αρχικηVIRALΝέα ανακάλυψη: Πως οι μαϊμούδες διέσχισαν τον Ατλαντικό Ωκεανό πριν από 35 εκατ. χρόνια

Νέα ανακάλυψη: Πως οι μαϊμούδες διέσχισαν τον Ατλαντικό Ωκεανό πριν από 35 εκατ. χρόνια

Τέσσερα απολιθωμένα δόντια ενός εξαφανισμένου πλέον είδους μαϊμούς, που βρέθηκαν από παλαιοντολόγους στο Περού, μας αναγκάζουν να αναθεωρήσουμε πολλά από όσα ξέραμε για εκείνη την περίοδο (και για τα διατλαντικά ταξίδια). Οι πίθηκοι στους οποίους ανήκαν τα δόντια περιλαμβάνονται σε μια εξαφανισμένη οικογένεια πιθήκων που ζούσε στην Αφρική μέχρι πριν από 23 εκατομμύρια χρόνια.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες, που έκαναν την ανακάλυψη και έγραψαν μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, θεωρούν ότι οι μικροσκοπικοί πίθηκοι είχαν καταφέρει να διασχίσουν τον Ατλαντικό Ωκεανό πριν από περίπου 35 εκατομμύρια χρόνια επάνω σε στρώματα βλάστησης και δένδρων που είχαν παρασυρθεί από τον αέρα και τα θαλάσσια ρεύματα. «Πρόκειται περί μοναδικής ανακάλυψης», είπε ο Ερικ Ζάιφερτ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας. Ο ίδιος παραδέχεται ότι ήταν διστακτικός να υποστηρίξει τη θεωρία ότι οι πίθηκοι διέσχισαν τον Ατλαντικό, ώστε να πάνε στη Νότια Αμερική, μέχρι που είδε ένα βίντεο που δείχνει μια «σχεδία» από βλάστηση και δένδρα να επιπλέει στο κανάλι του Παναμά πριν από λίγα χρόνια. Στο βίντεο, η φυσική «σχεδία» φαίνεται να έχει διαστάσεις αρκετών δεκάδων μέτρων σε μήκος και πλάτος και περιελάμβανε ορισμένα δένδρα ύψους αρκετών μέτρων. «Αν ένα μικρό πρωτεύον ανέβηκε σε μια σχεδία σαν αυτή, φαίνεται πολύ πιθανό να κατάφερε να καλύψει τόσο μεγάλη απόσταση», λέει ο Ζάιφερτ στο CNN.

Κατά τον Ζάιφερτ αυτές οι φυσικές «σχεδίες» είναι πιθανό να διέθεταν όρθια δένδρα που είχαν φρούτα από τα οποία θα μπορούσαν να είχαν τραφεί οι πίθηκοι τους οποίους ονόμασε Ucayalipithecus perdita. Το πρώτο συνθετικό της λέξης προέρχεται από τη λέξη Ucayali, που είναι η περιοχή του Περού στον Αμαζόνιο όπου ανακαλύφθηκαν τα τέσσερα απολιθωμένα δόντια των πιθήκων. Το δεύτερο συστατικό προέρχεται από την ελληνική λέξη πίθηκος, ενώ perdita σημαίνει χαμένος στα λατινικά. Το μέγεθος αυτών των πιθήκων ήταν πολύ μικρό, ζύγιζαν περίπου 350 γραμμάρια και ζούσαν σε δένδρα όπου τρέφονταν κατά κύριο λόγο με φρούτα. «Τα δόντια του Ucayalipithecus μας επιτρέπουν να τον τοποθετήσουμε στο οικογενειακό δένδρο των πρωτευόντων, αλλά μας λένε επίσης κάτι για το τι έτρωγε. Φαίνεται ότι έτρωγε πρωτίστως φρούτα», λέει ο Ζάιφερτ. Τα τέσσερα δόντια ανακαλύφθηκαν στην όχθη ενός ποταμού που ανήκει στο σύστημα του Αμαζονίου σε μια πολύ απομονωμένη περιοχή του Περού όπου δεν υπάρχουν δρόμοι. «Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ανακαλύφθηκαν (σ.σ. τα δόντια) σε ένα απομακρυσμένο μέρος στη μέση του πουθενά, ότι οι πιθανότητες να βρούμε αυτά τα κομμάτια ήταν εξαιρετικά μικρές και ότι αποκαλύπτουν ένα τόσο απίθανο ταξίδι που έκαναν αυτοί οι πίθηκοι», καταλήγει ο Ζάιφερτ.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 + 13 =