αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜπάχαλο με το Taxisnet: Έδωσε λάθος εκκαθαριστικά σε φορολογούμενους

Μπάχαλο με το Taxisnet: Έδωσε λάθος εκκαθαριστικά σε φορολογούμενους

Κινδύνευσε να τιναχθεί στον αέρα η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων εξαιτίας ενός σημαντικού προβλήματος με τους παρακρατούμενους φόρους.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που ανέβαζαν στο taxisnet οι λογιστές και τα λογιστήρια των επιχειρήσεων τα οποία αφορούσαν παρακρατούμενους φόρους και συγκεκριμένα- κυρίως- την παρακράτηση 20% που γίνεται στα μπλοκάκια, αλλά και τους υπόχρεους σε προκαταβολή φόρου δεν απεικονίζονταν ορθά με αποτέλεσμα αλλά να δηλώνονται από τους λογιστές και άλλα να διαβάζει το σύστημα.

Η εξέλιξη αυτή μπλόκαρε τις υποβολές δηλώσεων, ενώ όσοι έχουν υποβάλλει ήδη τη δήλωση τους ενδεχομένως να έχει υπολογιστεί λάθος ο φόρος ή η επιστροφή φόρου.

Μάλιστα για τις περιπτώσεις αυτές αναφέρουν  από τη φορολογική διοίκηση , ότι θα αποσταλεί ηλεκτρονικό μήνυμα στο οποίο θα αναγνωρίζεται το λάθος και θα καλούνται τα λογιστήρια και οι φοροτεχνικοί να υποβάλλουν εμπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις χωρίς πρόστιμο.

Δηλαδή, αυτή τη στιγμή ενδεχομένως να υπάρχουν χιλιάδες δηλώσεις επιτηδευματιών στις οποίες έχει υπολογιστεί λανθασμένος φόρος. Το φίδι από την τρύπα θα κληθούν να βγάλουν για μία ακόμη φορά οι λογιστές, οι οποίοι πρέπει να ελέγξουν στις δηλώσεις που έχουν υποβάλλει εάν οι παρακρατούμενοι φόροι έχουν συμπληρωθεί ορθά από το σύστημα στο Ε1.

Το πρόβλημα επιλύθηκε τονίζουν από την ΑΑΔΕ και πλέον τα στοιχεία που ανεβάζουν στο ηλεκτρονικό σύστημα διαβάζονται σωστά και συμπληρώνονται αυτόματα στο έντυπο της φορολογική δήλωσης Ε1.

Δεκάδες λογιστές εντόπισαν το λάθος αλλά μέχρι και χθες δεν είχαν καμία απάντηση από την ΑΑΔΕ που προσπαθούσε βέβαια να επιλύσει το πρόβλημα ώστε να συνεχισθεί η ομαλή υποβολή των δηλώσεων.

Όπως προαναφέρθηκε το τεχνικό αυτό  θέμα διορθώθηκε και μπoρούν να συνεχίσουν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τις δηλώσεις. Στο ζήτημα έγινε ειδική αναφορά και από τον ιστότοπο Taxheaven και συγκεκριμένα από την επιστημονική ομάδα η οποία τονίζει ότι:

“Εξαιτίας αυτού του προβλήματος δεν είναι ορθά, σε όλες τις περιπτώσεις, τα ποσά των παρακρατούμενων φόρων, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων χιλιάδων επαγγελματιών, αφού κανείς πλέον δε ρισκάρει να υποβάλει δηλώσεις με λανθασμένα δεδομένα που επηρεάζουν την εκκαθάριση του φόρου.

Περαιτέρω, υπάρχουν αρκετές φορολογικές δηλώσεις (σ.σ. δυστυχώς μόνο η Α.Α.Δ.Ε. μπορεί να γνωρίζει το ακριβές νούμερο) που υποβλήθηκαν με λανθασμένα ποσά παρακρατούμενων φόρων, αφού λόγω του σφάλματος της υπηρεσίας δεν ελήφθησαν υπόψη παρακρατηθέντες φόροι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το τελικό ποσό φόρου”.

Η λύση που προτείνει η επιστημονική ομάδα, είναι να εντοπιστούν από την Α.Α.Δ.Ε. όσοι υπέβαλαν ή υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις στο χρονικό διάστημα που υφίσταται το πρόβλημα και μέχρι τη διόρθωσή του και στη συνέχεια να ενημερωθούν με μήνυμα στην προσωποποιημένη πληροφόρηση για την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης και μάλιστα σε χρόνο μεταγενέστερο και φυσικά δίχως κυρώσεις.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 + eleven =