αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΞένοι tour operations κάνουν «στάση πληρωμών» στους Έλληνες ξενοδόχους

Ξένοι tour operations κάνουν «στάση πληρωμών» στους Έλληνες ξενοδόχους

Στον αέρα βρίσκεται ο χρόνος έναρξης της φετινής καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου εξαιτίας της «στάσης πληρωμών» που ανακοινώνουν οι ξένοι τουρ οπερέιτορ με μπαράζ επιστολών τους προς τους Έλληνες ξενοδόχους. Την εξέλιξη μετέφερε στο Euro2day.gr ο α’ αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος.

Τουρ οπερέιτορ και ταξιδιωτικά γραφεία από το εξωτερικό, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΠΟΞ, επικαλούμενοι την επιδημία κορωνοϊού, ενημερώνουν τους ξενοδόχους πως δεν πρόκειται να καταβάλλουν τις προκαταβολές για τις προκρατήσεις (early bookings) που έγιναν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Ζητούν παράλληλα να μετατεθεί η καταβολή τους στο μέλλον χωρίς να προσδιορίζουν το χρόνο. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, οι τουρ οπερέιτορ φέρονται να ζητούν ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις.

Με βάση τους όρους των συμβολαίων οι προκαταβολές καταβάλλονται από τις 15 Μαρτίου και αποτελούν το «καύσιμο» ρευστότητας των ξενοδοχείων για τη σεζόν που ακολουθεί. Για να τις εξασφαλίσουν, μάλιστα, οι ξενοδόχοι προσφέρουν τα δωμάτιά τους στους τουρ οπερέιτορ με έκπτωση έως 30% για κρατήσεις που θα γίνουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου (early bookings).

Δίνοντας ένα μέτρο του πλήγματος που δέχονται οι ξενοδόχοι ο επικεφαλής της ΠΟΞ επισημαίνει πως ο τζίρος των early bookings αντιπροσωπεύει το 50% του ετήσιου κύκλου εργασιών των εποχικών ξενοδοχείων.

Με τα ποσά των προκαταβολών, τα περισσότερα εποχικά ξενοδοχεία χρηματοδοτούν απαραίτητα έργα συντήρησης για την επαναλειτουργία τους, έδιναν παραγγελίες σε προμηθευτές και προσλάμβαναν προσωπικό. Αρκετές επιχειρήσεις, μάλιστα, αξιοποιούν τις προκαταβολές για να καλύψουν την ύστατη ώρα «τρύπες» της προηγούμενης χρονιάς καθώς βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.

Τα εποχικά ξενοδοχεία αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας και αποτελούν, πρακτικά, τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού και της οικονομίας των παραθεριστικών περιοχών.

Είναι, άλλωστε, τα ελληνικά ξενοδοχεία στα οποία πραγματοποιούνται, σχεδόν αποκλειστικά, οι διανυκτερεύσεις της περιόδου αιχμής Ιουνίου-Σεπτεμβρίου οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 71% των συνολικών διαμονών στη χώρα (στοιχεία Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για το 2019.

«Στην περίπτωση που δεν καταβληθούν, τελικά, οι προκαταβολές των τουρ οπερέιτορ προκύπτει ένα τεράστιο θέμα στη διαχείριση του οποίου θα κληθούν να εμπλακούν κυβέρνηση και τράπεζες» σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ εκτιμά πως σχεδόν τα μισά ελληνικά ξενοδοχεία δεν έχουν πρόσβαση αυτή τη στιγμή στο τραπεζικό σύστημα καθώς βρίσκονται σε οριακή οικονομική κατάσταση λόγω κρίσης. Αναπόφευκτα οι ισολογισμοί τους δεν τους επιτρέπουν να ελπίζουν σε τραπεζική χρηματοδότηση.

Πηγή: euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen − 11 =