Μια ιδιαίτερη ομιλία έκανε ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου στα πλαίσια της 46ης αποφοίτησης του BCA, μιλώντας στους απόφοιτους του Κολεγίου. Ο Πρόεδρος και ιδρυτής της Dynacom Tankers Management LTD μίλησε για το πως πρέπει να κινηθούν οι νέοι από εδώ και στο εξής, ενώ παρέθεσε και 7 συγκεκριμένες συμβουλές, μέσα από δικά του βιώματα.
Όλη η ομιλία
«Αγαπητοί μου απόφοιτοι,
Εδώ και χρόνια ξεκινήσατε με όνειρα να μπείτε πρώτα στην ανώτατη εκπαίδευση. Με θυσίες δικές σας και της οικογένειας σας ολοκληρώσατε το πρώτο σας πτυχίο. Μετά δε, παρακολουθήσατε και μια μεταπτυχιακή σπουδή εξειδικευμένη στη ναυτιλία σε αυτή εδώ την ανώτατη οικονομική σχολή.
Τώρα βρισκόμαστε στη στιγμή που έχετε πλέον αποφοιτήσει και βρίσκεστε σαν τους αλεξιπτωτιστές (paragliders) στο χείλος ενός εφαλτηρίου έτοιμοι να σαλτάρετε στο κενό. Με την πεποίθηση ότι αφού αποκτήσετε ταχύτητα λόγω της βαρύτητας οι φυσικές δυνάμεις του νόμου του Bernuli θα επενεργήσουν επάνω σας και θα αρχίσει η πτήση. Στην αρχή δειλά και φοβισμένα και εν συνεχεία, απολαμβάνοντας την μεγάλη εικόνα.
Στην σχολή εδώ, λοιπόν μάθατε πως με εφόδιο τις γνώσεις σας, αυτό το πέταγμα στην αγορά εργασίας και στον κόσμο των επιχειρήσεων δεν πρέπει να το φοβάστε.
Ζούμε στην εποχή της γνώσεως και πάντοτε ήταν έτσι, δηλαδή ο γνώστης μπορούσε και να ζήσει καλύτερα από τον άνθρωπο που δεν είχε γνώσεις. Ο τομέας που διαλέξατε ευδοκιμεί πολύ στη χώρα μας.
Όχι μόνο τώρα, στην σύγχρονη εποχή αλλά από την αρχαιότητα. Είμαι σίγουρος ότι έχετε επισκεφτεί και αν όχι πρέπει να επισκεφτείτε τους αρχαιολογικούς χώρους στο ακρωτήρι της Σαντορίνης, ή το νησί του Απόλλωνα και της Άρτεμης στη Δήλο, όπου κανείς βλέπει στην πράξη όντας το πρώτο ελεύθερο λιμάνι (tax-free) και διεθνές κέντρο εμπορίου με την ανεξιθρησκία (όλοι ήταν καλοδεχούμενοι-Εβραίοι, Αιγύπτιοι, Ασσύριοι κλπ.) έδωσαν τέτοια δύναμη στο νησί που με το θησαυρό τους (όταν τον πήραν οι Αθηναίοι) κτίστηκε η Ακρόπολη.
Ειδικότερα για την ναυτιλία είναι ένα επάγγελμα που εμπεριέχει μέσα του την έννοια της παγκοσμιοποίησης. Τα πλοία είναι το εργαλείο που υλοποιείται η παγκοσμιοποίηση. Τι είναι παγκοσμιοποίηση; Ο δικός μου ορισμός της παγκοσμιοποίησης είναι η αγορά πρώτων υλών και τελικά αγαθών με μοναδικά κριτήρια την τιμή και την ποιότητα και όχι την απόσταση από τον τόπο παραγωγής.
