αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜπορείς να αλλάξεις την γνώμη κάποιου χρησιμοποιώντας αυτά τα 5 ψυχολογικά τρικ

Μπορείς να αλλάξεις την γνώμη κάποιου χρησιμοποιώντας αυτά τα 5 ψυχολογικά τρικ

Είναι πιθανό να διαφωνείς με κάποιον για ένα θέμα. Είτε στο γραφείο, είτε ενώ είσαι έξω με φίλους, είτε σε… κάποιον τοίχο στο Facebook. Το να πείσεις κάποιον για ένα point είναι δύσκολο, αλλά υπάρχουν μερικοί ιδιοφυείς τρόποι για να αλλάξεις τη γνώμη κάποιου που υποστηρίζονται από την επιστήμη. Αντί να γίνεστε αμυντικοί ή επιθετικοί όταν πρόκειται να αποδείξετε την άποψή σας, ίσως πρέπει να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας σε μερικές από αυτές τις πιο αποτελεσματικές τακτικές.

«Όταν προσπαθούμε να αλλάξουμε τη γνώμη κάποιου, συχνά πορευόμαστε με τη δική μας οπτική και τι πρέπει να κάνει ο άλλος για να αλλάξει», λέει η Δρ Stephanie Parmely, ψυχολόγος στο Dignity Health Medical Foundation.

«Ωστόσο, είναι καλύτερο να κάνετε ένα βήμα πίσω και να προσπαθήσετε πραγματικά να κατανοήσετε την οπτική του άλλου ατόμου, να επικυρώσετε την άποψή του και μετά να εργαστείτε μαζί του για να καταλήξετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα ή λύση. Αυτή η πιο λεπτή προσέγγιση είναι πιο πιθανό να αλλάζει πραγματικά τη γνώμη του ατόμου», συμπληρώνει.

Το να αλλάξεις γνώμη κάποιου είναι δύσκολο. Αλλά εδώ είναι 5 ψυχολογικά τρικ που θα σε βοηθήσουν να το πετύχεις.

1# Χτίσε εμπιστοσύνη. Όσο πιο εξοικειωμένος είναι ο άλλος με τις αξίες σου και την ευθυγράμμιση μεταξύ των αξιών σου και των πράξεών σου, τόσο πιο πιθανό είναι να σε εμπιστευτεί. «Με την εμπιστοσύνη έρχεται η προθυμία να εξετάσει την άποψή σας και να επηρεαστεί από αυτήν», λέει η Δρ Marlene Carosell, συγγραφέας του Principled Persuasion. Φυσικά, αυτό συνήθως χρειάζεται χρόνο. «Εάν η κατάσταση δεν επιτρέπει τη δημιουργία μιας τέτοιας εμπιστοσύνης λόγω χρονικών ορίων, αναφέρετε παραδείγματα για το πώς κάνατε αυτό που είχατε πει ότι θα κάνατε, στο παρελθόν» συμπληρώνει.

2# Δες τι τους επηρεάζει. «Δεν έχει να κάνει με σένα», λέει η Carosell. «Αν θέλετε να αλλάξετε γνώμη κάποιου, πρέπει να ξέρετε τι είναι σημαντικό για αυτό το άτομο. Όσο βέβαιοι κι αν είστε ότι η γνώμη σας είναι η σωστή, πρέπει να μπορείτε να κατανοήσετε τις πιθανές αντιρρήσεις του άλλου ατόμου», τονίζει.

3# Δώσε διαβεβαιώσεις. «Εάν είστε εξαιρετικά σίγουροι για την αξία της ιδέας σας, μπορείτε να προσφέρετε διαβεβαιώσεις» τονίζει η Carosell. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πείτε κάτι όπως «Εάν οι αξιολογήσεις δεν είναι κατά μέσο όρο 4,5 στα 5, τότε δεν χρειάζεται να με πληρώσετε» ή «Αν αυτό δεν λειτουργήσει, θα φέρνω γλυκά στη συνάντηση του προσωπικού για ένα ολόκληρο μήνα».

4# Κάνε τους να πιστεύουν ότι είναι δική τους ιδέα. Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αλλάξουν γνώμη εάν καταλήξουν μόνοι τους στο συμπέρασμα, όχι επειδή τους το είπε κάποιος. «Στη συζήτηση, βάλτε τους να σκεφτούν γιατί μπορεί να θέλουν να αλλάξουν γνώμη ή συμπεριφορά», λέει η Parmely. «Μια τακτική που συχνά λειτουργεί είναι να τους ζητάμε να απαριθμήσουν ενεργά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της αλλαγής γνώμης ή συμπεριφοράς, γιατί αυτό τους επιτρέπει να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη για αλλαγή και να αναλάβουν δράση μόνοι τους».

5# Μίλα γρήγορα. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια διαπίστωσε ότι όταν μιλάς με κάποιον που έχει αντίθετες απόψεις από εσένα, μπορεί να είναι πιο πειστικό να μιλάς πιο γρήγορα. Ένας γρήγορος ρυθμός δεν επιτρέπει στο άλλο άτομο να έχει χρόνο να σκεφτεί κριτικά τα επιχειρήματά σας. «Το να αλλάζεις τη γνώμη κάποιου εξαρτάται από τον τρόπο που τοποθετείς τις ερωτήσεις ή τις δηλώσεις σου και τον συναισθηματικό τόνο της φωνής σου, καθώς και τη γλώσσα του σώματός σου», λέει η Parmely. «Το πώς μεταδίδεις το μήνυμά σου μπορεί να κάνει κάποιον πιο δεκτικό να σε ακούσει και να αλλάξει γνώμη», καταλήγει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επτά χαρακτηριστικά που έχουν οι άνθρωποι που «τραβούν» τον σεβασμό των άλλων

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × three =