αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου ανακοινώνει η Εθνική Τράπεζα- Με… ψαλιδισμένες παροχές

Νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου ανακοινώνει η Εθνική Τράπεζα- Με… ψαλιδισμένες παροχές

Το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, που απευθύνεται σε εργαζομένους ηλικίας άνω των 50 ετών και προβλέπει σημαντικές χρηματικές αποζημιώσεις, αν και «ψαλιδισμένες» σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό, ανακοινώνεται το μεσημέρι στο προσωπικό της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με πληροφορίες του economistas.gr.

Η ενεργοποίηση του προγράμματος θα δώσει την ευκαιρία στη διοίκηση της Εθνικής να παρουσιάσει, την επόμενη Πέμπτη, 16 Μαΐου, στους εκπροσώπους της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, στο Λονδίνο, σαφή δείγματα προόδου στην κατεύθυνση της μείωσης του λειτουργικού κόστους της τράπεζας.

Με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του 2018, η διοίκηση είχε θέσει στόχο την αποχώρηση 500 υπαλλήλων και αυτός ξεπεράσθηκε κατά πολύ, αφού τελικά αποχώρησαν 620 εργαζόμενοι, οι οποίοι έλαβαν υπόψη και τις προειδοποιήσεις της διοίκησης περί μεγάλης περικοπής των χρηματικών αποζημιώσεων, στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος εθελουσίας εξόδου.

Τελικά, όμως, η διοίκηση της Εθνικής προσπάθησε να βρει και στο νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου μια χρυσή τομή, ανάμεσα στην ανάγκη να περιορισθεί το εφάπαξ κόστος της αποχώρησης των εργαζομένων για την τράπεζα και στην εξίσου σοβαρή ανάγκη να διαμορφωθεί ένα αρκετά ελκυστικό πρόγραμμα, με το οποίο θα επιτευχθεί ο στόχος της σημαντικής μείωσης του προσωπικού.

Εκτιμάται ότι με το νέο πρόγραμμα θα αποχωρήσουν 600 – 700 εργαζόμενοι, ενώ η συνολική εξοικονόμηση δαπάνης θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του economistas.gr το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου θα δίνει σε εργαζομένους ηλικίας 50 ετών και άνω δύο εναλλακτικές επιλογές: άμεση αποχώρηση με χρηματική αποζημίωση, το ύψος της οποίας θα κλιμακώνεται με βάση το χρόνο υπηρεσίας, ή τετραετής άδεια (sabbatical) με το 50% των μεικτών αποδοχών και αποχώρηση από την τράπεζα μετά τη λήξη της άδειας. Το πρόγραμμα θα αρχίσει να τρέχει από την ερχόμενη Δευτέρα 13 Μαϊου και θα έχει διάρκεια δύο εβδομάδες.

Ο «άγνωστος Χ» στην εξίσωση της αποχώρησης με χρηματική αποζημίωση είναι το πλαφόν που τεθεί στο ύψος της αποζημίωσης. Στο περυσινό πρόγραμμα, το ανώτατο όριο για το μπόνους ήταν 180.000 ευρώ, ενώ στο φετινό θα είναι μειωμένο, αλλά εκτιμάται ότι δεν θα πέσει χαμηλότερα από τα 150.000 ευρώ. Στο επίπεδο των 150.000 ευρώ έχει θέσει και η Alpha Bank το ανώτατο όριο για τα μπόνους στο φετινό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 5 =