αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Μοιάζει με το 1999»: Επενδυτικός… πυρετός με πολλά χρήματα να πέφτουν σε νέες startups

«Μοιάζει με το 1999»: Επενδυτικός… πυρετός με πολλά χρήματα να πέφτουν σε νέες startups

Ένα ιδιαίτερο τοπίο περιγράφει σε νέο άρθρο του το αμερικανικό CNBC. Πολλά χρήματα επενδύονται σε νέες startups, με το σκηνικό να θυμίζει κάτι από… 1999 και την «φούσκα» της dot.com.

Κοινός παρονομαστής και στις δύο εποχές ο τεχνολογικός κλάδος: το 1999 ήταν οι εταιρείες που αναπτύσσονταν μαζί με το διαδίκτυο το οποίο κατακτούσε όλη την υφήλιο, το 2021 είναι οι νεοφυείς τεχνολογικές εταιρείες που προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. 

«Η τωρινή κατάσταση για μένα μοιάζει πολύ με αυτή του 1999. Υπήρχε μεγάλος ενθουσιασμός και μεγάλη προσφορά από την πλευρά των επενδυτών», σημειώνει ο Χουσέιν Κανζί εταίρος στο venture capital Hoxton Ventures. «Υπήρχε κάποια εποχή που αν προσέθετες το ακρωνύμιο «.com» στην εταιρεία σου οι χρηματιστηριακές αγορές ακολουθούσαν την ανιούσα. Ο ενθουσιασμός ήταν διάσπαρτος για να ανακαλυφθεί η επόμενη μεγάλη επένδυση», συμπληρώνει. 

Τα νούμερα δείχνουν ότι η άποψη του Κανζί έχει κάποια υπόσταση και δεν είναι απλώς θεωρίες φόβου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της CB Insights, κατά το α΄ εξάμηνο του 2021 οι startups σε παγκόσμιο επίπεδο άντλησαν 292,4 δισ. δολάρια, περί των 10 δισ. δολαρίων λιγότερα από το σύνολο της περυσινής χρονιάς των 302,6 δισ. δολαρίων. Ακόμη πιο εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των «mega rounds» δηλαδή συμφωνίες των 100 εκατ. δολαρίων και άνω, οι οποίες στο πρώτο ήμισυ του τρέχοντος έτους έχουν ξεπεράσει τις 665 του 2020, στους 751 γύρους χρηματοδότησης. 

Την ίδια ώρα οι «μονόκεροι» έχουν σημειώσει ρεκόρ το α΄ εξάμηνο του 2021, με 249 εταιρείες να έχουν αγγίξει ή να έχουν ξεπεράσει σε αξία το 1 δισ. δολάρια, αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με το 2020. 

Ο Χουσέιν Κανζί κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι όπως και το 1999 υπό την ανασφάλεια να χαθεί η επόμενη μεγάλη επένδυση οι venture capitalists επενδύουν όλο και περισσότερο, ειδικότερα σε τεχνολογικές startups με αποτέλεσμα οι αποτιμήσεις τους να μην έχουν σχέση με την πραγματικότητα. 

Προς επίρρωση των προειδοποιήσεων αυτών, έρχονται τα λεγόμενα της Ιάνα Ντιμίτροβα, CEO στη βρετανική fintech, OpenPayd. «Έχουμε επενδυτές οι οποίοι έρχονται και μας λένε: ζητάτε πολύ λίγα να επενδύσουμε, διαθέτουμε τουλάχιστον 100 εκατ. δολάρια για κάθε επένδυσή μας», αναφέρει για να συμπληρώσει: «Οι επενδυτές συνεχώς υπογράφουν επιταγές για μεγαλύτερα ποσά. Ειλικρινά θεωρώ ότι αυτό είναι επιζήμιο για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της βιομηχανίας μας, διότι οι επιχειρήσεις δεν επικεντρώνονται στη δημιουργία αξίας, αλλά στην άντληση και χρήση κεφαλαίων».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − two =