αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝέα «απόβαση»: Κινέζοι, Τούρκοι και Ρώσοι αγοράζουν μαζικά ακίνητα στα Νότια Προάστια

Νέα «απόβαση»: Κινέζοι, Τούρκοι και Ρώσοι αγοράζουν μαζικά ακίνητα στα Νότια Προάστια

Κύμα αγορών ακινήτων από Κινέζους, Ρώσους και Τούρκους πολίτες καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες όπως αναφέρουν στο insider.gr συμβολαιογράφοι και δικηγόροι. Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των επενδυτών αυτών για ακίνητα στα νότια προάστια και ειδικά στις περιοχές Γλυφάδας, Βούλας, Βουλιαγμένης και Ελληνικού.

Οι αγοραστές μετέχουν στο πρόγραμμα Golden Visa, μέσω του οποίου χορηγούνται άδειες διαμονής στην Ελλάδα σε πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που αγοράζουν ακίνητα αντικείμενης αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι διωκτικές αρχές έχουν ανακαλύψει πως επιτήδειοι αξιοποιώντας κενά στη νομοθεσία και κυρίως την αδυναμία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης να ελέγξει εκ των υστέρων τους μετέχοντες στο πρόγραμμα Golden Visa, βρήκαν τρόπους ώστε οι ίδιοι και οι οικογένειες τους να αποκτούν πενταετούς διάρκειας άδειες διαμονής και διαβατήρια (που τους εξασφαλίζει την άνετη τους μετακίνηση σε όλη την ΕΕ και τις χώρες ζώνης Σένγκεν), προχωρώντας ουσιαστικά μόλις μια φορά σε αγορά ακινήτου αξίας 250.000 ευρώ.

Οι διωκτικές αρχές εντόπισαν περιπτώσεις Ιρακινών που απέκτησαν άδειες διαμονής στη χώρα μας μέσω του προγράμματος Golden Visa. Από τον έλεγχο εμβασμάτων διαπίστωσαν πως οι συγκεκριμένοι Ιρακινοί απόκτησαν τις Golden Visa, με χρήματα που «ανακυκλώνονταν» από τις πωλήσεις των ακινήτων που είχαν αρχικά αγοράσει για να πάρουν την άδεια διαμονής.

Η μεθόδευση είχε ως εξής: Αρχικά πέντε Ιρακινοί κατέβαλαν έκαστος 50.000 ευρώ προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσό των 250.000 ευρώ. Με αυτό το ποσό αποκτήθηκε από μέλος της ομάδας ακίνητο και του αποδόθηκε η Golden Visa. Εν συνεχεία αυτό το ακίνητο πωλήθηκε εντός τριμήνου έναντι του ίδιου ποσού (250.000 ευρώ). Τα χρήματα που αποκτήθηκαν δόθηκαν σε δεύτερο μέλος της ομάδος που αγόρασε άλλο ακίνητο και απέκτησε και εκείνο άδεια διαμονής. Και το ακίνητο αυτό εν συνεχεία πωλήθηκε εντός του ίδιου έτους για 250.000 ευρώ. Με τα χρήματα από την πώληση αυτή τρίτο μέλος της ομάδος απέκτησε και εκείνο Golden Visa, καθώς αγόρασε κατοικία αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ!.

Ο νόμος προβλέπει πως ο επενδυτής που έχει αποκτήσει Golden Visa έχει τη δυνατότητα να πουλήσει την ιδιοκτησία του, αλλά ξεκαθαρίζει πως για να διατηρήσει ο επενδυτής την άδεια διαμονής στη χώρα απαιτείται πριν από την πώληση του ακινήτου για το οποίο έλαβε την βίζα, να έχει αγοράσει άλλο ακίνητο αξίας 250.000 ευρώ. Στην ίδια βάση αναφέρεται ρητά πως εάν κάποιος μεταπωλήσει την ακίνητη περιουσία του κατά τη διάρκεια ισχύος της άδειας διαμονής σε άλλο πολίτη χώρας εκτός της ΕΕ, ο νέος αγοραστής αποκτά Golden Visa, αλλά ταυτόχρονα ανακαλείται η άδειας διαμονής του πωλητή.

Στην περίπτωση που αποκάλυψαν οι Αρχές οι επιτήδειοι εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι ο νόμος προβλέπει πως η άδεια διαμονής που αποκτιέται μέσω Golden Visa διαρκεί για πέντε χρόνια και έως την ανανέωση της (ανανεώνεται ανά πέντε έτη) δεν υπάρχει καμία όχληση και κανένας επανέλεγχος.

Οι διωκτικές Αρχές θεωρούν πως ο νόμος 4251/2014 πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου να προβλέπει ανανέωση της βίζας σε διάστημα συντομότερο της πενταετίας. Σε κάθε περίπτωση θεωρούν πως θα πρέπει να υπάρξει ειδική βάση δεδομένων σε συμβολαιογραφεία ή υποθηκοφυλακεία, ώστε τα ακίνητα που αποκτούνται για τη χορήγηση αδειών διαμονής στην Ελλάδα να καταγράφονται και να παρακολουθούνται και να κτυπά «κόκκινο» όταν αλλάζουν χέρια.

Πηγή: insider.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − twelve =