αρχικηVIRALΝοικάρισσα μένει σε Airbnb για 540 ημέρες… χωρίς να πληρώνει- Πως τα έχει καταφέρει

Νοικάρισσα μένει σε Airbnb για 540 ημέρες… χωρίς να πληρώνει- Πως τα έχει καταφέρει

Ο Σάσκα Γιοβάνοβιτς θα έπρεπε να ζει μία χαλαρή ζωή στο ιδιωτικό του κτήμα στους λόφους του Brentwood, απολαμβάνοντας τα λάφυρα μιας επιτυχημένης καριέρας στην ιατρική.

Αντίθετα, όμως, λέει ότι φοβάται να περπατήσει μέχρι το αυτοκίνητό του επειδή υπάρχει… μια γυναίκα που δεν θέλει να φύγει από τον ξενώνα του. Η ίδια από την πλευρά της τονίζει ότι έχει το δικαίωμα να μείνει. Μέχρι στιγμής ένας δικαστής έχει αποφανθεί ότι ο ιδιοκτήτης δεν έχει νομικό λόγο να την εκδιώξει.

Τι ακριβώς έχει συμβεί; Όπως μεταδίδουν οι Los Angeles Times, ο ιδιοκτήτης νοίκιασε τον ξενώνα της έπαυλής του τον Σεπτέμβριο του 2021, μέσω της πλατφόρμας Airbnb, στην Ελίζαμπεθ Χίρτσχορν, η οποία έχει ξεπεράσει κατά πολύ το όριο της φιλοξενίας και αρνείται να φύγει.

Το αποτέλεσμα είναι μια δικαστική διαμάχη… διαρκειάς.

Η Ελίζαμπεθ Χίρτσχορν νοίκιασε για μακροχρόνια διαμονή τον ξενώνα του Σάκα Γιοβάνοβιτς τον Σεπτέμβριο του 2021, και συγκεκριμένα για 6 μήνες, με τιμή 105 δολάρια ανά διανυκτέρευση, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, στα 20.793 δολάρια. Αλλά η διαμονή της έληξε τον Απρίλιο του 2022 και έκτοτε η Χίρτσχορν ζει εκεί… χωρίς ενοίκιο.

Ο δικαστής έκρινε ότι, βάσει του κανονισμού σταθερότητας ενοικίου της πόλης και του πρόσφατα υιοθετημένου διατάγματος Kust Cause του Λος Άντζελες, ο Γιοβάνοβιτς δεν έχει κανέναν νόμιμο λόγο να την εκδιώξει και, μάλιστα, αποφάσισε πως θα έπρεπε να της καταβάλει τέλος μετεγκατάστασης αν θέλει να φύγει.

Σύμφωνα με ένα e-mail που περιήλθε στην κατοχή των «Los Angeles Times» και το οποίο έστειλε η δικηγόρος της Χίρτσχορν, Αμάντα Σιούαρντ, προς τον δικηγόρο του Γιοβάνοβιτς, η ένοικος ζητάει 100.000 δολάρια για να φύγει από το σπίτι.

Οι δικηγόροι της Χίρτσχορν υποστηρίζουν πως δεν πρέπει να πληρώνει ενοίκιο και πως, αντ’ αυτού, θα έπρεπε να της επιστραφούν τα 20.793 δολάρια, επειδή η πόλη δεν ενέκρινε ποτέ τον ξενώνα για κατοίκηση και πως το ντους του ξενώνα κατασκευάστηκε χωρίς άδεια. «Ο ιδιοκτήτης παραβίασε τον νόμο και προσπάθησε να βγάλει χρήματα νοικιάζοντας μια παράνομη μονάδα» δήλωσε στους «LA Times» ο δικηγόρος της, Κόλιν Γουόλσοκ. «Αφού πιάστηκε, αντί να κάνει το σωστό, κατέφυγε σε εκφοβισμό, παρενόχληση και στην κατάθεση επιπόλαιων αγωγών που περιέχουν περίτεχνες ψευδείς ιστορίες, όλα σε μια προσπάθεια να καλύψει τα ίχνη του».

