αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΝορβηγοί επιστήμονες δημιούργησαν μπαταρίες με τετραπλάσια αυτονομία από τις συνηθισμένες

Νορβηγοί επιστήμονες δημιούργησαν μπαταρίες με τετραπλάσια αυτονομία από τις συνηθισμένες

Ομάδα επιστημόνων από τη Νορβηγία με εξειδίκευση στη νανοτεχνολογία, επινόησε μέθοδο για την κατασκευή υβριδικών μπαταριών με βάση το πυρίτιο με αυτονομία μέχρι και τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τις ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούμε σήμερα.

Η μπαταρία ενός smartphone είναι πιθανόν ένα από το μεγαλύτερα κριτήρια στην επιλογή μιας συσκευής, τη στιγμή που οι περισσότερες έχουν αυτονομία μιας ημέρας, δημιουργώντας προβληματισμό στους χρήστες. Θα πρέπει να αναφέρουμε πως η χωρητικότητα στις μπαταρίες αυξάνεται αλλά όχι με το ρυθμό που θα επιθυμούσαν πολλοί καταναλωτές. Φαίνεται όμως πως αυτό θα αλλάξει μιας και ομάδα επιστημόνων νανοτεχνολογίας από τη Νορβηγία επινόησε μέθοδο που φιλοδοξεί να αλλάξει τις μπαταρίες από εδώ και πέρα.

Η ομάδα των επιστημόνων δηλώνει πως θα ξεκινήσει τις εργοστασιακές δοκιμές των υβριδικών μπαταριών πυριτίου σύντομα, οι οποίες εμφανίζουν ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Το πυρίτιο κατά τη χρήση της μπαταρίας διογκώνεται μέχρι και 400% με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται πιο γρήγορα σε σχέση με αυτές που βασίζονται στο γραφίτη.

Για αυτό το λόγο, οι επιστήμονες επινόησαν να συνδυάσουν το πυρίτιο με το γραφίτη για να κατασκευάσουν μπαταρίες με πολύ μεγαλύτερη αυτονομία χωρίς να αλλοιώνονται τα υλικά της, κάτι το οποίο ενδεχομένως να έχει εφαρμογή σε κάθε συσκευή αλλά και όχημα που διαθέτει επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

Η εταιρεία Kjeller Innovation έχει ξεκινήσει να συνεργάζεται με τους Νορβηγούς επιστήμονες επάνω στο project για τις υβριδικές μπαταρίες με την ονομασία Silicon X, ενώ βρίσκονται σε συζητήσεις με συνεργάτες για την εργοστασιακή δοκιμή των μπαταριών. Θα πρέπει να αναφέρουμε πως η συγκεκριμένη εταιρεία δεν είναι η μόνη που προσπαθεί να αλλάξει τη μορφή των μπαταριών που χρησιμοποιούμε και εφόσον μια τέτοια αλλαγή προχωρήσει σε μαζική παραγωγή, τότε οι συσκευές που χρησιμοποιούμε θα αλλάξουν ολοκληρωτικά.

Πηγή: Techblog.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine + twenty =