αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΞεκίνησαν οι εργασίες για την δημιουργία του σταθμού μετρό στα Εξάρχεια

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την δημιουργία του σταθμού μετρό στα Εξάρχεια

Συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων ξεκίνησε χθες τα ξημερώματα το στήσιμο του εργοταξίου στην πλατεία Εξαρχείων, για την κατασκευή του ομώνυμου σταθμού του μετρό. Οπως αναμενόταν, αντιδράσεις υπήρξαν και μάλιστα ανά διαστήματα προκλήθηκε ένταση, ενώ χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στην περιοχή συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Η ανάδοχος εταιρεία (ΕΡΕΤΒΟ, έχει αναλάβει το κομμάτι των πρόδρομων εργασιών σε όλες τις θέσεις όπου θα κατασκευαστούν σταθμοί μετρό της γραμμής 4) είχε ειδοποιηθεί εδώ και ένα μήνα «να βρίσκεται σε ετοιμότητα». Κι αυτό γιατί είχε ληφθεί σε κυβερνητικό επίπεδο η απόφαση να ξεκινήσουν μέσα στον Αύγουστο τα έργα σε δύο μέτωπα στα Εξάρχεια, στην πλατεία και στον λόφο Στρέφη. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, μέσα στο Σαββατοκύριακο έγιναν διαδοχικές συσκέψεις μεταξύ του υπουργείου Υποδομών, της «Αττικό Μετρό» και της Αστυνομίας και οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία επέμβασης. Ο εργολάβος ειδοποιήθηκε μόλις προχθές το απόγευμα, προκειμένου να μη διαρρεύσει η πληροφορία.

Τελικώς η επιχείρηση –καθώς το συνεργείο συνοδεύτηκε από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις– ξεκίνησε στις 4.30 χθες τα ξημερώματα. Περί τα 20 οχήματα και 30 εργαζόμενοι της εταιρείας και υπεργολάβων της μετέφεραν τα μπλοκ από μπετόν που χρησιμοποιούνται ως βάση για τις περιφράξεις, τις ίδιες τις περιφράξεις και τις εργοταξιακές τουαλέτες. Να σημειωθεί ότι στις περιφράξεις στήθηκαν και δύο έργα μήκους 20 μέτρων των καλλιτεχνών KEZ και Λεωνίδα Γιαννόπουλου, τα οποία είχαν παραγγελθεί από την «Αττικό Μετρό» (ακόμη δύο θα τοποθετηθούν στο εργοτάξιο της Ακαδημίας).

Οπως αναμενόταν, με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν και οι αντιδράσεις. Ομάδες πολιτών προσπάθησαν να εμποδίσουν την ανάπτυξη του εργοταξίου, ενώ ένταση προκλήθηκε και κατά το κόψιμο κλαδιών από δέντρα που εμπόδιζαν την τοποθέτηση της περίφραξης. Κάποιες στιγμές μάλιστα η αστυνομία έκανε χρήση χημικών για να απωθήσει πολίτες που διαμαρτύρονταν.

Η τοποθέτηση της εργοταξιακής περίφραξης ολοκληρώθηκε γύρω στις 11 χθες το πρωί και τα συνεργεία του εργολάβου αποχώρησαν ξανά με τη συνοδεία της αστυνομίας. Πολύ ισχυρή παρέμεινε η παρουσία της αστυνομίας όχι μόνο περιμετρικά του εργοταξίου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή και από ό,τι φαίνεται έτσι θα παραμείνει, καθώς η αστυνομία εκτιμά ότι οι διαμαρτυρίες δεν θα τελειώσουν εδώ. Για την προστασία των εργαζομένων, πάντως, σήμερα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η τοποθέτηση μιας δεύτερης, εσωτερικής περίφραξης από πλέγμα, η οποία θα φτάνει σε ύψος τα 5 μέτρα (η συμβατική φθάνει το 1,9 μ.).

Η διαδικασία

Ποια θα είναι η συνέχεια; Πρώτη στην αλληλουχία των εργασιών είναι η αποξήλωση όλων των «επικείμενων» (γλυπτά, φωτιστικά, παγκάκια κ.λπ.), τα οποία παραδίδονται στον δήμο για φύλαξη. Κατόπιν ξεκινούν οι διερευνητικές τομές για την ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων και ακολουθούν οι εργασίες μετακίνησης δικτύων κοινής ωφελείας.

Η «Κ» απευθύνθηκε στην «Αττικό Μετρό», θέτοντας το μείζον (όπως αναδείχθηκε και από την περίπτωση της πλατείας Κολωνακίου) ζήτημα της κοπής των δέντρων της πλατείας Εξαρχείων. «Στην πλατεία Εξαρχείων έχουν καταγραφεί και φωτογραφηθεί όλα τα είδη των υφιστάμενων δέντρων και έχουν αποτυπωθεί πλήρως οι διαστάσεις τους. Η μεγάλη πλειονότητα των δέντρων και το σύνολο των θάμνων είναι είδη που είναι δυνατόν να μεταφυτευθούν με επιτυχία και θα μεταφυτευθούν από εξειδικευμένα συνεργεία, σε θέσεις που υποδεικνύονται από τη Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με την εκπονηθείσα μελέτη προστασίας αστικού πρασίνου και τις προβλέψεις της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

»Συγκεκριμένα προβλέπεται να μεταφυτευθούν 123 δέντρα και θάμνοι από τα 161, ποσοστό 76%. Επίσης, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ “Αττικό Μετρό”, Δήμου Αθηναίων και “Ανάπλαση Α.Ε.” πρόκειται –για πρώτη φορά στην κατασκευή έργων μετρό στην Ελλάδα– στους σταθμούς της γραμμής 4 να φυτευτούν κατά τη φάση έναρξης των εργασιών 2.000 δέντρα σε θέσεις που θα υποδείξει ο δήμος. Επιπροσθέτως, κατά την αποκατάσταση της πλατείας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, προβλέπεται φύτευση νέων δέντρων και θάμνων, σύμφωνα με τη φυτοτεχνική μελέτη που θα εκπονηθεί, ώστε να επιτευχθεί επιπρόσθετη φύτευση, πέραν της προτέρας», αναφέρει η απάντηση της εταιρείας. Οπως επισημαίνεται, η μεταφύτευση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι, επομένως όσα φυτά πρόκειται να μεταφυτευθούν θα απομακρυνθούν το φθινόπωρο. Εως τότε το εργοτάξιο θα καταλάβει την έκταση που απομένει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty + 19 =