αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Ναυάγιο» για τον Ελληνικό τουρισμό: 678 εκατ. ευρώ τα έσοδα εξαμήνου από 5,4 δισ. ευρώ πέρυσι

«Ναυάγιο» για τον Ελληνικό τουρισμό: 678 εκατ. ευρώ τα έσοδα εξαμήνου από 5,4 δισ. ευρώ πέρυσι

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον τουρισμό αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Κι αυτό ενώ εξελίσσεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας που φέρνει νέες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις από τρίτες χώρες που περιλαμβάνουν και την Ελλάδα σβήνοντας τις όποιες ελπίδες για έστω και μικρή τουριστική κίνηση τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Τα τουριστικά έσοδα διαμορφωθήκαν σε 678 εκατομμύρια ευρώ έναντι 5,4 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα ενώ τον Ιούνιο, οι εισπράξεις περιορίστηκαν σε μόλις 64,3 εκατ. ευρώ έναντι  2,55 δισ. ευρώ πέρυσι.

Το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου συρρικνώθηκε  και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 93,8% και 97,5% αντίστοιχα. Παράλληλα, μείωση κατά 81,3% σημείωσαν και οι αντίστοιχες πληρωμές. Μείωση κατά 39,7% καταγράφηκε στο ισοζύγιο μεταφορών, λόγω της επιδείνωσης των ισοζυγίων των θαλάσσιων και των αεροπορικών μεταφορών.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών διαμορφώθηκε σε 2,2 δισεκ. ευρώ, δηλαδή λιγότερο από το 1/3 εκείνου του α΄ εξαμήνου του 2019, λόγω της επιδείνωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων και κυρίως του ταξιδιωτικού. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 76,9% και 87,5% αντίστοιχα. Όσον αφορά το ισοζύγιο μεταφορών, το πλεόνασμά του περιορίστηκε κατά 23,6%.

Πηγή: newmoney.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 + 14 =