Διότι η μεταφορά αποτελεί ένα μηδαμινό κομμάτι της συνολικής αξίας του προϊόντος. Και αυτό ακριβώς είναι η επιτυχία της ναυτιλίας όπου έχει κατορθώσει με οικονομίες κλίμακας (economies of scale) να έχει πολύ χαμηλό κόστος ανά μονάδα (unit cost). Είναι φθηνότερο να μεταφέρεις έναν τόνο κάρβουνο από την Ινδονησία στην Κίνα παρά έναν τόνο κάρβουνο από την πλατεία Ομονοίας μέχρι την σχολή σας.
Όμως θα ήθελα αν μου επιτρέπετε, και νομίζω ότι γι’ αυτό με καλέσατε και εδώ, να σας πω μερικά προσωπικά μου βιώματα και μαθήματα.
1. Να έχετε πίστη στον εαυτό σας. Όλα είναι φτιαγμένα για ανθρώπους και τίποτα από υπεράνθρωπους. Διότι δεν υπάρχουν υπεράνθρωποι.
2. Ότι βλέπουμε γύρω μας, και γενικά πάνω σε αυτόν τον πλανήτη έχουν φτιαχτεί από ανθρώπους σαν και εσάς με όνειρα και επιμονή.
3. Να μαθαίνετε με τα λάθη των άλλων αλλά αν αυτό είναι πολύ δύσκολο τουλάχιστον να μαθαίνετε από τα δικά σας, και να μην τα επαναλαμβάνετε.
4. Όπου υπάρχει ένα θέλω υπάρχει και ένας δρόμος.
5. Ο χώρος σας δεν είναι η γειτονιά σας ή η ιδιαίτερη πατρίδα σας, ή η χώρα μας. Ο χώρος σας είναι όλη η οικουμένη και οι ευκαιρίες, οι συμπτώσεις και η τύχη σας βρίσκεται πάνω σε όλη τη γη.
6. Οι γρήγορες και οι αρπαχτές δεν κρατάνε πολύ. Η τιμιότης και η μακροχρόνια αφοσίωση σε αυτό που κάνετε θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και εδώ θα σας πω και μια φράση που είπε ένας παγκόσμιος πρωταθλητής του γκολφ όταν του είπαν πόσο τυχερός είναι που με μια βολή έριξε την μπάλα του από το αρχικό σημείο στο τελικό.
«Όσο πιο σκληρά προπονούμαι, τόσο πιο τυχερός γίνομαι».
7. Να χαίρεστε με την επιτυχία του άλλου. Να βλέπετε πως μπορείτε να αντιγράψετε τα καλά του στοιχεία. Όσο περισσότεροι επιτυχημένοι υπάρχουν γύρω μας, τόσο καλύτερη μπορεί να γίνει η ζωή μας και τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να γίνουμε και εμείς ένας από αυτούς. Κάποιος που δημιουργεί μιζέρια, μόνο μιζέρια μπορεί να μοιράσει.
Να σας πω και μια άλλη σκέψη που έχω κάνει σχετικά με τον καταμερισμό του πλούτου που φέρνουν για παράδειγμα οι μεγάλες εταιρείες IT και οι δισεκατομμυριούχοι μέτοχοι τους. Ναι, πράγματι έχουν μεγάλο πλούτο στα χέρια τους, αλλά αυτοί τον δημιούργησαν. Και αν δεν υπήρχαν αυτοί δε θα μπορούσαν οι οικονομίες να μεγαλώνουν και ο αριθμός των συμμετεχόντων σε αυτή την ανάπτυξη να μεγαλώνει επίσης.
Αντί να συνεχίσω τον μονόλογο, προτιμώ να απαντήσω σε ερωτήσεις σας αν υπάρχει χρόνος.
Σας εύχομαι καλή σταδιοδρομία και μόνο όταν κανείς πέσει στη θάλασσα, δείχνει αν ξέρει να κολυμπάει.
Γεννημένος μαθημένος δεν υπήρξε κανένας. Όλοι τα μάθαμε στο δρόμο.
Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε να με ακούσετε».