αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΝέα μικροζυθοποιία ανοίγει στη Σαντορίνη

Νέα μικροζυθοποιία ανοίγει στη Σαντορίνη

Μια ακόμη μικροζυθοποιία πρόκειται να αποκτήσει σύντομα η Σαντορίνη. Πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε η υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας “ΦΤΕΛΟΣ ΑΕΒΕ” στο καθεστώς ενίσχυσης “Γενική Επιχειρηματικότητα”. Η επένδυση αφορά στην ίδρυση μονάδας παραγωγής ζύθου – επισκέψιμο ζυθοποιείο- συνολικού επιλέξιμου κόστους 2,938 εκατ. ευρώ και συνολικού ενισχυόμενου κόστους 2,938 εκατ. ευρώ. Το ποσό της ενίσχυσης με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής (για συμβατική επένδυση) ανέρχεται στα 1,18 εκατ. ευρώ ενώ οι νέες θέσεις εξαρτημένης εργασίας που θα δημιουργηθούν από την υλοποίηση της επένδυσης ανέρχονται σε 6 ετήσιες μονάδες εργασίας (Ε.Μ.Ε.).

Το συγκεκριμένο ζυθοποιείο δεν είναι το πρώτο της Σαντορίνης. Ήδη, από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας, στο νησί υπάρχει η Ζυθοποιία Σαντορίνης (Donkey). 

Η ΦΤΕΛΟΣ ΑΕΒΕ βασικοί μέτοχοι της οποίας είναι οι κ.κ. Ματθαίος Αργυρός μέτοχος και της οινοποιίας Κτήμα Ι&Μ Αργυρός Ο.Ε., Στέφανος Γεώργας, Φουστέρης Ευάγγελος και Χλωρίδης Αριστείδης που δραστηριοποιείται στην αξιοποίηση ακινήτων, ιδρύθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 2017 με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ. Στη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου του 2019 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός στο ΓΕΜΗ) οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν στα 2,016 εκατ. ευρώ από 2,118 εκατ. ευρώ το 2018, και εμφάνισε ζημιές 503.538 ευρώ από κέρδη 74.988 ευρώ το 2018. 

Σήμερα στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της The Brewers of Europe που αποτελεί μια ομοσπονδία 29 Ενώσεων Ζυθοποιών από ισάριθμα κράτη, διαθέτει 57 ζυθοποιίες μικρές και μεγάλες. Η διείσδυση των μικρών στην κατανάλωση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα κάτω από 5%, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη υπερβαίνει το 17%. 

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία το 2019 παρήχθησαν στην Ελλάδα 4.075.000 εκατόλιτρα και καταναλώθηκαν 3.942.000 εκατόλιτρα. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση παρέμεινε στα 37 λίτρα και ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού έφτασε τα 2.100 άτομα. 

Αυτά όμως συνέβησαν το ανέφελο 2019, διότι κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, λόγω της πανδημίας, ο κλάδος έχασε πάνω από το 1/4 του όγκου των πωλήσεων του ενώ η επιστροφή στα προ covid επίπεδα συνδέεται αφ ενός με την επαναλειτουργία του κλάδου της μαζικής εστίασης και αφ ετέρου με την επιστροφή του τουρισμού στα επίπεδα του 2019. Οπότε και η φετινή χρονιά θεωρείται εν πολλοίς χαμένη με τους περισσότερους παίκτες της αγοράς να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο 2022.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 3 =