αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝέα δεδομένα και κάλεσμα της Ελλάδας για κινηματογραφικές παραγωγές

Νέα δεδομένα και κάλεσμα της Ελλάδας για κινηματογραφικές παραγωγές

Με την ενίσχυση του μέτρου του cash rebate που μέσα σε δύο χρόνια έχει φέρει επενδύσεις άνω των 75 εκατ. ευρώ και έχει δημιουργήσει 23.000 θέσεις εργασίας, η Ελλάδα ετοιμάζεται να διεκδικήσει ένα πιο μεγάλο κομμάτι από την πίτα των διεθνών κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών.

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο θα αυξηθεί το cash rebate (επιστροφή μετρητών) των επιλέξιμων δαπανών για την παραγωγή ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, ντοκιμαντέρ, animation και ψηφιακών παιχνιδιών από το 35% στο 40%. Στόχος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι η ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στον διεθνή ανταγωνιστικό χώρο της προσέλκυσης επενδύσεων στον οπτικοακουστικό τομέα.

Η ενίσχυση παραγωγών μέσω cash rebate αποτελεί μια τακτική που ακολουθούν πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Μέσω αυτών των προγραμμάτων δίνεται μια ενίσχυση, όχι όμως με την μορφή της εξαρχής επιδότησης αλλά με την επιστροφή μέρους των δαπανών που υλοποιούνται κατά την παραγωγή και μόνο αφού έχουν κατατεθεί και εγκριθεί τα απαιτούμενα πιστοποιητικά.

Μόνο στην Ευρώπη, ενισχύσεις για οπτικοακουστικές παραγωγές, με αυτόν τον τρόπο, δίνουν πάνω από 30 χώρες μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Βρετανία.

Η χώρα μας μπήκε σχετικά αργά στο γκρουπ των παραπάνω χωρών. Tο πρόγραμμα που υλοποιείται μέσω του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), θεσμοθετήθηκε το 2017 και ξεκίνησε ουσιαστικά τον Απρίλιο του 2018. Ωστόσο, όπως αναφέρουν στο Capital.gr πηγές του ΕΚΟΜΕ, το ανταγωνιστικό πρόγραμμα ενισχύσεων σε συνδυασμό με την υποστήριξη που προσφέρεται στις εταιρείες παραγωγής, έχουν ήδη βάλει τη χώρα μας στον χάρτητων διεθνών παραγωγών.

Παράλληλα με την αύξηση του cash rebate από 35% σε 40%, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει σκοπό να διευρύνει τους δικαιούχους της ενίσχυσης αλλά και να επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία ελέγχου για την καταβολή των ποσών. Όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες, αυτές οι αλλαγές είναι σημαντικές, καθώς οι εταιρείες παραγωγής χρειάζεται να γνωρίζουν αφενός ότι θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τα γυρίσματα γρήγορα και με σαφείς όρους, κι αφετέρου ότι όντως θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση που υπολογίζουν

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή δεν θα είναι η πρώτη βελτίωση του προγράμματος ενίσχυσης. Αρχικά η επιδότηση ανερχόταν στο 25% των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, για κάθε δικαιούχο. Τον Σεπτέμβριο του 2018 το ποσοστό επιδότησης αυξήθηκε στο 35%. Τέλος, πέρσι τον Απρίλιο με Κοινή Υπουργική Απόφαση ξεκίνησαν και οι ενισχύσεις για τα ψηφιακά παιχνίδια.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − 17 =