αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝορβηγοί έρχονται στην Αθήνα για επενδύσεις με υπεράκτια αιολικά πάρκα

Νορβηγοί έρχονται στην Αθήνα για επενδύσεις με υπεράκτια αιολικά πάρκα

Πλώρη για τις ελληνικές θάλασσες και το πλούσιο δυναμικό τους για υπεράκτια αιολικά πάρκα βάζει η νορβηγική βιομηχανία, που πρωτοστατεί στον κλάδο διεθνώς, έχοντας αποκτήσει σημαντικά πλεονεκτήματα από την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της τεχνολογίας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Στην Αθήνα θα βρίσκονται την επόμενη εβδομάδα στελέχη του Norwegian Offshore Wind Cluster (NOWC), του εθνικού cluster που έχει συστήσει η Νορβηγία για την προώθηση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας στον κλάδο της θαλάσσιας αιολικής ενέργειας. Ο επιχειρηματικός αυτός συνεργατικός σχηματισμός αριθμεί περισσότερες από 300 εταιρείες-μέλη, μεταξύ των οποίων και ο κολοσσός Equinor (μετεξέλιξη της πετρελαϊκής Statoil), που καλύπτουν ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού και στόχο έχει να καταστεί πρωταγωνιστής στην παγκόσμια αγορά ανάπτυξης θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Στελέχη του NOWC θα έχουν την προσεχή Τρίτη στην πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα κλειστή συνάντηση με ελληνικές εταιρείες με σκοπό να πραγματοποιήσουν έρευνα αγοράς και να διερευνήσουν ευκαιρίες συνεργασίας για την από κοινού ανάπτυξη πλωτών αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες. Συναντήσεις θα έχουν τα στελέχη της νορβηγικής υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας και με εκπροσώπους του ΥΠΕΝ για να ενημερωθούν σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο που καταρτίζεται αυτή την περίοδο.

Στην κλειστή συνάντηση στην πρεσβεία της Νορβηγίας θα παραβρεθούν, μεταξύ άλλων, η Μytilineos, η ΓΕΚ Τέρνα, τα ΕΛΠΕ, η Motor Oil, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ο όμιλος Κοπελούζου, η ΕΝΤΕΚΑ και η Resinvest του Δημήτρη Καραγκουλέ, η οποία βρίσκεται –σύμφωνα με πληροφορίες– σε συζητήσεις για συνεργασία με νορβηγική εταιρεία. Οι παραπάνω ελληνικοί όμιλοι έχουν «σκανάρει» ήδη τις ελληνικές θάλασσες και σχεδιάζουν τα δικά τους project, προσβλέποντας και σε συνεργασίες με εξειδικευμένες ευρωπαϊκές εταιρείες. Κάποιοι μάλιστα έχουν προχωρήσει ήδη σε συμφωνίες συνεργασίας, όπως η Τέρνα Ενεργειακή με την Ocean Winds (OW), που αποτελεί τη σύμπραξη των εταιρειών EDP Renewables και ENGIE, για την από κοινού ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων ισχύος 1,5 GW και η Mytilineos  με τη δανική Copenhagen Offshore Partners. Ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον έχει εκφραστεί επίσης από την ισπανική Iberdrola, την πορτογαλική Principal Power και τις αμερικανικές Quantum και BlueFloat , αλλά και τις  πετρελαϊκές Shell και Total. Η νορβηγική Equinor, η μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών στον κόσμο,  που έχει στρέψει το ενδιαφέρον της όπου υπάρχει θάλασσα –από τη Σκωτία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία μέχρι τα Κανάρια νησιά και την Κορέα– ήταν από τις πρώτες που εκδήλωσε ενδιαφέρον και για την Ελλάδα. Πρότεινε μάλιστα στο ΥΠΕΝ συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη πλωτού αιολικού πάρκου στην περιοχή των Κυκλάδων μεταξύ Τήνου, Σύρου και Μυκόνου.

Ελληνες και ξένοι επενδυτές αναμένουν το θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο για την εγκατάσταση πλωτών αιολικών ισχύος 1,5-2 GW έως το 2030, που αντιστοιχούν σε επενδύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ. Η νέα πολλά υποσχόμενη αγορά θα ανοίξει με το μοντέλο του κεντρικού σχεδιασμού, όπου το κράτος θα επιλέγει τις θαλάσσιες ζώνες που θα μπορούν να φιλοξενήσουν εγκαταστάσεις πλωτών αιολικών και θα διατηρεί τον έλεγχο της ισχύος που θα δημοπρατείται. Τη χωροθέτηση των θαλάσσιων «οικοπέδων» αλλά και τη διενέργεια των διαγωνισμών, σύμφωνα με ένα σενάριο του ΥΠΕΝ, θα αναλάβει η ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων). Ο ΑΔΜΗΕ θα είναι εκείνος που θα μελετήσει και θα σχεδιάσει τις ενδεδειγμένες λύσεις για τη διασύνδεση των πάρκων, ενώ παράλληλα θα ωριμάζει η αδειοδοτική διαδικασία από τους επενδυτές έως τα τέλη του 2025, ώστε εντός του πρώτου τριμήνου του 2026 να γίνουν οι πρώτοι διαγωνισμοί από τη ΡΑΕ. Οι ιδανικές περιοχές για πλωτά αιολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΝ, εντοπίζονται στις Κυκλάδες, στο Βόρειο Αιγαίο (μεταξύ Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου), στα Δωδεκάνησα (στον άξονα Ικαρίας – Πάτμου – Λέρου), καθώς και μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου. Στον καθορισμό των περιοχών ελήφθη υπόψη το αιολικό δυναμικό, ο κυματισμός, η σεισμική δραστηριότητα, η κλίση του πυθμένα, τα βάθη κοντά στις ακτές, οι γεωπολιτικές συνθήκες και το εγκεκριμένο δεκαετές πρόγραμμα διασύνδεσης του ΑΔΜΗΕ.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × 5 =