Όμως, ο δικηγόρος του Γιοβάνοβιτς, Σεμπάστιαν Ρούτσι, διαφωνεί. «Είναι η προσωποποίηση του ”ενοικιαστή από την Κόλαση”» είπε για τη Χίρτσχορν. «Αν έχει δίκιο, η θεωρία της είναι πως εάν ένας ιδιοκτήτης έχει κάτι που δεν έχει βγάλει άδεια, τότε μπορείς να μείνεις σε αυτό χωρίς ενοίκιο για πάντα».

Πέντε μήνες από την ενοικίαση του ξενώνα άρχισαν τα προβλήματα

Τα προβλήματα άρχισαν περίπου πέντε μήνες μετά την έναρξη της παραμονής της εκεί, όταν η Χίρτσχορν παραπονέθηκε πως οι ηλεκτρονικές περσίδες της σταμάτησαν να λειτουργούν.

Όταν ο Γιοβάνοβιτς μπήκε στον ξενώνα για να τις επισκευάσει, παρατήρησε ζημιά από νερό και σημάδια μούχλας γύρω από τον νεροχύτη, τα οποία, όπως ισχυρίζεται, δεν υπήρχαν πριν μετακομίσει εκεί η ένοικός του.

Προσφέρθηκε να την πληρώσει για να μείνει σε ένα ξενοδοχείο για πέντε μέρες, όσο ο εργολάβος θα επισκεύαζε τις ζημιές -είτε στο Santa Monica Hilton είτε στο Sure Stay Best Western στη Σάντα Μόνικα-, σημειώνοντας ότι πολλοί από τους γιατρούς που τον επισκέπτονται μένουν εκεί, σύμφωνα με τα μηνύματα που εξέτασαν οι «Times».

Της πρόσφερε ακόμη και 1.500 δολάρια για οποιοδήποτε άλλο ξενοδοχείο, όπως προκύπτει από τα μηνύματα και τα e-mails που αντάλλαξαν, σύμφωνα με τους «LA Times». Αλλά η Χίρτσχορν αρνήθηκε, απαντώντας: «Δεν αισθάνομαι ασφαλής που αναγκάζομαι να εκκενώσω το σπίτι μου, εξαιτίας των υψηλών κινδύνων επιπλοκών λόγω κορωνοϊού».

Επικαλέστηκε, μάλιστα, το ψήφισμα της κομητείας του Λος Άντζελες για την προστασία των ενοικιαστών από τον κορωνοϊό και ένα σημείωμα γιατρού, του 2011, σχετικά με ακραίες χημικές ευαισθησίες.

Προφανώς, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τη Χίρτσχορν, ο Γιοβάνοβιτς της πρότεινε στη συνέχεια να μείνει στο σπίτι του, αλλά εκείνη αρνήθηκε και πάλι, επικαλούμενη ακραία αλλεργία στις τρίχες των γατών του. Τώρα, βέβαια, εκείνη ισχυρίζεται πως η πρόσκληση του Γιοβάνοβιτς να μείνει στο σπίτι του ήταν «ανάρμοστη».

Οι εντάσεις συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης διαμονής της και, όταν έγινε σαφές ότι η νοικάρισσα δεν θα έφευγε ούτε θα επέτρεπε οποιαδήποτε πρόσβαση στο εσωτερικό του ξενώνα, ο Γιοβάνοβιτς συμφώνησε απρόθυμα να μείνει μέχρι τις 12 Απριλίου, για να της δώσει χρόνο να βρει άλλο μέρος, σύμφωνα με e-mail στην καταγγελία του.

