αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΞεκίνησαν οι διαδικασίες για το 5G στην Ελλάδα- Πότε θα είναι έτοιμα τα πρώτα δίκτυα

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για το 5G στην Ελλάδα- Πότε θα είναι έτοιμα τα πρώτα δίκτυα

Με τη δημοσίευση του τεύχους προκήρυξης του διαγωνισμού από την αρμόδια Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ξεκίνησε και επίσημα χθες η διαδικασία της δημοπράτησης του φάσματος συχνοτήτων, πάνω στο οποίο θα αναπτυχθούν τα δίκτυα τηλεφωνίας 5ης γενιάς.

Παρά τις μικρές καθυστερήσεις που καταγράφονται, προβλέπεται πως η δημοπράτηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου. Φαίνεται ότι θα τηρηθεί ο σχεδιασμός του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου τα πρώτα δίκτυα 5G της χώρας να λειτουργούν μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Κρίσιμη ημερομηνία είναι η 23η Οκτωβρίου. Τότε θα πρέπει να καταθέσουν τους φακέλους συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι για τον διαγωνισμό, όποτε θα φανεί και το αν θα υπάρξουν άλλοι διεκδικητές εκτός από τους τρεις τηλεπικοινωνιακούς παρόχους (ΟΤΕ, Vodafone και Wind). Στελέχη της αγοράς, πάντως, εκτιμούν πως δύσκολα θα υπάρξει και τέταρτος “παίκτης”, ειδικά από την στιγμή που επιλέχθηκε να μην δεσμευτεί κομμάτι του φάσματος, ειδικά για νεοεισερχόμενους στην αγορά.

Από την στιγμή που θα κοινοποιηθούν τα σχήματα που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμός θα δοθεί προθεσμία μερικών ημερών για ενστάσεις. Στις 5 Νοεμβρίου αναμένεται να έχουν κριθεί από την ΕΕΤΤ οι όποιες ενστάσεις και να ανακοινωθεί ο οριστικός κατάλογος των συμμετεχόντων. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η εκπαίδευση των στελεχών που θα συμμετάσχουν προκειμένου ενάμιση μήνα μετά να ολοκληρωθεί η δημοπράτηση.

Οι προσδοκίες για το τίμημα

Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα καθορίσει και το τίμημα που θα εισπραχθεί από την παραχώρηση του φάσματος. Το ελάχιστο ποσό που θα εισπράξει το ελληνικό δημόσιο θα ανέλθει στα περίπου 367 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα τίμημα εναρμονισμένο με την στρατηγική που έχει χαράξει η κυβέρνηση, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος οικονομικός “χώρος” για να υλοποιήσουν τις απαιτούμενες επενδύσεις γρήγορα. Σημειώνεται ότι σε άλλες χώρες, αντίστοιχες δημοπρασίες έφεραν έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ. 

Η προκήρυξη της ΕΕΤΤ προβλέπει και σημαντικές “ευκολίες πληρωμής”. Οι υπερθεματιστές θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν σε 10 ημέρες από την ανάδειξή τους είτε το 100% του τιμήματος είτε το 30% και το υπόλοιπο ποσό σε εννέα ετήσιες δόσεις. Μάλιστα, η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί τον Ιανουάριο του 2024, έτσι οι εταιρείες θα έχουν περιθώριο τριών ετών για να αναπτύξουν γρήγορα τα δίκτυά τους.

Στην Ελλάδα ο στόχος που έχει τεθεί είναι για πληθυσμιακή κάλυψη 60% μέσα στην πρώτη τριετία και πάνω από 95% μέσα σε έξι χρόνια. Οι πάροχοι δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν γρήγορα στην ανάπτυξη των δικτύων κινητής πέμπτης γενιάς, ειδικά από την στιγμή που όπως φαίνεται έχουν οριστικοποιηθεί οι προμηθευτές του εξοπλισμού.

Μέσα στο α’ τρίμηνο του 2021 αναμένεται να έχουν ξεκινήσει την εμπορική λειτουργία των 5G δικτύων τους Cosmote και Vodafone, ενώ μέσα στο πρώτο μισό του επόμενου έτους εκτιμάται πως θα έχει προχωρήσει σε αντίστοιχη κίνηση και η Wind. Σημειώνεται ότι αρχικά, η κάλυψη θα επικεντρώνεται στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά στη συνέχεια εκτιμάται πως θα υπάρξει ταχύτερη ανάπτυξη των δικτύων στο σύνολο της χώρας.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four + eighteen =