αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝέα κλαδική σύμβαση στους εργαζομένους ξενοδοχείων με αύξηση μισθών

Νέα κλαδική σύμβαση στους εργαζομένους ξενοδοχείων με αύξηση μισθών

Αύξηση στους μισθούς περισσότερων από 160.000 συνολικά εργαζομένων στον τουρισμό θα προβλέπει η νέα διετούς διάρκειας κλαδική σύμβαση που αναμένεται να υπογραφεί την προσεχή εβδομάδα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Βάσει της νέας κλαδικής σύμβασης, όπως μεταδίδει το Euro2day.gr, προβλέπονται αυξήσεις στους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο 10,5% για τη διετία 2023-2024. Συγκεκριμένα, προβλέπεται αύξηση 5,5% από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και επιπλέον αύξηση 5% από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Ως προς τη χρήση του 10ώρου απασχόλησης, το οποίο αποτέλεσε ένα έντονο σημείο τριβής μεταξύ των δύο πλευρών, όπως είπε στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ Γιώργος Χότζογλου, «δεν υπογράφουμε 10ωρο απασχόλησης, ωστόσο, διατηρείται το δικαίωμα 6ης και 7ης ημέρας εργασίας από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Οκτωβρίου, εφόσον τα ξενοδοχεία καταγράφουν πληρότητα από 70% και πάνω, με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων».

Επιπλέον, με τους όρους της νέας κλαδικής σύμβασης θα αμείβονται και οι 20.000 εργαζόμενοι στον κλάδο που προέρχονται από εργολαβικά γραφεία.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, παραμένουν χωρίς αλλαγές όλα τα επιδόματα που καταβάλλονται και δεν αυξάνονται οι παρακρατήσεις για το επίδομα στέγασης από 7% σε 10%, ούτε και για το επίδομα σίτισης από 2% στο 5%, όπως είχαν προτείνει οι ξενοδόχοι.

Η ισχύουσα κλαδική συλλογική σύμβαση των εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό που λήγει στο τέλος του χρόνου έχει κηρυχθεί υποχρεωτική με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ακόμη και σε ξενοδοχεία που δεν είναι μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων υποχρεούνται να την εφαρμόζουν και να καταβάλλουν τους μισθούς που ορίζει η σύμβαση, δηλαδή από 792 έως 863 ευρώ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × one =