«Ζήτησε περισσότερο χρόνο, αλλά της είπα ότι δεν ήταν δυνατόν, αφού είχα άλλες κρατήσεις Airbnb που ακολουθούσαν» δήλωσε ο Γιοβάνοβιτς στους «Times». «Αλλά στη συνέχεια προσπάθησα να είμαι καλός και να της δώσω μερικές εβδομάδες επιπλέον».

Όταν εκείνη όμως εξακολουθούσε να μη φεύγει, ο Γιοβάνοβιτς κατέφυγε στο Τμήμα Στέγασης της πόλης και κατέθεσε προτάσεις για την έξωσή της.

Η Χίρτσχορν, με τη σειρά της, απευθύνθηκε στο Τμήμα Ασφάλειας Κτιρίων της πόλης, το οποίο διαπίστωσε δύο παραβάσεις του κώδικα στον ξενώνα – ότι δεν είχε λάβει έγκριση για κατοίκηση και πως διέθετε μη εγκεκριμένο ντους.

Στη συνέχεια έστειλε καταγγελία σε έναν ερευνητή στέγασης, ισχυριζόμενη παράνομη έξωση, παρενόχληση και άρνηση καταβολής των τελών μετεγκατάστασής της.

Ο ερευνητής στέγασης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, επειδή ο ξενώνας παραβίαζε τους δημοτικούς κώδικες, ο Γιοβάνοβιτς έπρεπε να αποσύρει τις ειδοποιήσεις έξωσης μέχρι να αποδείξει ότι ο ξενώνας ήταν σύμφωνος.

Όμως, ο Γιοβάνοβιτς υποστηρίζει ότι όταν προσπάθησε να έχει πρόσβαση στη μονάδα για να κάνει τις επισκευές, η Χίρτσχορν δεν τον άφησε να μπει μέσα. Πρόσφατα του επιβλήθηκε πρόστιμο 660 δολαρίων για τη μη συμμόρφωση.

Ο Γιοβάνοβιτς μηνύει τώρα τη Χίρσχορν σε δύο διαφορετικές υποθέσεις: μια αγωγή αποζημίωσης για να ανακτήσει 58.000 δολάρια σε καταβληθέντα ενοίκια και μια έφεση κατά της απόφασης του δικαστή να απορρίψει την υπόθεση έξωσης.

Η Χίρτσχορν κατέθεσε ανταγωγή τον Αύγουστο, κατηγορώντας τον Γιοβάνοβιτς για 15 παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων επιχειρηματικών πρακτικών, της αμέλειας, της ενόχλησης, της σκόπιμης πρόκλησης συναισθηματικής δυσφορίας και της παραβίασης των διαδικασιών Covid της κομητείας του Λος Άντζελες.

Ισχυρίζεται ότι γνώριζε για το πιθανό πρόβλημα μούχλας πριν μετακομίσει και ότι την παρενόχλησε και την εκφόβισε για να εγκαταλείψει το μίσθιο, κάνοντας περιττές κατασκευές, τοποθετώντας σακούλες σκουπιδιών έξω από την πόρτα της, κλείνοντας το ζεστό νερό της και μπαίνοντας παράνομα στον ξενώνα.

«Καθώς η μονάδα δεν διέθετε πιστοποιητικό χρήσης, το μέγιστο επιτρεπόμενο ενοίκιο για τη μονάδα ήταν 0,00 $», αναφέρει η αγωγή της Χίρτσχορν.

Ο Σάσκα δεν θέλει να νοικιάσει πλέον το κατάλυμα — ούτε στη Ελίζαμπεθ Χίρτσχορν, ούτε σε κανέναν.

Είπε ότι θα ήταν ευκολότερο να την πληρώσει, αλλά βλέπει τη μήνυση ως στάση αρχών. Παραδέχεται το λάθος του που δεν γνωρίζει αρκετά για την ενοικίαση ώστε να έχει πάρει όλες τις σχετικές άδειες, αλλά τονίζει ότι αυτό δεν πρέπει να σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να απαλλαγεί ποτέ… από το άτομο που ζει εκεί.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 4 =