αρχικηVIRALΝαι, αυτό που βλέπεις είναι μια βιβλιοθήκη. Και μόλις άνοιξε τις πόρτες της (ΦΩΤΟ)

Ναι, αυτό που βλέπεις είναι μια βιβλιοθήκη. Και μόλις άνοιξε τις πόρτες της (ΦΩΤΟ)

Η νέα απόλυτα φιλική και υπερσύγχρονη (με την πρωτοποριακή χρήση ρομπότ στην παροχή βιβλίων) κεντρική βιβλιοθήκη του Ελσίνκι που πάει ενάντια στο ρεύμα. Την ώρα που παντού στον κόσμο οι βιβλιοθήκες κλείνουν, οι Φινλανδοί χάρισαν στον εαυτό τους ένα μοναδικό χώρο απαράμιλλης αισθητικής που συνδυάζει διασκέδαση, μάθηση και δημιουργία, και όπου όλα προσφέρονται δωρεάν.

Ανοιξε επίσημα πριν από ένα μήνα, στις 5 Δεκεμβρίου, απέναντι από το Κοινοβούλιο και δίπλα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ο δεύτερος όροφος που συγκεντρώνει τις δημιουργικές δραστηριότητες (Urban Lab) διατέθηκε στο κοινό πριν από λίγες μέρες. Ανάμεσα στις 544 συμμετοχές του διεθνούς διαγωνισμού που προκηρύχθηκε για τα 100 χρόνια της φινλανδικής Ανεξαρτησίας, επιλέχτηκε η πρόταση Μετάφραση του φινλανδικού αρχιτεκτονικού γραφείου ALA Architects (Arkkitehtitoimisto ALA). Η δομή της βιβλιοθήκης είναι από ατσάλι και γυαλί, ενώ για την κυματιστή ξύλινη προσοψή της χρησιμοποιήθηκε η ερυθρελάτη. Πιο πολύ από μία υπερσύγχρονη βιβλιοθήκη, είναι ένας κατεξοχήν κοινωνικός διαδραστικός χώρος, το νέο “σαλόνι για το έθνος”, το πιο κεντρικό και φιλικό σημείο της πόλης όπου θα κανονίζονται στο μέλλον οι συναντήσεις. Είναι γνωστή η θέση που κατέχουν οι βιβλιοθήκες στην ιστορία της Φινλανδίας. Από το 19ο αι., κάθε χωριό είχε το δικό του σχολείο και τη δική του βιβλιοθήκη, γι’ αυτό και οι Φιλανδοί θεωρούνται σήμερα ο πιο μορφωμένος λαός. Κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, κάθε Φινλανδός δανείζεται 16 βιβλία από μία βιβλιοθήκη.

Όπως αναφέρει η LIFO, η “Ωδή” αποτελείται από τρία επίπεδα. Το ισόγειο λειτουργεί σαν τόπος συνάντησης, με έναν εκθεσιακό χώρο, έναν κινηματογράφο, ένα καφέ και ένα εστιατόριο. Στον δεύτερο όροφο προσφέρονται τα τεχνικά μέσα για να μπορεί ο καθένας να τυπώσει σε εκτυπωτές, να ράψει σε ραπτομηχανές ή και να πειραματιστεί σε 3D κατασκευές. Εκτός από το Urban Lab, υπάρχουν και πολλές αίθουσες για μίνι συνεδριάσεις, φωτογραφικά στούντιο, χώροι για ηχογραφήσεις, κλπ. Η πιο σημαντική τεχνική καινοτομία είναι ένας χώρος που ονομάστηκε “Κύβος”, μία αίθουσα με “έξυπνους” τοίχους όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να χρησιμοποιεί τελείως ελεύθερα τεράστιες οθόνες αφής για να μετατρέπει τον χώρο αυτόν χάρη στην 3D εικονική πραγματικότητα. Στην γενικότερη προβληματική των αρχιτεκτόνων, ο θόρυβος έπρεπε να συνυπάρχει με την απομόνωση, ακόμη και σε έναν ενιαίο χώρο όπως είναι το τρίτο πανοραμικό επίπεδο της βιβλιοθήκης. Χάρη στην ειδική ακουστική, παιδιά και ενήλικες συνυπάρχουν μέσα σε επτά “αναγνωστικές οάσεις”: “Πιστεύουμε πως ο θόρυβος που κάνουν τα παιδιά σ’ αυτόν τον όροφο είναι ένας θετικός θόρυβος, ακούμε το μέλλον. Η ακουστική σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε όταν κάποιοι φωνάζουν σε μια μεριά, ίσα που ακούγονται από μια άλλη” (Katri Vanttinen, υπεύθυνη των βιβλιοθηκών του Ελσίνκι).

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × 2 =