αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΝέες αποκαλύψεις από τα Wikileaks: H CIA παρακολουθεί από smartphones μέχρι «έξυπνες» τηλεοράσεις

Νέες αποκαλύψεις από τα Wikileaks: H CIA παρακολουθεί από smartphones μέχρι «έξυπνες» τηλεοράσεις

Κι ενώ ο κόσμος δεν έχει ακόμη ανακάμψει από τις αποκαλύψεις του Edward Snowden σχετικά με τις μαζικές παρακολουθήσεις της NSA, το Wikileaks έδωσε τις προηγούμενες ώρες στη δημοσιότητα χιλιάδες απόρρητα και διαβαθμισμένα έγγραφα της περιόδου 2013-2016 που αποκαλύπτουν εργαλεία hacking της CIA με στόχο την παράκαμψη των “αμυνών” όσον αφορά την πρόσβαση σε κορυφαίες τεχνολογικές συσκευές, όπως smartphones, έξυπνες τηλεοράσεις ή connected cars.

Τα έγγραφα αναφέρονται μεταξύ άλλων στην πρόσβαση σε smartphones στα οποία οι hackers εκμεταλλεύονται ευπάθειες για να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό, έξυπνες τηλεοράσεις που καταγράφουν και μεταδίδουν συνομιλίες ή δικτυωμένα αυτοκίνητα που μπορούν να ελεγχθούν από απόσταση. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται μοντέλα Android και iOS, έξυπνες τηλεοράσεις της Samsung, αλλά και πολλές εφαρμογές, ακόμη και όσες χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση.

Η CIA, όπως αναφέρουν τα έγγραφα, έχει αναπτύξει ένα κυβερνο-όπλο που ονομάζεται Weeping Angel με τη βοήθεια του οποίου έχει “εισβάλλει” σε μοντέλα Smart TV της Samsung. Ακόμη κι όταν η τηλεόραση ήταν κλειστή, μέσω αυτής της “υποκλοπής” μπορούσε να καταγράφει ηχητικές συνομιλίες, οι οποίες μεταφέρονταν στους servers της CIA.

Σε άλλες σχετικές αποκαλύψεις το Wikileaks ισχυρίζεται ότι από το 2016 η CIA έχει δημιουργήσει ένα “οπλοστάσιο” από 24 Android Zero Days, ενώ φέρεται να έχουν προσβληθεί συσκευές εταιρειών, όπως η Samsung, η HTC και η Sοny, με αποτέλεσμα να είναι ενεργή η πρόσβαση σε μηνύματα υπηρεσιών όπως τα WhatsApp, Signal, Telegram και Weibo (Κίνα), μεταξύ άλλων.

Ειδικοί σε θέματα ασφαλείας πάντως σπεύδουν να διευκρινίσουν μετά τις αποκαλύψεις πως η κρυπτογράφηση του Signal “δεν έχει σπάσει”, σημειώνοντας ουσιαστικά ότι οι αποκαλύψεις του Wikileaks αναδεικνύουν το ότι εάν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση στο σύστημά σας με τα ίδια δικαιώματα με εσάς, δεν υπάρχει κρυπτογράφηση που θα τον εμποδίσει να κάνει ό,τι κι εσείς.

Ειδική μονάδα της CIA φέρεται να είχε βάλει στο στόχαστρο και iPhone και iPad προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα θέσης, να ενεργοποιήσει την κάμερα και το μικρόφωνο ή να διαβάζει μηνύματα, ενώ η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ αναζητούσε τρόπους προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση και σε υπολογιστικά συστήματα των αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με το WikiLeaks μάλιστα το αμερικανικό προξενείο στην Φρανκφούρτη ήταν η βάση της CIA στην Ευρώπη για τις παρακολουθήσεις πολιτών μέσω κινητών, υπολογιστών και τηλεοράσεων.

Πηγή: Digitallife.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − 3 =