αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜόλις απολύθηκες; Νέα έρευνα δείχνει ότι αυτό μπορεί να είναι καλό για την καριέρα σου

Μόλις απολύθηκες; Νέα έρευνα δείχνει ότι αυτό μπορεί να είναι καλό για την καριέρα σου

Το να απολυθείς από μια δουλειά δεν είναι τόσο ασυνήθιστο- ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα. Όπου λόγω της κρίσης, αρκετές θέσεις έχουν γίνει λιγότερο σίγουρες από ποτέ. Και ενώ σίγουρα μια απόλυση σου δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα, έρχεται τώρα μια νέα έρευνα να ανατρέψει λίγο τα δεδομένα. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να είναι καλή για την καριέρα σου μακροπρόθεσμα.

Οι συγγραφείς του βιβλίου «The CEO Next Door» παρακολούθησαν πάνω από 2.600 στελέχη για περισσότερα από 10 χρόνια. Και διαπίστωσαν το εξής εντυπωσιακό: Ότι περίπου το 91% των στελεχών που απολύθηκαν στη διάρκεια της καριέρας τους, στην συνέχεια βρήκαν μια ισάξια ή καλύτερη θέση. Μάλιστα το 78% αυτών έφτασε μέχρι τη θέση του CEO.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, μια απόλυση είναι πιθανό να κάνει έναν επαγγελματία ακόμα πιο δυνατό, και να του δώσει ώθηση προς τα μπροστά. Μάλιστα, αν έχεις καταφέρει να εργαστείς σε μερικές μεγάλες εταιρίες, τότε το βιογραφικό σου μπορεί να σε κάνει περιζήτητο στην αγορά εργασίας. Σκέψου το σε παγκόσμιο επίπεδο: Όλοι θα θέλανε να προσλάβουν έναν άνθρωπο που έχει εργαστεί π.χ. στο Facebook, την Apple ή το Netflix.

Φυσικά οι λόγοι της απόλυσης παίζουν τον ρόλο τους. Αν απολύθηκες λόγω κάποιας δική σου σοβαρής αμέλειας ή γιατί έκανες ένα παράπτωμα που σχετίζεται με τη ηθική, τότε αυτό όντως μπορεί να βαρύνει το βιογραφικό σου. Από την άλλη, αν απομακρύνθηκες από μια θέση επειδή υπήρξε αναντιστοιχία των skills σου με αυτά που απαιτούσε η θέση, τότε αυτό δεν είναι τόσο κακό για τον επόμενο εργοδότη σου.

Πολλές εταιρίες -ειδικά αυτές που έχουν έναν σοβαρό προγραμματισμό- είναι πιθανό να προσλάβουν ανθρώπους που έχουν απολυθεί. Κάποιες φορές, μια απόλυση μπορεί να δείχνει τόλμη και ανθεκτικότητα. Μπορεί να δείχνει ότι χρειάστηκε να πάρεις κάποια μεγάλα ρίσκα. Αντίθετα, κάποιος που δεν έχει απολυθεί ποτέ στην καριέρα του, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κορυφαίος στην δουλειά του. Μπορεί απλά να δείχνει ατολμία. ‘Η να δείχνει έναν άνθρωπο που δεν είναι διατεθειμένος να πάρει ρίσκα και να εφαρμόσει πράγματα που στο παρελθόν δεν έχουν ξανά γίνει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven + thirteen =