αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝέα ψηφιακά όπλα κατά της φοροδιαφυγής

Νέα ψηφιακά όπλα κατά της φοροδιαφυγής

Ενεργοποιούνται σταδιακά από το 2023 νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές, που θα οδηγήσουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και κατ’ επέκταση στην αύξηση των δημοσίων εσόδων. Τα τελευταία χρόνια τέθηκαν σε εφαρμογή περισσότερες από 80 ψηφιακές εφαρμογές, διευκολύνοντας τόσο το ελεγκτικό έργο όσο και τους φορολογουμένους, καθώς απλουστεύθηκαν οι διαδικασίες για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές αλλά και πληθώρα αιτημάτων που πλέον απαντώνται ηλεκτρονικά από τη φορολογική διοίκηση. Ειδικότερα, από το νέο έτος θα τεθούν σε εφαρμογή:

• Η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS, με σκοπό τη διασφάλιση έκδοσης των νόμιμων παραστατικών πριν από οποιαδήποτε συναλλαγή. Η υλοποίηση του μέτρου θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Πρόκειται για ένα εκτεταμένο σχέδιο περιορισμού της φοροδιαφυγής και αύξησης της διαφάνειας, τμήμα του οποίου έχει ήδη ενταχθεί μεταξύ των πρώτων έργων που χρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σημειώνεται ότι η υποχρεωτική πλέον εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, οι νέες κλειστού τύπου ταμειακές μηχανές και η διασύνδεσή τους με τα POS θα βοηθήσει την εφορία να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο, όχι μόνο πότε έγινε η συναλλαγή αλλά και εάν χρησιμοποιήθηκαν μετρητά ή κάρτα.

• Εκτός από τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την επέκταση των POS στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Στόχος είναι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και η δημιουργία κουλτούρας πληρωμών αντίστοιχης των χωρών της Ε.Ε., όπου σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι πολίτες χρησιμοποιούν κάρτες για το σύνολο σχεδόν των συναλλαγών τους.

• Από τον Μάρτιο του 2023 ξεκινούν οι επιτόπιοι έλεγχοι με tablets και φορητούς υπολογιστές. Τους ελεγκτές θα συνδράμει το σύστημα ElenxisLive, το οποίο θα έχει πρόσβαση στο προφίλ φορολογουμένου, ενώ την ίδια στιγμή θα εκδίδεται ψηφιακό σημείωμα διαπιστώσεων ελέγχου. Επί της ουσίας, μέσω του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Φορολογίας θα υποστηρίζονται πλήρως η διαχείριση των υποθέσεων ελέγχου, η άμεση πρόσβαση για λόγους ελέγχου σε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα των φορολογουμένων, η αυτοματοποίηση των διασταυρώσεων, η αυτοματοποίηση της σύνταξης των φύλλων και των αναφορών ελέγχου, καθώς και η υποστήριξη των ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων.

• Ηδη έχει τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή διαβίβασης των δεδομένων λιανικών πωλήσεων (αποδείξεων) από τις επιχειρήσεις προς την ΑΑΔΕ. Στόχος είναι εντός του 2023 η διαβίβαση των δεδομένων που σήμερα γίνεται εντός 24 ωρών από τις περισσότερες επιχειρήσεις, να πραγματοποιείται εντός 15 λεπτών από την έκδοση της απόδειξης.

• Εντός του 2023 θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, όπου θα δηλωθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία 8,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων. Για ό,τι δεν δηλώνεται και ανακαλύπτεται θα φορολογείται και θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα που θα φθάνουν επί της ουσίας στο ύψος της αδήλωτης περιουσίας. Στη βάση δεδομένων του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου θα περιλαμβάνονται κυρίως ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, κατοχή μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων και εταιρικών μεριδίων. Επίσης, θα προβλεφθεί και η δήλωση κρυπτονομισμάτων, ψηφιακών έργων τέχνης και γενικότερα όλα τα επενδυτικά τεχνολογικά προϊόντα που θα δημιουργηθούν εφεξής.

• Πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα επιστροφών φόρου. Υλοποίηση ψηφιακής διαδικασίας κεντρικών επιστροφών φόρου εισοδήματος ΝΠ που είναι ενήμερα, χωρίς αίτηση.

• Ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας σε περιπτώσεις οφειλής με κριτήριο το προφίλ οφειλετών.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × one =