αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΜπαίνει η λειτουργία chapters στα βίντεο του YouTube

Μπαίνει η λειτουργία chapters στα βίντεο του YouTube

Το YouTube κυκλοφορεί τη λειτουργία chapters σε όλους τους χρήστες, τόσο για υπολογιστές όσο και smartphones & tablets. Η λειτουργία αυτή, η οποία έκανε την πρώτη της εμφάνιση τον Απρίλιο, θα διευκολύνει τη μετάβαση στο σημείο του βίντεο που θέλει να πάει ο χρήστης, με τον ίδιο τρόπο όπως σε ένα βιβλίο.

Η λειτουργία chapters για τους υπολογιστές, δεν θα αλλάξει πολύ το περιβάλλον χρήσης του YouTube. Για την ακρίβεια, η μοναδική αλλαγή είναι ελάχιστα αισθητή και αφορά τη μπάρα προόδου του βίντεο. Εκεί, θα εμφανίζονται κάποια μαύρα κενά, που θα υποδεικνύουν ακριβώς που σταματά ένα κεφάλαιο και που αρχίζει ένα νέο. Και όταν ο χρήστης αναζητά ένα συγκεκριμένο κεφάλαιο/chapter, αφήνοντας το ποντίκι επάνω στα χωρισμένα κεφάλαια, θα μπορεί να βλέπει ένα μικρό τίτλο για καθένα από αυτά.

image.png.19c0ecf28e5aaa71aef6d12f3e85a6d8.png

Η ίδια σχεδίαση θα ακολουθηθεί και όσο αφορά τα smartphones και tablets. Ωστόσο, στα τηλέφωνα το YouTube έπρεπε να λάβει υπόψη ότι το δάχτυλο του χρήστη μπορεί να τον εμποδίσει να βλέπει που ακριβώς βρίσκονται τα chapters. Για να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, το YouTube θα ενεργοποιεί μία απτική ειδοποίηση (δόνηση), όταν ο χρήστης θα φτάνει στο επόμενο κεφάλαιο. Σε tablets ή άλλες φορητές συσκευές όπου η απτική ειδοποίηση δεν είναι διαθέσιμη, η γραμμή προόδου του βίντεο θα ανοίγει αυτόματα στην αρχή ενός νέου κεφαλαίου καθώς ο χρήστης σηκώνει το δάχτυλο από την οθόνη. Και για να αναζητήσει ένα συγκεκριμένο κεφάλαιο στο βίντεο, θα πρέπει να κρατάει το δάχτυλο στην οθόνη και να το μετακινεί λίγο πιο κάτω από τη μπάρα προόδου για να βλέπει ξεκάθαρα σε πιο σημείο βρίσκεται.

Δεν υπάρχει όριο για το ποια βίντεο μπορούν να προσθέσουν κεφάλαια ή ποιοι δημιουργούν έχουν πρόσβαση στη λειτουργία. Παρ’ όλα αυτά, τα κεφάλαια δεν θα ενσωματώνονται αυτόματα σε κάθε βίντεο. Έτσι, σε αντίθεση με πολλά νέα projects που παρουσιάζει η Google, αυτό δεν θα υποστηρίζει machine learning (αλγόριθμους εκμάθησης μηχανής), τουλάχιστον για την ώρα. Για να βάλει κάποιος κεφάλαια σε ένα βίντεο, θα πρέπει να προσθέσει τα συγκεκριμένα timestamps στην περιγραφή του βίντεο, περίπου με τον ίδιο τρόπο που έκαναν έως τώρα οι δημιουργοί.

Η λειτουργία αυτή βασίζεται ουσιαστικά στον ίδιο τον χρήστη να βάλει τις χρονικές σημάνσεις (με την πρώτη να ξεκινάει ακριβώς στο 00:00) και τις περιγραφές των τίτλων. Το βίντεο θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 3 κεφάλαια που θα διαρκούν περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα το καθένα. Στη συνέχεια, το YouTube παίρνει αυτά τα δεδομένα και τα ενσωματώνει.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα βίντεο που ενσωματώνει τα chapters, είναι μία παλαιότερη συναυλία των Radiohead. Το YouTube λέει πώς θα υπενθυμίζει στους δημιουργούς να προσθέτουν κεφάλαια κατά τη διάρκεια του upload, ώστε να διασφαλίσει ότι όλο και περισσότερα βίντεο θα έχουν chapters. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η λειτουργία αυτή είναι προαιρετική. Πάντως, το YouTube ήδη εργάζεται στην προσθήκη chapters στο δικό του αυθεντικό περιεχόμενο YouTube Originals.

Πηγή: insomnia.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 + 11 =