Σοβαρά προβλήματα ενδέχεται να προκαλέσει στην ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό –και ενδεχομένως και σε αυτή καθεαυτήν την παραχώρηση– προτεινόμενη διάταξη από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για εισαγωγή στον νόμο για την κύρωση της σύμβασης, ο οποίος βρίσκεται στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, και η οποία ουσιαστικά επαναφέρει στο προσκήνιο την προσπάθεια κήρυξης του πρώην αεροδρομίου σε χώρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Όπως σημειώνει η Καθημερινή, ουσιαστικά το ΥΠΠΟΑ ζητεί το προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα εγκρίνεται το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Ελληνικού και οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που εκδίδονται στο στάδιο της εφαρμογής του ΣΟΑ να υπογράφονται και από τον υπουργό Πολιτισμού, κατόπιν των κατά περίπτωση απαιτούμενων μελετών, και γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών και οργάνων του υπουργείου. «Οι αποφάσεις αυτές επέχουν θέση έγκρισης κατά την έννοια των άρθρων 10 (παράγραφοι 3 και 4), 12, 13, 14, 15, 16 και 17 του ν. 3028/2002 (Α΄ 153), για έργα και δραστηριότητες που εκτελούνται πλησίον μνημείων ή εντός αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων, καθώς και για κάθε επέμβαση ή αλλαγή χρήσης σε ακίνητα μνημεία ή στο περιβάλλον τους», αναφέρεται στην προτεινόμενη διάταξη.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της αποκάλυψης εγγράφων από την «Κ» στις αρχές Αυγούστου με τα οποία υπηρεσίες του υπουργείου ενημέρωναν όλα τα αρμόδια υπουργεία και φορείς πως «πρόκειται να κινήσουν τη διαδικασία οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου σε περιοχή που εκτείνεται στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης».
Είναι άγνωστο εάν τελικά η επίμαχη διάταξη θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο. Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στα κείμενα που δόθηκαν στην τρόικα δεν υπήρχε. Κάτι ανάλογο είχε κάνει η κυβέρνηση και στην κύρωση της σύμβασης πώλησης του ΟΛΠ, όταν και τότε είχαν περιληφθεί διατάξεις εκτός του πλαισίου συμφωνίας με την Cosco. Υπό την πίεση της τρόικας και των Κινέζων, οι διατάξεις αποσύρθηκαν τελικά.