digital τρόπος ζωής των νομάδων δεν είναι πάντα τέλειος» τονίζει.

Πλέον την προβληματίζουν πράγματα τα οποία πριν δεν είχε σε πρώτο πλάνο στο μυαλό της: «Θα έχουμε αρκετό νερό; Θα υπάρχει αρκετό ηλιακό φως για να τροφοδοτήσει την ηλεκτρική ενέργεια; Όταν επικεντρώνεστε σε προκλήσεις όπως αυτές, πώς διατηρείτε τις εργασιακές σας ευθύνες στο πάνω μέρος του μυαλού; Και τι κάνετε όταν η Μητέρα Φύση μπαίνει εμπόδιο;».

Παραθέτει 3 πράγματα που εύχεται να γνώριζε, πριν ξεκινήσει να ταξιδεύει ως digital νομάς.

1# Μίλα ανοιχτά στους συναδέλφους/ συνεργάτες σου. «Μεσολάβησε ένας ολόκληρος χρόνος μεταξύ της στιγμής που είπα στους συναδέλφους μου για τα σχέδιά μου και της στιγμής που ξεκίνησα το πρώτο μου ταξίδι. Αυτό τους έδωσε χρόνο να προσαρμοστούν και να αποδεχτούν την ιδέα, καθώς και να ξεμπερδέψουν μερικά από τα πιθανά ζητήματα που μπορούν να προκύψουν ενώ είμαι on the go. Ευτυχώς, οι υπάρχουσες πολιτικές της Aiven διευκόλυναν τον εντοπισμό των λεπτομερειών» θυμάται η Laura. Και πάντα είναι χρήσιμο σε τέτοιες περιπτώσεις να είσαι ξεκάθαρος και να έχεις στήσει ένα… remote πλάνο, πριν ξεκινήσεις.

2# Χρόνος για προετοιμασίας. Οι άνθρωποι που ζουν μια digital nomad ζωή είναι πολύ πιο πιθανό να σας δείξουν την όμορφη θέα ενώ δουλεύουν με το laptop τους, παρά να σας πουν για την προετοιμασία που απαιτείται για να φτάσετε εκεί. Ανάλογα με τους τύπους ταξιδιών που πραγματοποιείτε, χρειάζεστε τα σωστή προμήθεια—και αρκετά άλλα πράγματα. Εκτός από το φαγητό και το νερό, είναι σημαντικό να έχετε ηλεκτρικό ρεύμα, μπαταρίες και ένα μέρος για να στήσετε κατασκήνωση κάθε βράδυ. Ερευνήστε διεξοδικά πριν από ένα ταξίδι για να αποφύγετε να ξεχάσετε σημαντικές προμήθειες ή λεπτομέρειες. «Ένα πρωί ξέμεινα από μπαταρία κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης και είναι σίγουρο να πούμε ότι έμαθα το μάθημά μου. Επίσης, μετά από αρκετές περιπτώσεις προβλημάτων του αυτοκινήτου που οδήγησαν σε διαμονή τελευταίας στιγμής σε κάποιο ξενοδοχείο, προτείνω να επενδύσετε σε ένα αξιόπιστο όχημα» τονίζει.

3# Ποιος θα είναι ο χώρος εργασίας σου; «Δύο άτομα που εργάζονται από έναν χώρο δεν είναι η ιδανική ιδέα. Αλλά με ακουστικά ακύρωσης θορύβου και ενδελεχή επικοινωνία με τον σύντροφό μου σχετικά με τα προγράμματά μας, ήταν δυνατό. Ανεξάρτητα από το πού εργάζεστε, χρειάζεστε έναν λειτουργικό χώρο εργασίας, ο οποίος ήταν κορυφαία προτεραιότητα σε όλη τη διαδικασία ανακαίνισης σε εμάς. Περάσαμε εβδομάδες λαμβάνοντας μετρήσεις και χτίζοντας μια διάταξη που ήταν εύχρηστη και άνετη» εξηγεί η νεαρή digital νομάς.

Το συμπέρασμα μετά από όλα αυτά; Η Laura σημειώνει: «Οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν χρόνια για να κάνουν το ταξίδι της ζωής τους – ή δεν το κάνουν καθόλου. Η δυνατότητα να συνδυάζω το πάθος μου και την καριέρα, μου έχει φέρει χαρά και απλότητα στη ζωή μου και με έχει κάνει ακόμα πιο σκληρά εργαζόμενη. Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο, αλλά το να κάνεις αυτό που αγαπάς οδηγεί στην ευτυχία και ένας ευτυχισμένος υπάλληλος σημαίνει συχνά εξαιρετική δουλειά».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτός ο 26χρονος παραιτήθηκε από τη δουλειά του, έγινε επαγγελματίας ταχυδακτυλουργός και βγάζει 78.000 δολάρια το χρόνο

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 + 18 =