αρχικηVIRALΝιώθεις ότι ο Ιανουάριος… είναι ατελείωτος; Εδώ είναι 5 πράγματα που σου συμβαίνουν, σύμφωνα με την ψυχολογία

Νιώθεις ότι ο Ιανουάριος… είναι ατελείωτος; Εδώ είναι 5 πράγματα που σου συμβαίνουν, σύμφωνα με την ψυχολογία

Νιώθεις ότι ο Ιανουάριος δεν τελειώνει ποτέ; Δεν είσαι ο μόνος. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν το ίδιο. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Δύο κλινικές ψυχολόγοι, η Chloe Carmichael και η Pauline Wallin σημειώνουν στο Yahoo Life πέντε λόγους για τους οποίους ο Ιανουάριος μπορεί να μοιάζει σαν να διαρκεί περισσότερο.

Συγκεκριμένα, αποδίδουν αυτή την αίσθηση στη μελαγχολία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, τον μουντό και κρύο καιρό, τα οικονομικά άγχη μετά τις σπατάλες, την επιστροφή στη ρουτίνα αλλά και την ψυχολογική πίεση που ασκούν τα resolutions για τη νέα χρονιά.

Η Carmichael σημειώνει ότι μπορεί να υπάρξει μείωση των ορμονών του οργανισμού που είναι υπεύθυνες για τη διάθεση και την ευτυχία, αφού η κοινωνικοποίηση και οι συναναστροφές των γιορτών εξασθενήσουν. «Παίρνουμε δώρα ή δίνουμε δώρα, βλέπουμε άλλους ανθρώπους να βιώνουν τη μαγεία των διακοπών και αυτό μας πλημμυρίζει με ντοπαμίνη. Έτσι, μετά τις διακοπές, μπορεί να υπάρχει μια αίσθηση εξάντλησης αυτών των χημικών ουσιών. Μπορεί να νιώθουμε σαν κάποιος να μας τράβηξε το συναισθηματικό χαλί κάτω από τα πόδια μας, μια αντίθεση που έρχεται από την έξαρση των διακοπών», εξηγεί.

Η ντοπαμίνη είναι μια ορμόνη που δρα σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την ευχαρίστηση, την ικανοποίηση και την όρεξη να κάνουμε πράγματα. Επηρεάζει επίσης τη διάθεση, τον ύπνο, τη μνήμη, τη μάθηση και τη συγκέντρωση.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου των διακοπών, τα επίπεδα ντοπαμίνης των ανθρώπων μπορεί να αυξηθούν καθώς περνούν περισσότερο χρόνο με τους αγαπημένους τους, τρώνε νόστιμο φαγητό και παίρνουν δώρα. Ωστόσο, όταν τα επίπεδα πέφτουν τον Ιανουάριο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, διακυμάνσεις της διάθεσης και κατάθλιψη.

Η έλλειψη ντοπαμίνης συνδέεται επίσης με τα «winter blues» ή αλλιώς την εποχιακή κατάθλιψη. Πρόκειται για φαινόμενο που σχετίζεται με την αλλαγή των εποχών και εμφανίζεται συνήθως τον χειμώνα, καθώς το φως της ημέρας μειώνεται και ο κρύος καιρός ωθεί τους ανθρώπους να μένουν περισσότερο μέσα στο σπίτι. Η αντίθεση με τα πάρτυ και τις μαζώξεις των γιορτών, μπορεί να δημιουργήσει αίσθημα μοναξιάς και θλίψης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εταιρία σε πληρώνει με 10.000 δολάρια για να μείνεις μακριά από το κινητό σου για 1 μήνα

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 − 6 =