αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Μπάσιμο» της Βόρειας Μακεδονίας σε υποδομές αερίου και ρεύματος στη Θράκη

«Μπάσιμο» της Βόρειας Μακεδονίας σε υποδομές αερίου και ρεύματος στη Θράκη

Την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της με ρεύμα και αέριο προερχόμενο από την Ελλάδα, με ταυτόχρονη όμως συμμετοχή σε αντίστοιχες υποδομές στη χώρα μας, και συγκεκριμένα στο FSRU και στην ηλεκτροπαραγωγική μονάδα αερίου που πρόκειται να «χτίσει» ο Όμιλος Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη, προωθεί η γειτονική Βόρεια Μακεδονία.

Το συγκεκριμένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας είχε τεθεί και κατά τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ζόραν Ζάεφ τον περασμένο Σεπτέμβριο στο περιθώριο της 24ης συζήτησης του Economist στην Αθήνα.

Έκτοτε τα πράγματα έχουν προχωρήσει πολύ, δεδομένου ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή και της ελληνικής κυβέρνησης να υπάρξει συνεργασία με τους Σκοπιανούς.

FSRU Αλεξανδρούπολης

Σύμφωνα με πληροφορίες του News247.gr, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι σύντομα η κρατική εταιρεία της Βόρειας Μακεδονίας θα μπεί με ένα ποσοστό 10% στο project του πλωτού τερματικού σταθμού (FSRU) της Αλεξανδρούπολης.

Δεδομένου ότι σήμερα, μετά και την επίσημη είσοδο του ΔΕΣΦΑ, το μετοχολόγιο της Gastrade (η εταιρεία που κατασκευάζει το έργο) έχει κλείσει, το πιθανότερο είναι να διαθέσει κάθε ένας από τους πέντε συμμετέχοντες (Όμιλος Κοπελούζου, Gaslog , ΔΕΠΑ, Bulgartransgaz και ΔΕΣΦΑ) ένα μικρό ποσοστό από το 20% που κατέχει, ώστε να συμπληρώσουν οι Σκοπιανοί μια συμμετοχή της τάξης του 10%.

Το θέμα έχει συζητηθεί διεξοδικά, σχετικές πληροφορίες, δε, είχαν δεί το φως της δημοσιότητας από πηγές της Βόρειας Μακεδονίας.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου δεν επηρεάζεται από την ενδεχόμενη συμμετοχή και άλλων ενδιαφερόμενων εταιρειών στη μετοχική σύνθεση. Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν μόνον λίγες εβδομάδες για να διευθετηθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες που απομένουν, για να ανοίξει ο δρόμος για την κατασκευαστική εκκίνηση του FSRU Αλεξανδρούπολης.

Άλλωστε ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι δύο διεθνείς διαγωνισμοί που «έτρεξε» η Gastrade, για την κατασκευή της πλωτής μονάδας και των αγωγών σύνδεσής της με το εθνικό σύστημα. Οι δύο διαδικασίες έχουν φτάσει στο πέρας τους, με την ανακήρυξη των προτιμητέων αναδόχων που θα αναλάβουν τα σχετικά έργα.

Ηλεκτροπαραγωγική μονάδα

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η συμμετοχή της ESM, της κρατικής εταιρίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των Σκοπίων, στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο που ετοιμάζει η DAMCO ENERGY, θυγατρική του Ομίλου Κοπελούζου, στην Βιομηχανική Περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Η κρατική ηλεκτρική εταιρεία της Βόρειας Μακεδονίας πρόκειται να συμμετάσχει με ποσοστό 25%. «Είναι μια έξυπνη κίνηση, αφού θα είναι σαν να έχουν μια δική τους ηλεκτροπαραγωγική μονάδα 200 Μεγαβάτ (από τα 800 Μεγαβάτ ισχύος που θα έχει η νέα μονάδα)» τονίζει αρμόδιος παράγοντας. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα Σκόπια έχουν έλλειμμα στο ηλεκτρικό τους ισοζύγιο περί τις 2 Γιγαβατώρες.

Επιπλέον ο κ. Ζάεφ θέλει να κλείσει ένα τμήμα της υφιστάμενης μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της Μπίτολα για να προχωρήσει η ενεργειακή μετάβαση της χώρας σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον πηγές.

Σύμφωνα με πηγές του Ομίλου Κοπελούζου, η εταιρία είναι έτοιμη να ξεκινήσει με την κατασκευή του έργου και τα βήματα που απομένουν είναι η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων εκ μέρους του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, η οποία πλην απροόπτου αναμένεται εντός του μήνα, καθώς και η έκδοση της σχετικής οικοδομικής άδειας που θα διαρκέσει τουλάχιστον τρεις μήνες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen + fourteen =