αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΝέο νομοσχέδιο προβλέπει ότι συγκεκριμένοι αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν εισόδημα, δεν θα πληρώνουν εισφορές

Νέο νομοσχέδιο προβλέπει ότι συγκεκριμένοι αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν εισόδημα, δεν θα πληρώνουν εισφορές

Την απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων από την υποχρέωση καταβολής εισφορών όταν δεν έχουν εισόδημα και άλλες ρυθμίσεις με «θετικό πρόσημο για την κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας» προβλέπει σχέδιο νόμου που βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας από το υπουργείο Εργασίας και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες της, Στόχος των προβλέψεων που προωθεί η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου είναι η θωράκιση της εργατικής νομοθεσίας και η επίλυση ζητημάτων που διαπιστώθηκαν κατά την υλοποίηση των τελευταίων ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων.

Μεταξύ άλλων, όπως διαβάζουμε στο Sofokleousin.gr, το νομοσχέδιο θα διαχωρίζει την ασφάλιση από την ιδιότητα στους κλάδους των μηχανικών και των νομικών, ώστε να μην υποχρεώνονται στην καταβολή εισφορών χωρίς να έχουν εισόδημα, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι – επαγγελματίες.

Προβλέπεται επίσης μια σειρά από εργασιακές διατάξεις για την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία, όπως η υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν ηλεκτρονικά και εκ των προτέρων τις υπερωρίες στο σύστημα Εργάνη, το οποίο θα αναβαθμιστεί και θα εμπλουτιστεί με περισσότερα στοιχεία.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα αυτοματοποίησης των διαδικασιών που θα οδηγούν στο κλείσιμο μιας επιχείρησης έως και για τρεις ημέρες, σε περίπτωση που μετά από ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας θα διαπιστώνονται εκτροπές από την εργατική νομοθεσία.

Για τον σκοπό αυτό, θα δημιουργηθεί σύστημα συγκέντρωσης παραβάσεων, όπου θα καταγράφονται οι εκτροπές από την εργατική νομοθεσία και ανάλογα θα επιβάλλονται πρόστιμα και ποινές.

Επίσης, θα προβλεφθεί ο αποκλεισμός των επιχειρηματιών που παρανομούν, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από κοινοτικά κονδύλια (ευρωπαϊκά προγράμματα, ΕΣΠΑ) και δημόσιους πόρους (συμβάσεις με φορείς του Δημοσίου κ.λπ.).

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ρεπορτάζ της Ρούλας Σαλούρου στο Euro2day, στο υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου θα υπάρχει διάταξη με την οποία θα βελτιώνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής από τον ΟΑΕΔ, επιδόματος ανεργίας προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Η εισφορά υπέρ ανεργίας των ασφαλισμένων στα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, 10 ευρώ το μήνα, έχει θεσμοθετηθεί από το 2011, όμως οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται καθιστούν στην πράξη ανενεργή την καταβολή επιδόματος σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης, διάταξη σύμφωνα με την οποία δεν θα μειώνεται η αναπηρική σύνταξη σε άτομα με ψυχικά νοσήματα που αναλαμβάνουν κάποιο είδος εργασίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για επανένταξη ή αποκατάσταση, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη για παράταση στη χορήγηση αναπηρικής σύνταξης για έξι μήνες, αν εκκρεμεί εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων. Το ποσό που καταβάλλεται ως σύνταξη αναπηρίας για το εξάμηνο αυτό, είναι το ποσό που λάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν από τη λήξη του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Στο ίδιο σχέδιο νόμου, θα υπάρχουν και άλλες διατάξεις για την αναπηρία, κυρίως διοικητικού χαρακτήρα, όπως επίσης και διατάξεις για τη λειτουργία των Πειθαρχικών και Υπηρεσιακών συμβουλίων σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ, τα οποία σήμερα λειτουργούν με 3μελή σύνθεση.

Πρόκειται για διατάξεις εκτός μνημονιακών δεσμεύσεων και πριν από τις παρεμβάσεις σε εργασιακά και πρόνοια που αποτελούν προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης από τους δανειστές.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × four =