αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜόλις ξεκίνησες την καριέρα σου και νιώθεις «χαμένος»; Φαντάσου τον εαυτό σου στα 50, για να βρεις τις απαντήσεις

Μόλις ξεκίνησες την καριέρα σου και νιώθεις «χαμένος»; Φαντάσου τον εαυτό σου στα 50, για να βρεις τις απαντήσεις

«Ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει πολύ γρήγορα», όπως έχει πει και ο Mark Zuckerberg. Το αποτέλεσμα σε αυτό, είναι πολλοί νέοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να ξεκινούν την καριέρα τους, αλλά πολύ σύντομα να μοιάζουν «χαμένοι». Συνειδητοποιούν ότι το πεδίο στο οποίο μπήκαν, μάλλον δεν τους αρέσει. Και πως μπορείς να πορευτείς για την υπόλοιπη ζωή σου με μια δουλειά την οποία δεν αγαπάς;

Επίσης, πως μπορείς να σχεδιάσεις μια καριέρα μέσα σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον; Κι όμως, είναι εφικτό να πετύχεις τους στόχους σου. Αυτό λέει στο CNBC, ο Piyush Gupta, ο οποίος είναι CEO της DBS, της μεγαλύτερης τράπεζας της Νοτιοανατολικής Ασίας.

«Αν λέτε ότι θέλετε να γίνετε επιχειρηματίας στην ηλικία των 40, τότε υπάρχουν κάποιες δεξιότητες που πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε αποκτήσει μέχρι να είστε 30 ή 35 ετών», τονίζει ο ίδιος.

Προτείνει να σκεφτείς το είδος της δουλειάς που θέλετε να κάνετε στα 40 ή στα 50 σας. Στην συνέχεια σκέψου τον ρόλο στον οποίο πρέπει να μπεις και τις δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξεις, για να φτάσεις μέχρι εκεί. Κάνε αυτό το πλάνο, «κόβοντας» το σε 5ετιες. Κάθε «χρονικό κομμάτι» θα έχει και συγκεκριμένους στόχους.

«Δεν μπορείτε να κάνετε τα πάντα με τη μία, αλλά μπορείτε να τα κάνετε με έναν προγραμματισμένο τρόπο. Μπορείτε να είστε συστηματικοί και να διαμορφώσετε τη δική σας καριέρα» εξηγεί. Και πότε πρέπει να σκεφτείς μια πιθανή αλλαγή καριέρας; «Όλη την ώρα», λέει ο έμπειρος CEO, ο οποίος έχει εργαστεί σε 22 διαφορετικά projects, κατά τα 27 χρόνια που πέρασε στη Citibank πριν πάει στην DBS. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σημαντικό είναι να καταφέρεις να πάρεις διαφορετικές εμπειρίες, είτε είσαι στην ίδια εταιρία, είτε σε διαφορετικές σε βάθος χρόνου.

Τελευταίο σχόλιο
  • Χρήσιμο σχόλιο, ωστόσο θα ήθελα να προσθέσω μία ακόμη οπτική.
    Πολύ συχνά μπαίνουμε πίσω από έναν στόχο τον οποίο κυνηγούμε με πολύ μεγάλη αφοσίωση και με καθόλου αμελητέα κόστη. Επίσης, συχνά δεν λαμβάνουμε υπόψη το λεγόμενο κόστος ευκαρίας, δηλαδή τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που αποκλείουμε ώστε να επικεντρωθούμε σε αυτόν τον ένα και μοναδικό στόχο.

    Αυτή η προσέγγιση του π.χ. «θέλω να γίνω στέλεχος όταν φτάσω τα 40 μου» μοιάζει να βάζει τη ζωή σου σε μία ρότα, ωστόσο δεν σε προετοιμάζει καθόλου για το ενδεχόμενο να αλλάξει κάτι στην πορεία. Εάν αλλάξεις εσύ, το industry στο οποίο βρίσκεσαι (το οικονομικό περιβάλλον γενικότερα) ή αν απλώς βρεθεί κάτι άλλο στο δρόμο σου που πραγματικά αξίζει περισσότερα, τότε αυτός ο ένας και μεγάλος στόχος καταλήγει να είναι μια εμμονή ή ένα απωθημένο που σε μπλοκάρει από κάτι μεγαλύτερο.

    Εν τέλει, πιστεύω πως είναι καλύτερο να αντιμετωπίζουμε την πορεία των πραγμάτων με βάση τα values μας και τη στρατηγική που θέλουμε να κυριαρχίσει στη ζωή και στην καριέρα μας. Τα ταλέντα μας, τα ενδιαφέροντα και οι ανησυχίες μας ή ο τρόπος δουλειάς που θέλουμε να έχουμε μπορούν να είναι πολύ πιο αξιόπιστοι οδηγοί από έναν στόχο που θέσαμε 2, 5, 10 χρόνια πριν.

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − nine =