αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΞανά σενάρια για πώληση της Vivartia- Ποια είναι τα νέα δεδομένα

Ξανά σενάρια για πώληση της Vivartia- Ποια είναι τα νέα δεδομένα

Χρόνο, αλλά όχι και λύση κέρδισαν Marfin Investment Group και Τράπεζα Πειραιώς, καθώς μπορεί να αντιμετωπίστηκε το βραχυχρόνιο ζήτημα της αναχρηματοδότησης δανείων της πρώτης, ύψους 228 εκατ. ευρώ, αλλά ο υψηλός δανεισμός της, όπως και η έκθεση της τράπεζας σε αυτή, παραμένουν θέματα προς αντιμετώπιση. Και αυτό διότι η οριστικοποίηση των όρων αναχρηματοδότησης της MIG από την Πειραιώς μένει να αποσαφηνιστεί εντός του επόμενου μήνα. Με δεδομένο ότι η Πειραιώς αυξάνει την έκθεσή της στη MIG κατά 142 εκατ., ενώ μόλις πριν από μερικές εβδομάδες ανέμενε το αντίθετο –μέσω αναχρηματοδότησης από τρίτο σχήμα–, συνάγεται από τραπεζικές πηγές πως η λύση που υιοθετήθηκε δεν είναι μακροπρόθεσμη, όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ της η Καθημερινή.

Ετσι, σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ, αυξάνονται οι προσδοκίες στην αγορά πως θα προχωρήσουν πωλήσεις περιουσιακών στοιχειών της MIG ειδικά, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν, δυνητικά, αγοραστές. Επισήμως, η γραμμή και της Τράπεζας Πειραιώς και της MIG είναι πως η αναχρηματοδότηση δίνει χρόνο στη διοίκηση της MIG να ενισχύσει τη λειτουργική κερδοφορία των θυγατρικών της, και ειδικότερα της Vivartia και της Attica Group, ώστε να επαυξηθεί η αξία τους και να γίνει ευχερέστερη η εξυπηρέτηση του δανεισμού ύψους 1,5 δισ. ευρώ που έχει σε ενοποιημένο επίπεδο η MIG. Επειδή όμως υπάρχουν πολλοί ένθεν και ένθεν των τειχών της τράπεζας αλλά και της εισηγμένης που δυσπιστούν στο εύρος της βελτίωσης που μπορεί να επιτευχθεί στα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων κέρδη, στην αγορά ως επικρατέστερο σενάριο αντιμετωπίζεται η πώληση θυγατρικών, αρχής γενομένης από τη Vivartia.

Υπενθυμίζεται πως η EMMA Capital, συμφερόντων του γνωστού και από τη συμμετοχή του στον ΟΠΑΠ Jiri Smejc, έχει καταθέσει σε MIG και Πειραιώς μη δεσμευτική προσφορά, που αποτιμά τη Vivartia στα 600 εκατ. Πηγές της «Κ» αναφέρουν πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν επαφές τόσο με την Πειραιώς, η οποία είναι και βασικός μέτοχος της MIG (με ποσοστό 28,49%), όσο και με τη διοίκηση της MIG για αυτό το ζήτημα. Η προσφορά των 600 εκατ. αφορά το σύνολο των μετοχών της Vivartia και την ανάληψη των δανειακών υποχρεώσεών της από τις πιστώτριες τράπεζες, σε ποσοστό που μένει να αποσαφηνιστεί.

Παράλληλα, το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να οριστικοποιηθεί η θέση του σχήματος συμφερόντων του επιχειρηματία Θεόφιλου Πριόβολου, γνωστού στην αγορά και από το ενδιαφέρον του για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αναφορικά με την πρόταση των τραπεζών για το χρέος της Singular, την οποία και συζητά να αγοράσει. H τελευταία, θυγατρική και αυτή της MIG, κατά τη διαδικασία τού due diligence εμφάνισε κάποιες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις αρχικές παραδοχές με βάση τις οποίες ο όμιλος Πριόβολου κατέθεσε την πρόταση εξαγοράς της. Ετσι, τώρα χρειάζεται επιπλέον χρόνος για να οριστικοποιηθούν οι νέες παράμετροι της συμφωνίας, που αρχικά αφορούσε ανάληψη χρεών ύψους 52 εκατ. ευρώ της Singular, τα οποία και θα απομειωθούν σε σημαντικό ποσοστό, της τάξεως του 70%-80%, ενώ η MIG θα λάβει συμβολικά ένα ευρώ.

Παρότι η συζήτηση για το αν πρέπει να πωληθεί πρώτη η Vivartia ή η Attica Group, όταν και εφόσον ληφθούν οι τελικές αποφάσεις αποεπένδυσης της MIG, παραμένει ανοιχτή, το γεγονός πως η Πειραιώς έχει μετοχική έκθεση και στην ΑΝΕΚ ερμηνεύεται από κάποιους ως παράμετρος που θα καθυστερήσει την πώληση της ακτοπλοϊκής. Και αυτό διότι ενδεχομένως να αναζητηθεί λύση για την ΑΝΕΚ, με πώλησή της στην Attica, λένε ορισμένες εκτιμήσεις. Σε κάθε περίπτωση, και για την Attica έχει εκδηλωθεί προ μηνών ενδιαφέρον τόσο σε σχετική διαδικασία που έτρεξε επενδυτική τράπεζα για λογαριασμό της Πειραιώς και της MIG, από αμερικανικά επενδυτικά funds (Davidson Kempner, Goldman Sachs και Lone Star), όσο και από τον ιταλικό όμιλο Γκριμάλντι, διά δημόσιων τοποθετήσεων του επικεφαλής του, Εμανουέλε Γκριμάλντι.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − two =