αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΜπορεί μια mobile εφαρμογή να προβλέψει σεισμούς; Το MyShake έχει αυτόν τον φιλόδοξο στόχο

Μπορεί μια mobile εφαρμογή να προβλέψει σεισμούς; Το MyShake έχει αυτόν τον φιλόδοξο στόχο

Ομάδα Αμερικανών ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια ανέπτυξε μια εφαρμογή ανίχνευσης σεισμών, το MyShake. Μάλιστα από τις πρώτες δοκιμές η εφαρμογή φαίνεται ιδιαίτερα αποτελεσματική όχι μόνον για τους μεγάλους αλλά και τους μικρούς σεισμούς. «Διαπιστώσαμε ότι το MyShake θα μπορούσε να ανιχνεύσει όχι μόνο μεγάλους σεισμούς, αλλά και μικρότερης έντασης, κάτι που πιστεύαμε ότι ποτέ δεν θα ήταν δυνατό», δήλωσε ο Κουίνγκαϊ Κονγκ, ένας από τους δημιουργούς της εφαρμογής.

Το MyShake έχει εντοπίσει τουλάχιστον 200 σεισμούς, διαφόρων εντάσεων, από τότε που τέθηκε σε λειτουργία, τον Φεβρουάριο. Όπως αναφέρει το News.gr, το MyShake χρησιμοποιεί τα δεδομένα που καταγράφουν τα 200.000 smartphones που ενσωματώνουν την εφαρμογή.

«Υπήρξαν πολλές ομάδες ερευνητών που είχαν προσπαθήσει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν, ωστόσο το MyShake είναι η πρώτη εφαρμογή που πραγματικά δουλεύει. Το αποτέλεσμα είναι σπουδαίο», δήλωσε ο Ρεμί Μποσού του Ευρωπαϊκού-Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου στη Γαλλία.

Προς το παρόν, η εφαρμογή καταγράφει μόνο δεδομένα, ωστόσο ο Κονγκ σχεδιάζει να προσθέσει ένα χαρακτηριστικό που θα προειδοποιεί τους χρήστες για οποιαδήποτε σεισμολογική δραστηριότητα στην περιοχή τους, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν εγκαίρως σε κάποιο ασφαλές μέρος.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό New Scientist, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη χρήση της εφαρμογής σε κινητά τηλέφωνα είναι ο διαχωρισμός μεταξύ δονήσεων και σεισμικής δραστηριότητας. Για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος, η ομάδα του MyShake «εκπαίδευσε» το νευρωνικό δίκτυο της εφαρμογής ώστε να είναι σε θέση να κάνει διαχωρισμό μεταξύ ενός σεισμού και των συνηθισμένων δονήσεων που καταγράφονται σε ένα κινητό τηλέφωνο. Στη συνέχεια κωδικοποίησαν τις πληροφορίες αυτές στην εφαρμογή ούτως ώστε κάθε φορά που το MyShake ανιχνεύει μία κίνηση να μπορεί άμεσα να καθορίσει εάν πρόκειται για σεισμό.

«Είμαι θετικά εντυπωσιασμένος από την ποιότητα των καταγραφών που παρουσιάζονται», δήλωσε ο Μποσού και συνέχισε: «Τα smartphones αναμένεται να αποτελέσουν το κλειδί για το μέλλον της ανίχνευσης των σεισμών».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen + fourteen =